dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Positive Black Soul: Run Cool
Run Cool (CD) Positive Black Soul
2001
Palm Tree Enterprises Inc/East West France/Warner
7/10

Afrikansk hiphop? Ja tack!

Lyssna

Sök efter skivan

Trots att hiphop-sektionen av skivsamlingen hemma är hyfsat välfylld har där fram till nu inte funnits en enda skiva med afrikansk hiphop. Jag tror faktiskt inte ens att jag tidigare hört afrikansk hiphop. Inte vad jag kan påminna mig i alla fall. Ett faktum som egentligen inte är så konstigt då det inte direkt är den kontinenten som dominerar bland utländska hiphop-släpp här i Sverige.

Så det kändes onekligen lite spännande när jag skulle lyssna på ”Run Cool” med Positive Black Soul från Senegal första gången. Jag visste inte riktigt vad som väntade. Men efter bara ett par låtar var alla funderingar som bortblåsta och ett fett flin hade parkerat sig på mina läppar.

Positive Black Soul bygger till stora delar sin musik på ett möte mellan det moderna och det traditionella. Hårda beats möter traditionella trumrytmer, samplingar möter akustiska instrument. På ett par spår som dystra ”WOW” och ödesmättade ”Ecoute Fils” gör de minimalistisk stenhård hiphop men för det mesta är musiken en varm, skönt svängande blandning där reggae och soul är minst lika stora beståndsdelar som hiphop.

Frontfigurerna Didier Awadi och Doug E Tee rappar och sjunger på engelska, franska och wolof. Och då gärna på alla språken i samma låt eller vers vilket inte gör det helt lätt att hänga med i texterna alla gånger. Men de gånger det går eller i de fall texterna finns med i konvolutet upptäcker man snabbt att det bakom den lekfulla och glada ytan finns en betydligt allvarligare sida hos Positive Black Soul.

För även om det finns några lite mer lössläppta låtar, som bounciga ”Xoyma” och somriga partyrökaren ”Comment Allez-Vous ?”, är Positive Black Soul i sina texter minst lika politiska och förbannade som amerikanska kollegerna i Dead Prez. Huvudtemat för attackerna är hur den rika västvärlden exploaterat den afrikanska kontinenten och dess folk och att det nu är dags att göra något åt saken.

Ur ”Iyata”:
”Man brother i'm really lost
The white man's culture has really cut you from it all
Man, brother, I'm really confused
Your ancestors the Gauls – they really ripped you off”

Ur ”Gold and Diamonds”:
”How to explain that our patrimony so colossal
Have been able to fall in dirty hands profiting to all these jackals”

”Africa United
Here we come
Together Black attitude
Here we come”

Det finns ytterligare ett antal låtar på samma tema på ”Run Cool”. Men oavsett om texterna är politiska manifest eller bara handlar om att ragga brudar är allt förpackat i så medryckande rytmer och självklara harmonier att man inte kan låta bli att lyssna. Det finns en variation på plattan som inte många andra hiphop-akter kan tävla med.

Positive Black Soul var mitt första möte med afrikansk hiphop. Låt det bli ditt också.

David Drazdil

Publicerad: 2001-06-24 00:00 / Uppdaterad: 2001-06-24 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #972

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig