dagensskiva.com

48 timmar

Recension

V-Twin: Free the Twin
Free the Twin (CDEP) V-Twin
2000
Domino/MNW
7/10

Kanske årets fynd

Lyssna

Sök efter skivan

Skotska V-Twin är ett kollektiv, där den hårda kärnan består av trummisen Michael McGaughin och sångaren Jason McPhail. Bandet har ännu inte debuterat i fullängdsformat, och det här är en samling av det som hittills kommit ut med bandet på singel och EP. Samlingen ska väl ge bandet en större publik och agera som uppvärmning inför den ”riktiga” debuten”. Cyniskt kan tyckas, men det känns mer som än välgärning eftersom denna skiva kommer säljas till ett lågt pris. Ett bra sätt att upptäcka V-Twin.

Bandet blandar garagerock och gitarrpop med elektronica och dans med bra resultat i slutet. Som ett yngre Primal Scream med medlemmar från Belle & Sebastian. Efter fyrtiofem minuter känns det ganska bra.

Det börjar med pop-pärlan ”Delinquency” som får mig att skutta runt med det där fåniga leendet som Spearmint gav mig för ett år sedan. Låten finns i två – hårdare – versioner till. Sedan lugnar bandet ner sig i låtar som ”Derailed” och ”Thankyou Baby”, där det andas låtskrivartalang à la både Nick Drake och Lou Reed. I ”Sound as Ever” flirtar bandet med country och tar till och med in en riktigt hästjazz-fiol i produktionen. Men i låten finns också en riktigt skön hammondorgel och poppigt gitarrplockande. ”In the Land of the Pharaos” är en dans-/klubbinriktad sak som finns i två versioner. Bägge bygger på en suggestiv basgång, men i den långa versionen – som klockar in på över tio minuter – blir det lite tradigt. Liksom denna är ”An Amonite for the Bill” och ”Luna” två instrumentala stycken, där den sistnämnda kunde vara filmmusik och den förstnämnda känns som knarkmusik.

För dig som gillar starka låtar och snygg produktion är det här intressant. Förhållandevis opretentiöst med en skön känsla. Om nu – vilket jag förutsätter – skivan kommer säljas till EP-pris kan den mycket väl bli årets fynd. Själv fortsätter jag skutta runt ett tag till.

Fredrik Welander

Publicerad: 2000-11-13 00:00 / Uppdaterad: 2000-11-13 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #699

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig