dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Marilyn Manson: Holy Wood (In the Shadow of the Valley of Death)
Holy Wood (In the Shadow of the Valley of Death) (CD) Marilyn Manson
2000
Nothing/Interscope/Universal
4/10

Generationsromanernas shock-rocker

Lyssna

Sök efter skivan

Det är så enkelt att säga att Marilyn Manson bara är bra marknadsföring (även om det på senare år kommit tongångar om att de också kan skriva bra musik). Men det är faktiskt inte så enkelt. Det är inte bara det.

Jag säger inte att det inte är bra marknadsföring, för det är det. Jag säger inte att mycket av det Mr Manson gör inte är för att chocka. Men det är mer. Han levererar inga lösningar, kanske inte ens åsikter. Men han ifrågasätter desto mer. Och verkar för att lyssnarna också skall ifrågasätta givna ideal.

Holy Wood är centrerad kring våld. Fast oavsett hur mycket Mansons belackare vill påskina att den är våldsförhärligande så har de fel. Efter Columbine-morden drog sig Manson tillbaka. De sista spelningarna under The LAST Tour on Earth ströks och blev aldrig ombokade. I tre månader drog sig Manson tillbaka till sitt hus och gick sällan ut. Där blev Holy Wood till. Och därför är den centrerad kring våld. Det är som med omslaget. I dagarna gick Manson ut med ett uttalande på den officiella sajten om censureringen av skivomslaget hos flera stora återförsäljare. ”The irony is that my point of the photo on the album was to show people that the crucifiction of Christ is, indeed, a violent image. In fact, the picture itself is composed of a statue of Jesus taken from a place of worship. My jaw is missing as a symbol of this very kind of censorship. This doesn't piss me off as much as it pleases me, because those offended by my album cover have successfully proven my point.”

Efter introlåten kommer programförklaringen, The Love Song. Manson sjunger I've got a love song in my head. Kort därefter följer refrängen:

Do you love your guns? / Yeah! / God? / Yeah! / The government? / Fuck yeah!

Vad är roten till det onda i USA? Är det rocken? Är det filmer? Är det tv-spel? Eller kanske ett samhälle som hyllar våld i alla dess former, fast inte just de som kritikerna ifrågasätter? Ett samhälle som hellre driver en fråga om rätten att bära vapen, än tittar på vad det orsakar? USA:s regering är absolut den mest accepterade våldsförhärligande företeelsen i världen. Är inte den bättre att peka finger åt än en rockstjärna? Bibeln är som sagt inte direkt fri från våld, men ingen av dem som kritiserar Manson skulle säga att den är roten till det onda. Jesus, John F Kennedy, John Lennon, Kurt Cobain: alla ikoniserade genom våldshandlingar. Varför är de ikoniserade? Där sätter Manson ner sitt finger: Tänk på det här. Vad säger det er? Första singeln Disposable Teens addresserar Columbine direkt. Varför ser inga människor de ungdomar som inte funkar? De som inte passar in? De är disposable och inget att bry sig om. Förrän de reagerar med någon dumhet, då letar man efter syndabockar.

Om Manson enda kulturella uttryckssätt var litteratur skulle han etiketteras med att skriva generationsromaner. Nu är han bara en shock-rocker.

Nåja, nog om det. Oavsett vad den handlar om och hur man än ställer sig till det, så står det och faller med musiken. Och tyvärr är det här Marilyn Mansons allra tråkigaste släpp hittills. Ovan nämnda Disposable Teens är inte mycket mer än en urvattnad nyversion av Beautiful people. De har gått tillbaka till mycket av ljudbilden kring Antichrist Superstar men knappast gjort sig av med hela Mechanical Animals. Argare och mindre glammigt, men ändå mycket glam. Inte för att det nödvändigtvis skulle vara dåligt bara för det, men tyvärr är för många av de nitton spåren bara ok.

John 5 fått kliva fram i en mycket mer framträdande roll nu. Jag har lite svårt för hans gitarrspel, och utspel på scen. Men han har faktiskt varit med och skrivit alla låtar jag gillar på skivan, så lite respekt måste han få.

Det finns ljuspunkter. The Love Song är fantastiskt bra. The Fight Song, med tillhörande Blur-intro är mycket bra den med. Fast jag vill ha mer, så mycket mer. Portrait of an American Family var lysande, Antichrist Superstar fantastiskt och Mechanical Animals växte med alla flådiga körer till något riktigt stort. Därför krävs det mer än mestadels ok.

Kal Ström

Publicerad: 2000-11-17 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-13 10:37

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #706

13 kommentarer

Ja, det var mig en utförlig recension det…

besviken på Kal Ström Oregistrerad 2000-11-17 00:14
 

Ni är för snabba, eller så är jag för seg. Den var inte klar. Igen. För den var ju faktiskt ganska utförlig till slut… Tror jag.

Kal Ström Oregistrerad 2000-11-17 00:31
 

Tror den här skivan likt ”Mechanical Animals” kommer växa till något stort. Måste också säga att låten ” In the Shadow of the valley of death” är ju helt fantastisk i mina öron.

JC Oregistrerad 2000-11-17 09:21
 

Om Manson inte hade sin ”image” och bara ha sin musik sa skulle han inte komma langt….pa Mechanical animals fanns det ett par hyfsade latar o man trodde han kunde bli en bra latskrivare, men denna skiva visar aterigen att han bara ar yta!

EP Oregistrerad 2000-11-17 10:05
 

Håller inte med någon som påstår att Mechanical Animals är bättre än det här. Detta är den jämnaste skivan ed gjort när man snackar låtmaterial och produktion. Tyvärr saknar jag riktigt bra låtar, men det finns inga som är direkt dåliga. Kan väll inte direkt klaga på 4:an som betyget blev, låter ganska rättvist… Förresten tror jag Mechanical Animals bara var en skiva gjord för att tilltala massorna (inte minst de unga) och efter den skulle de återkomma med något chockerande igen. Det har de väl kanske gjort, även om ingen verkar bry sig (än) :))

Martin Friberg Oregistrerad 2000-11-17 11:33
 

egentligen är betyget lite hårt satt. egentligen förtjänar den nog något snäpp högre. fast, som jag skrev. de kan så mycket bättre, därför får den inte mer. och förresten, kanske är ”in the shadow” en bra låt, men låter det inte lite för mycket som ”the last day on earth”? jag kräver mer förnyelse än så.

Kal Ström Oregistrerad 2000-11-17 12:04
 

Nja, den påminner nog mer om ”The speed of pain” tycker jag. ”The last day on earth” måste väl vara en av de bästa låtarna Manson någonsin gjort förresten ? Själv hade jag nog satt 6 eller 7 av 10. Fast som sagt, tror denna platta växer med tiden. Jag förstår hur svårt det är att skriva recensioner, gör det själv i ganska stor utsträckning, och tyvärr blir det ju gärna så att man reviderar sin uppfattning kanske bara en månad efter man är ”klar” med en skiva eller demo eller vad det nu kan vara.

JC Oregistrerad 2000-11-17 13:01
 

tja, om du menar mr manson själv kanske. men nej, inte det heller. ”angel with the scabbed wings” slår ”the last day” vilken dag som helst. den är den bästa mr manson varit med och skrivit musiken till. om du menar att det är den bästa låten bandet gjort håller jag inte alls med, även om mitt eget val inte är lika självklart då.

tyvärr tror jag inte du har rätt om växandet heller. en del kommer den nog att växa, det är ju bara naturligt. men jag får inte alls rätt retning av den här skivan. ingen skulle vara gladare än jag om du har rätt, jag tycker inte om att bli så här besviken på ett av mina favoritband.

Kal Ström Oregistrerad 2000-11-17 15:56
 

Ok… jag hade suttit upp till 24.00 för att läsa recensionen. Den var ju trots allt ganska utförlig när man fick läsa hela.

förlåter Kal Ström Oregistrerad 2000-11-17 16:14
 

Angel with scabbed wings är väl det bästa manson gjort faktiskt. Jag tycker att alla de småljud som smugit sig in i produktionen på Holy Wood är värda att nämna, de skapar en underbara, mystiksk känsla över låtarna. Likaså de olika röst påläggen…

Martin Friberg Oregistrerad 2000-11-17 16:57
 

En skiva som är ”mestadels ok” bör ju få mer än en 4. Låter som själva besvikelsen får dig att sänka betyget. Bra recension för övrigt.

unge herr Gös Oregistrerad 2000-11-17 19:43
 

Är det sant att Manson var med i TV-såpan ”En härlig tid” som ung?

Kristian Luuk Oregistrerad 2000-11-17 19:56
 

Luuk ~ nej, det är inte sant. Det har ryktats om att han spelade både Kevin och polaren med brillorna. Och tjejen, Winnie. Vill du reda ut alla Manson-rykten, kom till http://www.marilynmanson.com/bbs

Dr Knark Oregistrerad 2000-11-17 20:20
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig