dagensskiva.com

48 timmar

Recension

DAD: The Early Years
The Early Years (CD) DAD
2001
Edel/Mega Records
5/10

Tokroligt mysgemyt

Lyssna

Sök efter skivan

När ”No Fuel Left for the Pilgrims” släpptes 1989 var det ett nytt DAD som visade upp sig. Ett mer seriöst och mindre buskisbetonat band slog igenom utanför de danska gränserna med låtar med klar hitpotential som ”Sleeping My Day Away” och ”Jihad”. Kanske ett mindre roligt band – men ett bättre band. Den här recensionen handlar inte om detta DAD.

”The Early Years” är en dubbel-cd som bjuder på just de tidiga åren, närmare bestämt de två första plattorna ”Call of the Wild” och ”D.A.D Draws a Circle” från -86 och -87. På den gamla goda tiden var bröderna Binzer & Co vilda västern-romantiker av stora mått. Musiken pendlade mellan att vara rätt traditionell rock och den danska versionen av tvåtakts cowboypunk med brandkårsbas och tuff-taff-trummor. Texterna handlade om allt från att räkna boskap, ropet från vildmarken, till känslan av att rida fram på prärien på en häst utan namn med en kvinna vid namn Sue.

Alltid med glimten i ögat oavsett om det handlade om tuffingarnas tuffing i ”Marlboro Man”, tidelag i ”Counting the Cattle” eller amerikansk motorvägsromantik i ”Trucker”.

Eftersom CD 1 innehåller samtliga låtar från ”Call of the Wild” och ”D.A.D Draws a Circle” finns inte mycket att säga om urvalet på den. CD 2 är lite mer spännande. Den bjuder bland annat på nio videor. Allt från officiella videor till små snuttar från replokalen, radiojinglar och demoversioner finns med. Ett annan sak på pluskontot är att varje låt har en liten anekdot eller förklaring skriven i cd-häftet. Det är sådant som kan lyfta en sådan här samling och det lyckas till viss del. Att det sedan ryms fyra versioner av ”Trucker” är kanske mest intressant för de riktigt hängivna fansen.

Själv gläds jag mest åt den fantastiska julsången ”It’s a Sad, Sad X-mas” som det var alldeles för länge sedan jag hörde. Den handlar om den stackars dumpade pappan som ska fira köpmännens högtid ensam med sin son. En klassiker som håller väl än idag. Och även om det inte kan sägas gälla för alla låtar så ryms det en hel del klassiker på CD 1. Låtar som redan nämnda ”Marlboro Man” och ”Counting the Cattle” och ”Riding With Sue” och ”I Won’t Cut My Hair” hör man gärna igen.

Annars är det nog främst plånboken som får avgöra hur angeläget det är att skaffa ”The Early Years”, vill man ha en samling med gruppens bästa låtar genom åren rekommenderas ”Good Clean Family Entertainment You Can Trust”. Vill man åt de gamla, tokroliga kanske man sparar pengar på att köpa dem på en skivbörs istället.

Patrik Ekelöf

Publicerad: 2001-03-23 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-11 12:45

Kategori: Recension | Recension: #854

5 kommentarer

Hur kan du ge DAD så lågt betyg? Vi talar ju om en klassiker!

Stellan Oregistrerad 2001-10-25 08:44
 

Det var ju denna tid som DAD var som bäst, så en 5-a är ett alldeles för lågt betyg. Det är ju nästan klassiker stämpel på dessa DAD-alster.

Recensenten kanske är för ung för att varit med på den tiden?

En 5a till betyg på denna när ni ger deras nya skiva en 6a är fel, fel fel…

kaj Oregistrerad 2001-12-13 02:27
 

Den här skivan är ju grymt bra med klasiker som ”I wont cut my hair” och ”Black krickets”. Det är helt enkelt ett skämt att du bara sätter en 5 på den. Skäms!

Jocke Oregistrerad 2003-06-29 18:33
 

Hur kan recensionen vara publicerad 1969?! Verkar vara liiite fel.. ;-)
Håller med om att betyget är lite lågt..

Pertti Oregistrerad 2007-12-11 12:03
 

Det finns en del recensioner som är märkts med fel datum i flytten från vårt gamla publiceringssystem. Jag har rättat den här nu.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-12-11 12:46
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig