dagensskiva.com

48 timmar

Recension

godspeed you black emperor!: lift yr. skinny fists like antennas to heaven!
lift yr. skinny fists like antennas to heaven! (CD) godspeed you black emperor!
2000
Kranky/Constellation
7/10

Till gryningens tomma och våta gator

Lyssna

Sök efter skivan

När man i en musikdiskussion för in begrepp som postrock, math rock (ogillas av mig själv) episk ambient, och orkestral rock, ja då kan det rynkas ordentligt på vissa näsor. Förståeligt förvisso då samtliga begrepp doftar både progressivt och pretentiöst.

Men jag antar att medlemmarna i kollektivet gybe! är vana vid detta. Alla kan inte vara helt med på noterna när allt man gör omsorgsfullt förpackas som något väldigt annorlunda, och dessutom inte vill vara något annat än underjordiska.

Det varierande antalet medlemmar i det kanadensiska kollektivet var under inspelningen av ”lift yr. skinny fists like antennas to heaven!” nio personer. Plus några inlånade. Och det är förståeligt. Så mycket instrument som det finns med här. Stråkar, blås, klaviatur och klockspel samsas med gitarrer, bas, trummor och samplingar. Alla är lika viktiga, och någon frontman, eller kvinna, vill de inte ha. Det är musiken som är viktig.

”lift yr. skinny fists like antennas to heaven!” är uppdelad på två skivor som vardera är strax över fyrtio minuter långa. Hela skivan består av fyra spår, två på varje sida, som är tänkta att fungera som teman. De heter ”storm”, ”static”, ”sleep” och ”antennas to heaven”. Allt som allt gömmer det sig 14 låttitlar under dessa fyra. Men det är egentligen rätt oviktigt, om man inte är som jag och tycker att de fantasifulla titlarna är helt i linje med övrig mysticism, och kan fungera om man ser musiken i sig som ordlös poesi.

Men om vi lämnar den diskussion till de redan invigda, och gör det hela så enkelt som möjligt kan man beskriva musiken som filmisk. Och för all del episk. Långa böljande sjok av musik sköljer över lyssnaren, som ena stunden befinner sig en avskalad ljudmiljö ensam med endast stråkar, för att några minuter senare befinna sig mitt i ett näst intill plågsamt crescendo på flera minuter. Dynamiskt och vackert.

Det mesta gybe! gör tycker jag är riktigt bra. Och live ska de krossa det mesta (tyvärr missade jag dem när de var här förra året). Men det finns ett problem. Stämningen måste infinna sig; det går inte bara att slänga på plattan närsomhelst. Helst ska man vara lugn i sinnet och ensam. Man måste kunna ge musiken rum att växa. För det som kan hända annars är att allting kommer av sig. Musiken kan bli platt och långrandigt – en instrumental pina. Balansgången mellan trist och ointressant, och gripande och engagerande är hårfin. Skivan kräver helt enkelt sin lyssnare, det är en sak som är säker. Jag förstår dem som inte hittar poängen. Det är inte alltid jag gör det heller.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2000-12-05 00:00 / Uppdaterad: 2000-12-05 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #726

7 kommentarer

Hörde gybe! på p3 pop för några veckor sedan och det var i samband med releasen av ”lift yr skinny fists…”. Köpte då ep:n 'slow riot for zero canada' och blev som förtrollad av den underbara musiken. Strax efteråt skaffade jag resten av det material som blivit släppt och även denna dubbelcd. Kort efter detta verkar allt ha exploderat, jag ser bandet nämnas överallt och alla tycks veta vilka det rä.. När min ep kom stirrade mina kompisar fånigt på mig när jag försökte spela den på förfesten ;)

Det är precis som Nordlander skriver att musiken kräver sin lyssnare… Men orkar man koncentrera sig en kort stund i början så behöver du inte göra det länge, för att krampaktigt hålla sig kvar i ljudlandskapen behövs inte. Den världen kommer slutas runt dig ganska så snart så tar gybe! konstellationen med dig till de vackraste av drömmar.

Martin Friberg Oregistrerad 2000-12-08 13:12
 

upptäckte GYBE! för några dagar sen och de har gett min ”ensamsittande, lyssnande på musik”-tid om dagen en helt ny dimension, det är allt ja kan säga. suggesivt kanske passar in, jag vet inte så noga men jäkligt bra är det iallafall.

babylon_soo Oregistrerad 2002-02-05 17:45
 

7 av 10? Jag förstår inte. Värd så mycket mer, så mycket mer…

The Major Oregistrerad 2003-10-16 22:16
 

att jag inte läst denna tidigare.. håller med The Major, värd så mycket mer. det kanske kräver sin lyssnare, men för den lyssnaren som står ut är det en av världens bästa skivor..

seo Oregistrerad 2004-05-15 16:26
 

Detta är en bra skiva, i stil med music for airports. Stämningspornografi. Det var FAAn inte igår man satte på den här – jag gör det BUMS…. Nu!

Ian Brown Oregistrerad 2004-11-27 05:33
 

Tips:

Ta en promenad, lasta in "Storm" i iPoden (se till att ha bra lurar), ta en lightcigg och vräk upp volymen till nästan max. Efter det kan du avboka ditt – just nu – totalt värdelösa möte med psykiatrikern.

Medlem 2006-02-08 21:29
 

Herregud.. 7 av 10? Jag förstår inte hur du kan dela ut något så pass lågt?
En 9a hade jag haft överseende med, men även då hade jag betvivlat ditt sätt att se på musik.
Det här kan vara den mest fulländade musikupplevelsen som finns, måhända att det är pretentiöst men skitsamma. Det är musik.. det är kultur och fan och hans moster!

110 av 10.
Musikalisk perfektion!

Fredds Mordum Oregistrerad 2012-09-22 20:14
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig