dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Marilyn Manson: Holy Wood (In the Shadow of the Valley of Death)
Holy Wood (In the Shadow of the Valley of Death) (CD) Marilyn Manson
2000
Nothing/Interscope
10/10

Megabra

Lyssna

Sök efter skivan

Detta är en platta som verkligen välter mig. Det är otroligt. Men det finnas förklaringar till detta. Först vill jag helt ärligt säga att min fördomsfullhet under många år fick mig att kalla Marilyn för ”jävla skit”. Ja, jag vägrade helt enkelt lyssna. Det var fjanterier för mig.

Men så, i höstas, så åkte jag iväg till New York och bodde hos en tjej som jobbar som fotograf och hade plåtat Marilyn. Ett stort porträtt på tre gånger tre meter satt uppe i hennes studio. Jaha, tänkte jag, ingen bluesmiljö det här.

Veckorna gick och jag fick lyssna på Manson dag ut och dag in, på nätter och kvällar. Inte bara för att hon körde CD:n, nej, radiostationerna i NY lirade Manson hårt. Till slut så tyckte jag att det var rätt okej, men inte så mycket mer.

Jag kom hem, och efter någon vecka av saknad gick jag och köpte denna ”Holy Wood”. Jag hade ingen låt i huvudet eller så. Nej, jag tog bara den senaste. Och så gick jag hem, satte på den. Första genomlyssningen var väl sådär. Men jag fann plötsligt att jag inte kunde sluta lyssna. Dag efter dag drog jag på denna CD-skiva. Jag var fast. Varför? Jo, skivan hade brytit igenom mina fördomar om Marilyn Manson. Nu tog jag honom och hans musik för vad det var, jävligt bra rockmusik, en skön motvikt mot bajset i etern (europop, och hitlistmusik samt dancemusik utan skäl, för folk utan själ).

Grabben, bandet, kör på i en fin tradition av rock änd roll. Jösses, det är en kanonplatta. Nu när jag skriver det här så ligger CD:n på (har inte lyssnat på några veckor nu faktiskt) och jag slås över hur välproducerad den är, och hur den verkligen får mig att vilja headbanga, trots begynnande flint.

Det är stänk av Beatles, det är klassiskt, det är Alice Cooper, det är Amerika. Jag som är en av de mest missundsamma människor jag själv känner till, ser denna platta som en av de bästa rockplattorna på decennier.

Marilyn Manson kör också på i en annan genre än musikens. Han är en 2000-talets bärare av Freak Show-traditionen som funnits i USA i hundratals år. Resande sällskap som visade på skäggiga damer, missväxta människor, och samtidigt bet huvudet av levande kycklingar inför publik.
Manson gör inget nytt, han för bara en tradition vidare in i rocken. Och det bästa av allt, han retar Bror Duktig-människorna, hycklarna, den amerikanska kristna högern (och för den delen den svenska). Det gör han genom att säga allt som man inte får säga om man ska vara politiskt korrekt. Det är en renande kraft.

Alla människor som bidrar till att riva ner idiotiska mentala murar är av godo. Men det är inte det som är grejen.

”Nothing gonna change the world”, sjunger han i ”The Fall of Adam”, en sann John Lennon-ramsa, och han har rätt, inte ens han kommer att förändra världen. Men han får folk att samlas kring njutningen att uppröra Bror Duktig-människor, och det, det är viktigt.

Jag lyssnar av princip inte på texter. Kanske låter idiotiskt när man ska anmäla en skiva, men det får jag ta. För mig är musiken det stora. Jag kan, som vilken bluesare som helst, förstå andemeningen i en låt genom en strof, resten är musik, eller själ, som understryker det hela. ”This is evolution, the monkey, the man, and then, the gun..”

Holy Wood är enormt bra rockmusik, en komplett platta utan en dålig låt. Om man påstår sig gillar rock och inte lyssnar på Manson av politiskt korrekta skäl, så är man en fähund som inte förtjänar honom. Då ska man gå och köpa Friends och hålla truten. Men om man vill lyssna på stenhård rock och ibland en av de mest underbara kassa trummaskiner jag hört, då ska man ta den här plattan till sin favorit-cd-spelare.

Hell Manson!

Mats Blomgren, The Blue Pearls

Publicerad: 2001-03-24 00:00 / Uppdaterad: 2001-03-24 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #855

31 kommentarer

Klockrent!

Hell!

Tobbe Oregistrerad 2001-03-24 00:27
 

Jaha, även om det strå att Manson är bra för människorna, så spelar det ju ingen roll. Då detta är sån jväla bajstråkig välproducerad-skitrock. Vadå av P K skäl. Det är ju bara så fel!

Hell

Conny Oregistrerad 2001-03-24 00:36
 

Jo, Conny du har kanske rätt, den är lite väl producerad och kan bli lite tråkig i längden, men det är ju fortfarande en mkt bra rockskiva… eller?

Tobbe Oregistrerad 2001-03-24 00:40
 

manson stinke soptunna… ett trist jävla effektsökande poserande som får mig att somna.. lira musiken och sluta tramsa.. bara massa lull och inget innehåll. För mig är Mansons musik precis lika tom som Friends skval

fred Oregistrerad 2001-03-24 01:32
 

En aning förvirrande recension, men andemeningen är helt rätt. Välproducerad eller inte, det är ju i alla fall Mr. Manson själv som står för produktionen och inte Mr. Vem-det-nu-var på 'Mechanical Animals' som putsade ljudet bortom plast.

Ni som snackar om effektsökeri borde ge musiken en chans och inte stirra er blinda på den visuella uppenbarelsen. Eller gå hem och sätt på ert jävla Kent för det är väl så tråkiga ni är…

Samael Oregistrerad 2001-03-24 03:50
 

jag gillar både manson och kent :)

men så bra är inte denna skiva… men det lät som om skivan är klockren tack vare en upplevelse och det är ju nästan bästa (trevligaste) sättet att minnas musik. Men, särskilt objektivt var det nog inte…

Jag tycker inte låtarna håller så hög klass utan faller ihop till en liten gröt ibland… Produktionen är helmysig, men låtarna är väl mer pop än rock?

mechanical animals producerades av manson och michael beinhorn.

holy wood produceraeds ju faktiskt av d. sardy och manson.. inte bara manson.

martin friberg Oregistrerad 2001-03-24 13:14
 

Tobbe: Klart att det var klockrent.

Conny: Du är riktig PK snubbe!

Samael: Förvirring är alltings moder.

Martin: En objektiv recension är väl inget att ha? Våga tycka själv är det som gäller här. Och Pop? Var har du varit sedan 50-talet?

Nä, jag kan nog bara ge en 2:a till recensionsrecenseterna.

Recensenten Mats själv Oregistrerad 2001-03-24 22:38
 

en förskräcklig recension av en alldeles, alldeles avskyvärt usel skiva.

[Anonym] Oregistrerad 2001-03-25 18:41
 

jag har för övrigt lika mycket emot korkade satanister som korkade kristna.

[Anonym] Oregistrerad 2001-03-25 18:41
 

Hörrö Martin. Jag tycker inte du ska hacka ner på Kent bara för att de råkat bli upplockade av nån slags mainstreamvåg. För det är väl därför du anser att bara tråkiga människor köper deras skivor? Du känner dig säkert lite ohäftig av att lyssna på band som alla gillar. Kent har också klättrat. Det finns en anledning till att de är där de är och det är hårt arbete.

Kul recension Mats. Krossa etablisemanget.

/Erik

Erik Oregistrerad 2001-03-25 20:30
 

Det hade faktiskt varit schysstare med färre långa låtar än många korta. Ändå en mycket bra skiva, jag hade gett en 8. Vore kul att få recensioner på tidigare MM-skivor då dessa är snäppet bättre.

Wienergös Oregistrerad 2001-03-26 00:21
 

erik: ehh.. jag har väl inte klagat på kent i alla fall…

mats: nä, inte helt objektiva.. men om jag skulle recensera smashing pumpkins så skulle ingen ha förtroende för min objektivitet efter det… liiite objektiv måst eman allt vara och riktigt så klockren tycker jag itne holy wood är.

fast det är ju precis som din, en personlig åsikt förstås.

martin friberg Oregistrerad 2001-03-27 13:23
 

Rätta mig om jag har fel, men Trent Reznor hade väl en gansk stor del i produktionen av Holy wood…

För övrigt tycker jag att han ligger bakom det mesta som är bra med Manson…

Magnus Oregistrerad 2001-03-28 13:43
 

Du har fel, Trent Reznor hade ingenting att göra med produktionen av ”Holy Wood”. Han var exekutiv producent på ”Portrait of an american family” och producent för ”Antichrist superstar”. Sen dess har han inte haft något att göra med Marilyn Mansons skivor.

Kal Ström Oregistrerad 2001-03-28 17:26
 

Vettiga ord broder!

Silvia Quick Oregistrerad 2001-06-17 20:53
 

marilyn manson får mitt huvud och sprängas… han är bara för mycket! När jag lyssnar på nån av hans låtar så hör jag ingen musik, jag hör skrik och dödsrop, är det m-u-s-i-k? Dessutom, han kanske gör bra musik men när man dödar hundar och får folk att begå självmord kan man slänga både artisten och musik i soptunnan! Enda låten som man kan lyssna på är ”tainted love” hans senaste singel… men i slutet gapar han… igen… suck!

anna Oregistrerad 2002-04-20 19:43
 

håller med anna här… marilyn manson är inte musik, det är bara ett expriment för att kolla på om ungdomar lyssnar på skrik… tyvärr gör dom det oxå!

peter Oregistrerad 2002-04-20 19:44
 

larvig wannabee-industri.

RYUUKISHI Oregistrerad 2002-12-18 18:40
 

Manson är störst!

MetalHammer Oregistrerad 2003-01-02 01:30
 

Ni som skriver skit om Manson har inte heller lyssnat igenom denna platta… fördomar!

MetalHammer Oregistrerad 2003-01-02 01:31
 

anna&peter> ni är ju ett par fullvuxna kristna vita amerikanska republikaner. elitism såsom eran för mina mage att värka.

Häng er i takfläkten om ni mår så jävla dåligt av att se någon som faktiskt står för någon i det där jävla pisslandet.

karate kid Oregistrerad 2003-05-21 01:12
 

annars är ju coma black den vackraste låten mr.manson gjort

glasspinne.. Oregistrerad 2003-10-07 00:13
 

hur faan kan nii alla ha så mycket fördomar, skivan är ju för fan genial, den har verkligen ett budskap och är fantastisk!!!!

jävla fördomar! Oregistrerad 2003-11-02 08:04
 

härligt med nån som ser musiken först…jag stör mig så på såna som anser att texten är viktigast… då kan man läsa på poesi! musiken talar för sig själv!!!

Erik: kent är överproduserade pop-mesar, musik är känslor!!! om inte känslorna är äkta så är de ingenting!!!

jason Oregistrerad 2003-12-08 13:26
 

denna skiva är så jävla bra… klockren dom som inte gillar honom eför fixerde på hans utsende men va fan seplar de fö roll du ska lyssna på hans musik inte slicka honom i röven… detta är dessutom en av hans bästa album mkt bättre en portrait of an amerikan famly som den andra recensenten skriver om…10/10 lätt

Medlem 2004-12-04 18:03
 

dom som ogillar honom e gmlingar som vägrar inse att musiken förendras genom tiderna.

och bara lyssnar på samma typ av musik dom lyssna på när dom va 15

fega människor som inte vågar inse att de här e en bra platta

namn Oregistrerad 2004-12-04 18:07
 

Det är intressant att notera hur hett det blir när Manson kommer på tal, kommentarerna på den här sidan talar för sig själva.

Mariyn Manson: kontroveriell? Utan tvekan! Med andra ord har han lyckats; lyckats väldigt bra. Oavsett om det gäller musik, litteratur, film etc. så är det viktigaste, enligt mig, att det väcker känslor – att det berör.

Nu frågar kanske vän av ordningen: "men allt som berör kan väl inte vara bra endast därför att det berör?" Och, nja…

Det som är det fina med musik är att det fyller ett tomrum – ett syfte – för den som lyssnar, och det som är meningsfullt för en person är kanske fullständigt ointressant för en annan. Sen må musik väcka alla sorters känslor: kärlek, hat, melankoli, glädje…you name it!

Vidare är det en högst individuell fråga vad som är viktigt för just Mig. Jag tror att det är viktigt med en mängd olika känslor (även sådana som sorg och hat), ja det är väl högst mänskligt. Men det är ochså viktigt med balans (också detta mycket individuellt), icke att förglömma. Ett lyckopiller i alla situationer verkar inte särskilt rimligt eller önskvärt.

Personligen lyssnar jag på både Manson och "bögig" soul,samt mycket annat.

Helt enkelt därför att det fyller olika syften. Det finns nästan alltid nån aspekt som tilltalar mig, i nästan all musik.

Oj, nu börjar det likna en avhandling i moralfilosofi :).

MVH Chris

Medlem 2005-06-20 00:10
 

Holy Wood är en av de mörkaste skivor jag hört. Den spirar av sorg och besvikelse, men även av ilska; en ilska utan aggressiva förtecken, snarare en ilska som knappt orkar stå upp längre.

Men i all denna melankoli finns någonting annat, något som liksom nickar till mig och konstaterar: "Det är för jävligt, jovisst, men ge inte upp, jag förstår precis hur det känns".

Vi snackar bekräftelse. Och hopp.

Holy Wood är i mitt tycke en väldigt stark skiva, och – precis som recensenten påpekar – den rymmer även tydliga historiska vibbar. Det hoppet som fanns hos Lennon finns även här, om så aningen modifierat.

Det gör ont och skönt på samma gång, men glöden finns där och Manson har med denna skiva visat ytterligare på sin kamelontförmåga.

En riktigt bra – och viktig – skiva helt enkelt!

Medlem 2005-06-20 00:41
 

Hehe, inte för att vara elak, men om Holy Wood är en av de mörkaste skivor du har hört, så kan du inte ha hört speciellt mycket musik.

Medlem 2005-06-20 18:43
 

De flesta recensions-recensenterna här är so full of shit så att det inte är sant.

Påstår ni att mansons musik bara är "skrikmusik"? Då har ni aldrig hört Manson utan kanske bara någon enskild låt från "Antichrist Superstar". Och sen är det fördomar, fördomar, fördomar. Den största delen av Mansons musik är inte skrikig, särskilt inte den på "Mechanical Animals". Och även om Manson skriker så har låtarna ett tydligt bakgrunds-komp som gör att man lätt hör melodin iallafall. Jag brukade också gå omkring och hävda att han var skit utan att ha hört en enda låt, så jag förstår hur de flesta av er tänker. Om man gillar hårdrock gillar man Manson, om man gillar rock överhuvudtaget så gillar man antagligen Manson. Synd att folk inte ser längre än bandets image.

Medlem 2006-07-10 20:32
 

Sedan är det lite kul att vissa här faktiskt tror på allt ni hör. Det här med att han ska ha kastat ut en hundvalp i publiken är ett falskt rykte, och att han skulle få folk att ta självmord?! Han har ju själv hävdat att självmord är en feg lösning och för de svaga, och hans musik uppmuntrar det inte någonstans. Sheesh, folk är löjliga… Ni kanske skulle testa att researcha lite innan ni slänger ur er massa skit?

Medlem 2006-07-11 06:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig