dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Eclectic Bob: Chocolate Garden
Chocolate Garden (CD) Eclectic Bob
2001
Primal Music
5/10

Inte så eklektiskt

Lyssna

Sök efter skivan

Jag blev ganska förvånad när jag första gången stoppade in ”Chocolate Garden” i CD-spelaren hemma. Jag hade i och för sig inga som helst förkunskaper om Eclectic Bob och borde därför inte heller haft några förväntningar om hur det skulle låta men någonting hade fått mig att tro att det nog skulle börja strömma lätt akustisk pop ur högtalarna. Misstänker själv att konvolutbilden med två färgglada undulater sittande på en blommig gren hade något med saken att göra. Fråga mig inte varför, det finns säkert någon lysande Freudiansk förklaring men den överlåter jag till de som är intresserade. Oavsett vad det nu var som låg bakom blev jag rejält bortfintad.

Det är nämligen i elektronisk musik Eclectic Bob har sina rötter. ”Chocolate Garden” är till stor del uppbyggd kring drum'n'bassiga dånande basgångar, ilskna technosynthar, ambienta ljudkulisser och smattrande breakbeats. Över Carl-Michael Herlöfssons och Ricky Tillblads dova och lite dystra grunder lägger sedan sångerskorna Sofia Allard och Camela Leierth sina sångstämmor. Så istället för finstämd akustik pop, kom ur mina högtalare en skarp synthslinga följt av ett taktfast elektronisk beat över vilket en ljus kvinnlig röst toastsjöng texten. Det lät snarare som suggestiv raggainfluerad baktaktstechno.

Nu låter inte allt på ”Chocolate Garden” just så, det finns betydligt större variation, men samtidigt är det lite svårt att släppa att skivan ändå inte känns särskilt upphetsande. Men trots känslan av att det inte är det mest spännande man kan lyssna på finns i kontrasten mellan musiken och Allards och Leierths smeksamma, varma röster något som fångar mitt intresse. Det uppstår emellanåt en skön spänning där som får mig att haja till. ”Cheeba” och avslutande lite lojt bluesiga ”Bonästet Bad Boys” är två exempel.

Men riktigt intressant blir det på de tre spår där Allard får sällskap av i tur och ordning Herbie, Daddy Boastin och Scoob Rock. Framförallt energiska ”KGB” med en sedvanligt högljudd Daddy Boastin och Scoob Rock samarbetet i jazziga hiphopgungiga ”A Lot of Things” framstår som givna singelsläpp.

Det är i de spåren, när Eclectic Bob söker sig bort från den mest utpräglade elektroniska dansmusiken och istället hämtar in lite andra influenser de växer ett par snäpp. För även om ”Chocolate Garden” är en helt ok skiva rör de sig trots allt fortfarande inom ett ganska så avgränsat område. De gör det förvisso både snyggt och intressant men när man hör de ovannämnda spåren inser man hur bra det kunde varit om de vågat ta ut svängarna ännu mer.

Så om jag får önska får gärna nästa Eclectic Bob skiva vara mer, tja, eklektisk.

David Drazdil

Publicerad: 2001-03-16 00:00 / Uppdaterad: 2001-03-16 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #839

2 kommentarer

Senast jag hörde något från Camela Leierth (vilket säkert var minst 1 år sedan) så skulle hon till New York och leta textförfattare eller nått sånt.. Trodde inte hon skulle dyka upp på en sådan här release.. Om jag kollar upp denna så är det nog enbart för hennes skull.

martin friberg Oregistrerad 2001-03-16 12:35
 

Välkommen tillbaka Martin. Vi var lite oroliga över din frånvaro. Hoppas att tentan gick bra!

Patrik Ekelöf Oregistrerad 2001-03-16 17:20
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig