dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Björk: Selmasongs - Music from the motion picture soundtrack 'Dancer in the dark'
Selmasongs - Music from the motion picture soundtrack 'Dancer in the dark' (cd) Björk
2000
Polydor/Universal
6/10

Björk som Selma

Lyssna

Sök efter skivan

Clatter, crash, clack!
Racket, bang, thump!
Rattle, clang, crack, thud, whack, bam!

It's music! – Now dance!

Jag har så svårt att ta mig förbi andra låten, ”Cvalda” på ”Selmasongs”. Början av den till och med. Jag stannar till mitt i ett steg och lyssnar.

Clatter, crash, clack…
The clatter-machines
They greet you, and say:
”We tap out a rhythm and sweep you away!”

A clatter-machine!
What a magical sound!
A room full of noises
That spins us around

Den industriella bakgrunden med maskiner som stånkar och går ramar in och säger ”Clatter, crash, clack” även de. Jag tar om början om och om igen. Jag tänker på Einstürzende Neubauten och deras experiment med rytmer från kallt stål och oljiga maskiner. Här är det är Mark Bell som orkestrerat industrin. von Trier ville ha ljud från inspelningsplatsen. Det fick han. Och där står Björk med all sin energi och sjunger ”Clatter, clash, clack”. Helt underbart.

”Selmasongs” är både för mycket och avskalat samtidigt. Både Björk och storslagna dansnummer ur en broadway-musikal, vilket i och för sig inte är en motsättning. Jag menar; trots att de har gjort otaliga försök, har inte Göteborgs Kex förstört den lyckliga känsla jag alltid får när jag lyssnar på originalet till ”It's oh so quiet”. Och efter den har det väl aldrig varit någon som tvivlat över att Björk funkar i musikaler.

Hur hon funkade som skådespelerska vet jag faktiskt fortfarande inte. Det är skivans fel. Jag kunde inte bestämma mig ifall det var bättre att bilda sig en ordentlig uppfattning om skivan innan jag såg filmen eller om jag var tvungen att se filmen för att få skivan i rätt sammanhang. Så jag har inte sett ”Dancer in the dark”. Och jag övertygade nog mig själv till slut om att det också var det bästa sättet. De som sett den verkar ha svårt att släppa bilderna när de hör musiken och så ville jag inte ha det. Skivan är skivan och även om den inte kan kopplas isär från filmen vill jag att den skall klara sig på egna meriter. Det gör den.

Duetten med Thom Yorke är oväntad, inte i fråga om deras samarbete i sig utan hur Thom låter. Jag känner knappt igen hans röst när han mjukt men mörkt tar sig genom ”I've seen it all” tillsammans med Björk. I början tyckte jag inte alls om hans insats, efter hand har jag lärt mig trivas med den. ”Scatterheart” är för mycket historia för att riktigt fungera utan bilder, men Selmas kärleksförklaring till musikalerna (”In the musicals”) klarar sig helt utan bilder även om den också berättar mycket historia. ”107 steps” vinner på produktionen i all sin enkelhet där stegen tas med långsamma beats, omgivna av en storvulen blåssektion och sirliga stråkar. Vackra ”New world” avslutar och ger mig en tung känsla i bröstet som dock snart försvinner. För när den är slut kan jag börja om från början, hoppa över introt och sen.

Clatter, crash, clack!
Racket, bang, thump!
Rattle, clang, crack, thud, whack, bam!

Kal Ström

Publicerad: 2000-11-16 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-11 23:20

Kategori: Recension | Recension: #704

4 kommentarer

Varför hoppa över introt? Det är ju skitvackert! En suveräään skiva som dock är för kort!

Micke Oregistrerad 2001-11-16 11:18
 

Se filmen! Det är ett mästerverk, liskom skivan.

Lisa Oregistrerad 2002-01-16 01:29
 

Selmasongs är en bra skiva, men In the musicals är halvt förstörd eftersom dom av nån tokig anledning har tagit bort Novys och körens röst från sången på skivan. I filmen blir det ju så bra med varierat Novys, Björks, och den härliga körens röster. Men på skivan sjunger Björk ensam och därför blir sången förfäligt tjatig. Synd på en annars toppenbra låt.

Dejvan Oregistrerad 2003-08-29 19:09
 

Jag har bara sett filmen en gång, och jag tror att det kommer att förbli så. Även om det kan vara det mest rörande, kraftfulla, sorgliga och bästa jag sett så kan jag inte riktigt utsätta mig för tortyren igen. Då är jag så glad att jag har Selmasongs, där jag kan njuta av musiken och minnas filmen, utan att slås av hur otroligt ledsen den gjorde mig när jag såg den. Det finns ingen annan än Björk som skulle ha kunnat spela Selma eller skapa hennes musik.

Dixit Medlem 2010-07-24 15:51
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig