dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Re:Orient Club # 2 - A Compilation of Oriental Floorfillers
Re:Orient Club # 2 - A Compilation of Oriental Floorfillers (CD) Samling
2001
Amigo Music
7/10

Välkommen till orientexpressen

Lyssna

Sök efter skivan

På ”Re: Orient Club # 2″ samlar återigen eldsjälarna bakom klubben med samma namn ett antal av de populäraste partyhitsen från klubbens dansgolv. Precis som på föregångaren ”Re: Orient Club” handlar det om musik som man, om man inte har det som specialintresse eller brukar hänga på Södra Teatern i Stockholm där Re: Orient Club huserar, knappast skulle få höra annars.

Här dominerar artister från Egypten, Indien, Algeriet, Saudiarabien, Pakistan och ytterligare ett par länder som i vanliga fall inte direkt är överrepresenterade på varken radio eller dansgolv. Man blir presenterad för musikstilar som al-jeel, shaabi, filmi, rai, bhangra och qawwali. För även om en stor del av artisterna numer har sin bas i Europa och många av låtarna innehåller samplingar och programmerade beats är det aldrig de som tar över. Grunden i samtliga låtar är alltid traditionell österländsk musik och melodier.

Och i de här mötena mellan traditionella och moderna inslag, när de musikaliska ingredienserna blandas uppstår en oemotståndlig energi och sväng. När dessutom det centrala i samtliga låtar är pulserande och intensiva rytmer blir det efter en stunds lyssnande stört omöjligt att sitta still. Kroppen bönar och ber om att få svänga loss på närmaste dansgolv och man har bara att lyda.

Ibland, speciellt i de två låtarna ”Ek Ho Gaye Hum Aur Tum” och ”Baba Meri Yeh Jawani” (nej, jag vet inte vad det betyder) från Bollywoodfilmerna ”Bombay” och ”Ghaat” blir blandningen nästan för mycket. Här finns så många inslag och ljud att man får svårt att hänga med. Men svänger gör det onekligen.

Annars är den största skillnaden jämfört med föregångaren att det den här gången finns fler låtar med tyngre och mer elektroniska inslag. Framförallt märks det i de tre avslutande låtarna med Achanak, Natascha Atlas och Fun'da'mental. Speciellt de sistnämnda rör sig tydligt åt samma håll som band som Asian Dub Foundation.

Men förutom det skiljer sig ”Re: Orient Club # 2″ inte särskilt mycket från föregångaren. Men vad gör väl det? Det är ju så det ska vara. Jag hoppas verkligen att Re:Orient Club kommer fortsätta med sin mission att sprida österländsk musik och ge ut samlingsskivor med högenergisk, medryckande dansmusik.

Inte bara för att de är suveräna att dra igång på en fest. Utan minst lika mycket för att de känns ungefär 1000 gånger mer spännande än alla ” Absolutely Most 100% Wanted Power Radio Sommarparty Hits”- samlingar tillsammans.

Ungefär som att jämföra en resa med kollektivtrafiken med en tripp på Orientexpressen.

David Drazdil

Publicerad: 2001-07-04 00:00 / Uppdaterad: 2001-07-04 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #983

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig