dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Björk: Vespertine
Vespertine (cd) Björk
2001
Björk overseas/One Little Indian/Universal
7/10

Vacker, inte nära

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Jag har haft svårt att komma Vespertine in på livet. Jag har nog egentligen tyckt om den från början, men jag har aldrig kommit den nära. Nu, några månader efter släppet har jag samma förhållande till den som jag hade efter två veckor.

Det låter så rent och avskalat av Vespertine, men inte nära. Svalt, men inte utan känslor. Uppgivet, men inte hopplöst. Sorgset, men inte negativt. Vackert, men inte skönt.

Jag tror det jag söker efter på skivan är variation, något jag inte finner till tillfredställelse. Det är inte så att det är tråkigt, men jag vaggas in i en alltför lugn och trygg sömn. Hon vrider sig runt mig som en ande. Svävar och stryker strax över min hud. Nära, men aldrig inpå. Jag skulle velat bli rispad ibland, hårt. Med en nagel som skär genom oförberedd och slät hud. Men det sker aldrig och istället följer spår efter spår med vackra, kalla melodier.

På skivan tycker jag bäst om It's Not Up to You, för den underbara känsla hon ger mig när hon går ner i de låga tonerna i refrängen. Det spelar ingen roll att hon gjort det förut, jag ryser av vällust när hon spelar som mest med sin röst. Pagan Poetry måste jag älska för att hon älskar honom, trots att belackare skrattar hånfullt för v-et som nästan låter som ett f. Och varje gång jag sätter på skivan så får jag en varm känsla av första spåret Hidden Place, en lysande inledning. Men, allra bäst tycker jag om ”Undo (Undone Mix)” som släpptes på den officiella sajten strax innan skivsläppet. Kanske för att jag där får variationen jag saknar på skivan. Hur som helst är den lysande, mycket bättre än originalet på skivan, en av årets bästa.

Jag gillar att hon gått vidare, att hon inte bara tagit det gamla konceptet ett varv till. Sånt beteende gör att jag aldrig kommer sluta lyssna på Björk. Och också att jag aldrig kan tycka illa om henne.

Det finns egentligen inga dåliga spår på ”Vespertine”. Kalla mig gärna girig men jag vill i alla fall ha mer. Det räcker inte med bra när hon kan gripa tag och få mig att känna hela spektrat av känslostormar, som hon gjort förut, i olika stilformer. Som det är nu får jag mest ut av Vespertine när mina egna känslor ligger utanpå min hud. Då når anden nästan fram till mig och det är ju det jag vill.

Kal Ström

Publicerad: 2000-12-20 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-06 23:31

Kategori: Recension | Recension: #746

13 kommentarer

8 eller 9a

ja Oregistrerad 2001-12-22 11:37
 

Jag har fortfarande höga förväntningar på detta album, har ännu inte lyssnat på hela. Jag tycker fortfarande att det känns spännande trots den inte helt positiva recensionen.

martin friberg Oregistrerad 2001-12-22 18:53
 

Jag hade nog en aning för höga förväntningar på detta album. Men vad annat kan man ha när denna gudinna har givit oss de föregående tre superalbumen? Men den vaggar mig gärna till sömns mer än en gång.

schakalen Oregistrerad 2002-04-16 15:42
 

…och då menar jag ju debut, post och homogenic förståss.

schakalen Oregistrerad 2002-04-16 15:43
 

jag älskar verkligen den här skivan och anser den vara Björks näst bästa soloskiva (efter ”Post”). visst är den pretentiös (det är väl antaligen därför som den inte har slagit i Sverige) men vad är det för fel på det?

Andrew Oregistrerad 2002-08-30 17:43
 

detta är hemskt bra

johnnn Oregistrerad 2002-09-25 10:21
 

tips: lyssna på den i HÖRLURAR. dubbelt så bra!

jempa Oregistrerad 2002-11-13 13:46
 

Tycker faktiskt att Vespertine är Björks starkaste, med spår som Aurora och Unison. Håller dock med recensenten när det gäller avsaknad av varitation, men jag vill ändå ge den en svag 9:a

Teo Oregistrerad 2003-02-11 09:06
 

Detta är inte musik, det är konst.

Om man måste kalla det för musik är detta den bästa plattan i världshistorien.

Daniel Oregistrerad 2003-07-24 19:58
 

Jag gillar skivan. Mycket vacker både till musik och text. Saknar dock 1-2 fler låtar som har samma hitpotensial som Pagan poetry och Unison. Kalla mej kommersiell om ni vill.

Annars är Homogenic min favorit bland Björks skivor.

Dejvan Oregistrerad 2003-08-29 19:04
 

Jag vill efter ett och ett halvt års lyssnande ge skivan 8,5/10. Underbart, sensuellt, vackert, tragiskt, magiskt och sensuellt en gång till. Jag gillar att den har den återhållna stilen och inte bryter ut i de galna, men underbara skriken. ”Cocoon” är det mest sensuella Björkspåret sedan ”Hunter”. Go Björk!!!

Luca!! A tabola!!! Oregistrerad 2003-12-20 11:22
 

Det är ingen ide att skriva något dåligt om någon av björks soloalbum för det är inte dåligt. Hur bra ett enskilt album är beror bara för tillfället på vilket humör man är på, eftersom alla har olika mer eller mindre spesifika känslor. 10 helt klart!

cerebellum Oregistrerad 2007-10-03 17:16
 

Vespertine är en nia!

Hur puckad och omusikalisk är man om man inte hör närheten på denna skiva.

Varje låt tränger in i själen, hårt men ändå viskande.
Jag undrar om du läst texterna? (Vilket en recensent borde).

Harm Of Will skrämmer mig så att tårar börjar falla.
Jag räds den låten.

An Echo, A Stain.
Aurora.
Och många fler.

Jag förstår inte riktigt vad det är du har bedömt här egentligen?

Vespertine är precis som Medúlla ett konstnärligt mästerverk.
All kred till konstnärer!!!!

Daniel Oregistrerad 2008-12-13 13:17
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig