dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Slipknot: Slipknot
Slipknot (CD) Slipknot
2000
Roadrunner/Universal
9/10

Adrenalinpumpande metalmuller

Lyssna

Sök efter skivan

När Slipknots debutalbum med samma namn går igång i stereon vill jag bara ställa mig och headbanga för allt vad jag är värd. Det är totalt omöjligt att kväva impulsen att börja hoppa och att försöka hindra strupen från att ge upp hemska vrål i takt med musiken är inte att tala om. Slipknots musik sprudlar av energi och de nio grabbarnas aggressivitet är något utöver det vanliga.

Det var väl egentligen Korn som skapade den nya sortens metalmusik, där hiphop utgör en mindre del av tongångarna. Slipknot är något åt det hållet men det vore helt fel att jämföra de två banden. Korn kör på i ett ganska makligt tempo medan Slipknot kör med gasen i botten så gott som hela tiden. Som jag nämnde tidigare består Slipknots sättning av hela nio personer och det ger självklart en extra dimension till musiken. Inte mindre än tre slagverkare ryms i bandet och trumljudet är väldigt massivt. Utöver detta återfinner vi två gitarrister, en basist, en sampler, en kille som enbart scratchar och självklart en sångare – eller kanske snarare vrålare. Det kan låta som om det är mycket hiphop över Slipknot med tanke på sättningen men så är inte fallet. Faktum är att det bara drar åt det hiphoppiga hållet i två av femton spår.

Man kan ju fundera på hur det hela låter. Det skulle kunna bli ett onjutbart kaos av en massa ljud, men det blir det verkligen inte. De nio länkarna är otroligt samspelta och deras låtmaterial håller riktigt bra klass. De flesta har väl hört ”Wait and bleed” vid det här laget. Det är en av de allra vassaste låtarna på skivan men den är faktiskt inte särskilt representativ för gruppens musik. Den går i ett betydligt lugnare tempo än vad de andra kompositionerna gör. Det finns egentligen inte en enda dålig låt på skivan och när gitarrerna drar igång på max och trummisarna bankar skiten ur sina skinn pumpar adrenalinet för fullt i varje liten del av kroppen. Corey Taylor som tar ansvar för de vokala insatserna skriker så man tror att stämbanden ska brista en sekunden och viskar psykotiskt den andra. Det är med skräckblandad förtjusning man lyssnar på den här skivan.

Skräcktemat är något Slipknot spelar hårt på, inte nog med att de spelar psykiska låtar, de har skräckmasker på sig också. På bilder, på scen och kanske till och med i sängen är maskerna på och de förstärker intrycket av att Slipknot är ett riktigt skumt band. Många menar att de fått all uppmärksamhet bara på grund av sina masker men det håller jag inte alls med om. Låtmaterialet är så starkt att de inte behöver något annat för att få uppmärksamhet. Att missa låtar som ”Surfacing”, ”Eyeless” och ”Liberate” är en dödssynd och för alla som har smak för hårdare musik är Slipknot ett måste. Musiken berör, eggar och talar ett alldeles eget språk med enormt kaxig attityd. Slipknot är det bästa som hänt metalscenen på mycket länge.

Mikael Mjörnberg - sommargäst

Publicerad: 2000-07-29 00:00 / Uppdaterad: 2000-07-29 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #572

16 kommentarer

Jag tycker slipknot

slog igenom rejält och gav metalen ett nytt koncept eller en spark i röven för att vara mer frispråkig..både s/t och Iowa har berört mig på ett väldigt positivt sätt och jag tror slipknot kommer slå igenom rejält mycket mer än va dom gjort hittills.. ROCK ON!!!!

wicked Oregistrerad 2001-12-06 20:05
 

”Det var väl egentligen Korn som skapade den nya sortens metalmusik, där hip-hop utgör en mindre del av tongångarna.”

Nej, det var Rage Against the Machine

erpa Oregistrerad 2002-03-13 01:35
 

neeehhhh, d va jag

fruppa Oregistrerad 2002-04-20 17:34
 

Nej nej, RATM och KoRn gör inte alls samma sort rap/metal. Hip-hop utgör som sagt en mindre del av KoRn's musik, medan den snarare utgör 50% av RATM's. Men om vi ska bli kalenderbitarianska så gjorde Stuck Mojo samma sak flera år innan RATM, för att inte tala om Aerosmith/Run DMC. Fast å andra sidan så är ju Slipknot's musik lika olik KoRn's som KoRn's är RATM's. Och då faller ju hela mitt argument.

Uhm… ok, glöm att jag sa nåt. *gömmer sig under täcket igen*

Jocke Oregistrerad 2002-05-21 03:09
 

slipknot suger skit.

vilka töntar.

fy fan Oregistrerad 2002-07-20 16:21
 

Du kan suga min skit ditt jävla kräkmedel…

wicked Oregistrerad 2002-11-10 14:38
 

Varför ens blanda RATM ? de var klasser bättre än all ny rap/metal.

jo! Oregistrerad 2002-11-29 18:25
 

snuskigt bra skiva, slipknot äger det mesta.

Coret taylor Oregistrerad 2003-04-26 22:43
 

kommersiell skit

palm Oregistrerad 2003-08-15 23:51
 

Kommersiell??! :S vad hår du på…? :P

sconde Oregistrerad 2004-04-18 12:57
 

hur kan man ge ett så högt betyg till dessa omusikaliska pajasar? det här inte musik, det här är fjanteri, jag hade inte gett mer än en etta, fy fan!

kpet Oregistrerad 2004-04-27 21:09
 

Det här är skrammel, rakt av. KoRn och Slipknot borde tagga ner lite.

Medlem 2004-10-31 22:53
 

En utav världens bästa skiva enligt mig!

Fuck it all, fuck this world, fuck everything that you stand for, don't belong, dont exist, don't give a shit, don't ever judge me.

Medlem 2005-02-20 13:23
 

Dom är ett skämt i jämförelse med tex Nine Inch Nails. Dessutom har dom den töntigaste image jag sett i hela mitt liv.

Medlem 2006-04-23 19:52
 

jag älskar slipknot utav hela mitt hjärta och ni som säger att dem suger kan dra åt helvete! ni vet inte vad nu-metal är… jag tycker iaf dem gör metal iaf, men det vet ni inte att dem gör! aja som jag sa ni som inte gillar dem behöver inte ens komma till den här sidan, för här är det bara slipknot fans som gäller!

tack för att jag fick skriva :)

sara söderberg Oregistrerad 2008-01-02 15:17
 

”Sara Söderberg” Du har så JÄVLA rätt! PULSE OF THE MAGGOTS!

Victor Oregistrerad 2008-09-09 00:43
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig