dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Charta 77: Grisfesten
Grisfesten (CD) Charta 77
1993
Birdnest Records
8/10

Punkveteraner på grisfest

Lyssna

Sök efter skivan

Charta 77. Svensk punks verkliga veteraner. De fyllde 18 år i våras. Har släppt över tio fullängdare och gjort över 600 spelningar.

Trots detta så har Charta egentligen aldrig nått några större framgångar. De spelar fortfarande mest i ideella musikföreningars källarlokaler runtom i landet. Bandets sångare Per Granberg är dessutom grundare till, och en av de drivande krafterna bakom Birdnest Records. Ett skivbolag som sen åttiotalet i ur och skur släppt skivor, mest punkmusik. Jag tycker allt detta visar på en sällsynt stor hängivenhet till musiken. En hängivenhet som är värd att beundra.

Jag ska recensera ”Grisfesten”. Skivan kom 1993, då bandet fyllde tio år. Charta var då en samspelt trio. Dåvarande uppställningen Per Granberg (sång, bas), Johnny Smedberg (gitarr) och Leif Ekring (trummor, sång) hade spelat tillsammans sen 1987.

Textförfattare Granberg hade, när han börjat skriva låtarna till plattan, tänkt sig att den skulle skildra Köping och hans uppväxt i staden. Hälften av låtarna kom också att handla om det. Utanförskap är ett genomgående tema. Det utanförskap som kan få unga att söka sig till exempel punken. De personliga texterna gör att man lätt kan relatera sig själv till skivan, eller åtminstone sitt tonårsjag.

Tomas Gabrielsson var i många år bandets producent, så även på denna skiva. Vad som gör just detta till en unik Chartaskiva är att alla trummor är programmerade. Det förekommer enligt uppgift inte ett enda analogt trumslag. Man har undvikit att plocka in alltför många instrument på skivan, de flesta påläggen och effekterna görs med synth.

En hel del genomarbetade körer finns med, för körerna svarar bland andra Johan Johansson och delar av Köttgrottorna. Musiken är genomgående tung och drivande. Den enda låten som egentligen avviker från detta är sista låten ”Jag”, som är en rödvinspianoballad. Skivan känns välproducerad. Det märks att bandet lagt ned mycket tid i studion.

Låtmaterialet är starkt. Men det finns ett par låtar som sticker ut lite extra. ”Kungarna af stan”, som är en låtarna om Granbergs uppväxt. ”Sång till dig”, som handlar om ett förhållande som tog slut (men låten är lyckligtvis helt befriad från hjärta-smärta-rim). Samt hyllningen till bandets hemstad Köping, ”Vår stad”, i den bjuds vi på en rundtur i staden, från a-lagsbänken till kyrkklockan med bara en visare.

Jag ser ”Grisfesten” som en av Charta 77s starkaste skivor, en välproducerad, genomtänkt och träffsäker skiva.

Johan Hellström, sommargäst

Publicerad: 2001-08-18 00:00 / Uppdaterad: 2001-08-18 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1028

13 kommentarer

Recensionen är lovande – jag blir sugen att köpa skivan – men den känns för kort. Det fattas nå´t. Jag vet inte riktigt vad, men jag tror att jag vill ha mer om Johan Hellströms upplevelse när han lyssnar på skivan. Vad är det som gör att han vill ge skivan 8/10 förutom att ”låtmaterialet är starkt.#

CLaus Oregistrerad 2001-08-18 00:12
 

en bra recension på en underbar skiva! grisfensten är nog en av Chartas bästa skivor, fast tecken i tiden kommer inte långt efter.

”Sång Till Dig” är bäst.

elias. Oregistrerad 2001-08-18 11:20
 

”The beauty is in the beholders eyes” är ju också en skiva som i mångt och mycket handlar om Köping, eller iaf småstäder i allmänhet. Trots att det är en skiva på engelska och trots att Per Granberg inte är en höjdare på engelska så tycker jag att den skivan är snäppet vassare. Kanske för jag såg dom live vid den tidpunkten och det var en av dom bästa spelningar jag varit på.

Mysen Oregistrerad 2001-08-18 15:21
 

Grisfesten och Tecken i tiden är Chartas starkaste skivor. Därefter kommer helt klart The beauty is. Förövrigt är CLaus kritik av min recension helt riktig. Jag kunde skrivit med om det upplevelsen.

Johan Hellström Oregistrerad 2001-08-18 18:29
 

Tjenare Johan! Detta blev man ju lite avis på… Som blivande (nåja!) journalist vore detta ett utmärkt sätt att marknadsföra sina tjänster på.

En klok och genomtänkt recension av den skiva som förmodligen är mest representabel av Charta. Utmärkt jobbat..

Dennis Ernst Oregistrerad 2001-08-18 22:02
 

Va kul att Charta 77 far lite publicitet. Jag har nio skivor med dom och forutom denna rekomenderar jag STARKT ”the beaty is in the beholders eyes” och ”tidens tecken”, men allt de slappt har som sagt en sjuihelvetes kvalite, kansla och sjal!!

Charta 77 ar sveriges bast bevarade hemlighet, det ar en skam att inte ”lilla bjorn och lilla tiger” blev en storhit.

Illegal Oregistrerad 2001-08-31 14:01
 

Har nog aldrig hört en sådan dålig sångare som denna grupp har?

Riktig skitmusik dessutom. Sätt på en Strebers-skiva istället för att lyssna på sådan här urtrist punk.

Johan Oregistrerad 2002-02-05 22:20
 

Jag tror att orsaken till att recensionen känns lite för kort är främst för att skivan i sig är rätt kort.

Sen kanske det inte är så lätt att lägga storhet i ord.

Jag måste säga att jag avundas sverige för att ni har Charta 77.

”Kungarna af Stan” beskriver kanske utanförskapet på ett vis så att man bara ler brett. Utanförskap utesluter ju aldrig manipulering, och så länge man har vänner så kan man ”skratta åt allt”.

Tack J.Hellström!

el mako Oregistrerad 2002-02-28 11:32
 

Tack själv el mako. Alltid kul att få beröm :)

Johan Hellström Oregistrerad 2002-03-03 12:35
 

Med en annan sångröst hade Charta slagit, jag lovar. Men å andra sidan så är det ju Per Granberg som skriver de underbara texterna. Kungarna af stan är… kunglig.

Kapusta Oregistrerad 2002-05-23 02:06
 

Illegal: hade den blivit en storhit så hade charta inte varit det dom är idag..

palmus Oregistrerad 2003-08-22 17:01
 

vem fan bryr sig? lilla björn… är ju fortfarande bra, det behöver jag inte ha en miljon svenssons för att veta.

arne mov Oregistrerad 2004-08-01 11:51
 

dom som säger att dom inte är bra, dra åt HÄÄÄLVEETE!

matilda Oregistrerad 2008-02-01 10:35
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig