dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Honey Is Cool: Crazy Love
Crazy Love (CD) Honey Is Cool
1997
MVG
8/10

Äkta kärlek

Lyssna

Sök efter skivan

På omslaget till Honey is Cool:s skiva ”Crazy Love”, kan man läsa en text som fullständigt dissar musikindustrin. Den handlar om att ingenting betyder någonting längre. Att musik bara handlar om snabba stålar.

Om man aldrig har hört Honey is Cool och läser den texten, så kan man lätt få för sig att bandet har gjort en protestplatta; mot skivindustrin, mot kommersialiseringen och ytligheten, och mot alla band som finns och absolut inte vill beröra med sin musik. Fast det är fel. Texten på omslaget säger allt det där, men musiken och låttexterna handlar om annat. Honey is Cool vill ingen illa.

”Crazy Love” kom ut '97 på MVG; innan dess hade bandet släppt en EP som hette ”Focky focky, no pay”. EP:n var ganska bra och hade ett par livehits som folk alltid ville höra när HiC spelade ute. Men det första jag hörde med dem, var en demo som P3 spelade i nåt musikprogram. Jag blev helt knäckt. Jag tyckte det lät vansinnigt och jag visste inte riktigt varför jag gillade det så mycket. Men det gjorde jag.

Kanske var det Karin Dreijer, sångerskan, som gjorde det. Sättet hon sjöng/sjunger på går fortfarande rakt in. Jag tyckte att det gjorde lite ont att lyssna på Honey is Cool. Skönt ont alltså.

När ”Crazy Love” kom ut så hade vi i Mazarine Street redan haft med Karin Dreijer på vår debutplatta; hon sjöng en kåt och uppfuckad duett med Malte. Då hade jag vant mig vid hur bra hon sjöng. Men när HiC sen själva släppte sin platta så drabbades jag hårt igen; varenda frasering satt så rätt, varje ord var viktigt för henne och låtarna var perfekta; stenhårda och mjuka på samma gång.

”Crazy Love” är, som jag ser det, en temaplatta om trasig kärlek. Den handlar om ett förhållande som går sönder, även om det inte bara är tröstlöst. Jag tänker ofta på ”Gentlemen” med Afghan Whigs; den skivan handlar om samma sak. Bägge skivorna gör lite ont att lyssna på också. Musikaliskt vill jag beskriva ”Crazy Love” så här: Det är rock-worldmusic-disco-punk-grunge-flickpop.

Det är skeva gitarrer, stämsång och sprängrefränger om vartannat. Det är hits och ickehits. Framförallt är det riktigt bra LÅTAR. Karin sjunger groteskt bra, det har jag redan sagt, men det finns fler stjärnor i bandet. Håkan Hellström var trummis på den här plattan, han byggde stora rytmmattor bakom resten av bandet, han bankade på sitt trumset helt makalöst och var givetvis flickfavorit redan då. Staffan Larsson spelade bas och Jon Jern gitarr. Alla kramade det bästa ur instrumenten på de här inspelningarna. Paul Källman gjorde syntharna, men hade hoppat av bandet lagom till skivsläppet.

Efter den skivan så släppte HiC en fullängdare till. Den heter ”Early morning are you working” och är också bra, fast inte i närheten av den första.

Jag tror inte att Honey is Cool är bortglömda. Däremot är deras debutskiva underskattad. Den borde ha sålt i massor av fler exemplar. Tänk er att Björk sjöng PJ Harveys låtar, ungefär så skulle jag vilja säga att ”Crazy Love” låter. Fast bättre.

Peo Bengtsson, Mazarine Street

Publicerad: 2001-04-07 00:00 / Uppdaterad: 2001-04-07 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #872

7 kommentarer

Den här plattan lyssnade jag på när jag var en misslyckad tonåring.Och jag håller med.Plattan borde sålt mer.”Lion” kunde ha hamnat på tracks om den fått mer exponering.Helt klart.

Jag Oregistrerad 2001-04-07 14:06
 

Ja fan. Underbar skiva. Och visst… Lion svänger fortfarande rysligt mycket, men även resten av plattan är fantastisk

Nov Oregistrerad 2001-04-07 16:19
 

If I go är den allra bästa låten.

Catrin Oregistrerad 2001-04-07 20:07
 

Karin Dreijer är världens bästa, snyggaste och sötaste sångerska som någonsin funnits!

erik734 Oregistrerad 2001-05-16 15:17
 

hon har ruskigt sexigt röst.

--- Oregistrerad 2002-05-11 19:47
 

Jag säger bara ”tomatolight”

Niklas Oregistrerad 2002-07-02 14:56
 

”Buildings” torde vara en av de bästa svenska låtarna någonsin…

Andrew Oregistrerad 2003-03-12 11:33
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig