dagensskiva.com

48 timmar

Recension

North Mississippi Allstars: Shake Hands with Shorty
Shake Hands with Shorty (CD) North Mississippi Allstars
2000
Tone-Cool/Warner
7/10

The Luther and Cody Dickinson Blues Implosion

Lyssna

Sök efter skivan

Luther och Cody Dickinson föddes in i musikvärlden. Deras far, Jim Dickinson, är en legendarisk musiker och producent i Memphis. De växte upp i inspelningsstudios och fick sin blues med modersmjölken. Tidigare spelade de i D.D.T. (har öppnat för Replacements och Ice-T bl a) och Gutbucket (har spelat in med Beck) men efter att de upplösts eller lagts på is bildade bröderna istället The North Mississippi Allstars. I början var det mer ett sidoprojekt men sedan medlemmarna i de andra banden flyttat till storstan från Hernando där bröderna bor blev det mer på riktigt. NMA består av Luther på de flesta av gitarrerna, Cody på trummor och Chris Chew på bas. Alla tre hjälps åt med sången.

Låtmaterialet består av gamla låtar av R.L. Burnside och Fred McDowell bland andra. Den första låten gör mig uppmärksam på det gemensamma arvet de delar med band som The Jon Spencer Blues Explosion. Lite distpedaler, lite samplingar och där varje instrument är en lika viktig beståndsdel som någon annan. Men det är blues och ingen explosion. Det är samma träd, samma rötter. NMA har gått vidare inåt mot bluesen, medan JSBX gick någon annanstans. För mig blir det en trevlig introduktion till en del av det som gjort JSBX till vad det är även om inte heller NMA är ren blues. NMA är mycket deltablues, lite country, lite gospel och en hel del rock.

Det är tio spår varm och svettig organisk musik. Samplingarna och distpedalerna kliver åt sidan redan efter första låten men det är ingenting jag saknar. Värmen och spelglädjen strömmar mot mig, inte som en översvämmad Svartå utan som en vårflod i Mississippi.

Kal Ström

Publicerad: 2000-07-30 00:00 / Uppdaterad: 2000-07-30 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #573

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig