dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Tindersticks: Curtains
Curtains (CD) Tindersticks
1997
This Way Up
9/10

När självömkan blir vackert

Lyssna

Sök efter skivan

”Greed's all gone now, the panic subsides
When I could run, pulling arms to love her
Try to put myself on the inside”
[?]
Promise is never over, never questioned it needed reply
But she could breathe deep into my neck
Let me know I'm just on the outside”

Tindersticks ”Curtains” från 1997 anses av många vara bandets mest fulländade och vackra album. Här slutför bandet i viss mån ett arbete som pågått på två tidigare studioalbum. Blandningen av romantik och melankoli, mörker och mer mörker och den spröda inramningen av stråkar, blå-jazziga xylofon- och pianotoner blandas i en nästa perfekt blandning. Längst fram ligger Stuart Staples släpiga, mumlande och trasiga röst och blöder ur sig det ena pekoralet efter det andra. Men det är en oerhört stark helhet som jag återvänder till gång på gång.

Tindersticks, som uppstod 1992, skiljer sig från de flesta samtidiga indie-band från England. Gitarrlarm förekommer inte. Här är det sprödare tongångar. Tindersticks rör sig hemtamt i trakter där namn som Brel, Cohen, Walker och Waits förekommer. Nick Cave är också en referens, men även han kan nog bli deprimerad av Tindersticks. På ”Curtains” finns nämligen en hel del låtar som får vuxna människor att gråta. ”Another night in”, ”Let's Pretend” och ” (Tonight) Are You Trying to Fall in Love Again” är tre av mina favoriter att deppa till. Det finns fler på det här albumet.

Man får inte vara alltför känslig för pretentioner om man ska kunna ta till sig Tindersticks. Här finns både billigt vin, kitschiga barer, självömkan, billig fylla, filmreferenser och skräddarsydda kostymer. Blandningen och referenserna blir skitiga och vackra samtidigt. Som Håkan Hellström för fullvuxna, eller nåt.

Jag är pretto. Har också lätt för att tycka synd om mig själv. Gillar fransk film och billiga fyllor. Tindersticks har satt duktiga avtryck i mig och jag kommer fortsätta återkomma till det här albumet gång på gång. Trots att sköna band som Songs: Ohia, Black Heart Procession och Lambchop gjort bra skivor så är fortfarande ”Curtains” ohotad som helvete-jag-är-full-och-ensam-igen-skiva. Patetiskt, javisst – men jag älskar det. I svart/vitt.

Fredrik Welander

Publicerad: 2001-01-21 00:00 / Uppdaterad: 2001-01-21 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #776

7 kommentarer

Va fan, jag har ju den skivan? Varför har jag aldrig gett den en ärlig chans? Nu är det i så fall dags, hoppas jag mognat tillräckligt…

martin friberg Oregistrerad 2001-01-21 11:15
 

Det var bra formulerat.

'Jag är pretto. Har också lätt för att tycka synd om mig själv.'

Karin Oregistrerad 2001-01-21 21:23
 

lambchop är inte något jävla helvete-jag-är-full-och-ensam-igen-band! stick och brinn!

dfsdfsdf Oregistrerad 2001-09-23 15:11
 

Du har så rätt, Fredrik. Curtains är en av de vackraste skivorna som någonsin gjorts.

IB Oregistrerad 2001-11-08 00:38
 

Underbart. Tackar och håller med till fullo. Har svårt att bestämma mig för vilken av Tindersticks alla underbara skivor jag tycker är bäst. Derast andra album väger nog dock tyngst i mitt tycke..

Hoppas alla får tillfälle att ta Tindersticks till sig.

Fredrik Wallenheim Oregistrerad 2001-11-15 12:59
 

lägger till att Curtains växt fast i min skivspelare, och jag lovar att aldrig mer ta ut den. Bättre blir det inte, det vet jag säkert.

Fredrik Oregistrerad 2002-07-29 02:46
 

ouuu yeah! got my mind on my money and my money on my mind.

abrakus Oregistrerad 2003-06-21 20:52
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig