dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

The Rolling Stones: Goats Head Soup
Goats Head Soup The Rolling Stones
1973
Virgin
7/10

Värd bättre öde

Lyssna

Sök efter skivan

I en artikel i sin bok ”The Dark Stuff” beskriver den engelska rockjournalisten Nick Kent, Rolling Stones väg från världens fräckaste rockband till ett smaklöst arenaband, som bara turnerar runt och spelar gamla låtar. Vändpunkten, som han ser det, är ”Exile on Main Street”. Rolling stones fantastiska dubbelalbum från 1972.

Fram tills dess hade de bara gjort bättre och bättre skivor, blivit allt mer explosiva live och lyckats hålla drogintaget på en sådan nivå att det inte inkräktade allt för mycket på musiken. ”Exile on Main Street” var det sista helgjutna albumet och enligt Nick Kent var ”Goats Head Soup” från 1973, första steget nedåt på trappan, som skulle komma att leda till att Stones förpassades till skaran av turnerande arenagiganter. Det tidigare så smakfulla och stilrena uttrycket byts sakta men säkert ut mot mer smaklösa och lätt vulgära varianter.

Personligen är jag väldigt glad att jag inte läste Nick Kents artikel innan jag började köpa Stones plattor. Mitt eget Stones intresse vaknade egentligen för ett par år sedan. Jag bestämde mig för att täppa igen den luckan de utgjorde i min skivsamling och av någon anledning, jag inte kan komma på nu, blev det första köpet just ”Goats Head Soup”. Kan vara för att det är den enda av deras 60 och 70-talsplattor man brukar kunna hitta på lågpris, men mest berodde det nog på att jag inte hade en jävla aning om vilken platta man ”skulle” köpa.

Plattan börjar med ”Dancing with Mr. D”. En ganska okomplicerad Stones-boogie. Ingen av deras bättre, men långt ifrån deras sämsta. Redan på andra spåret, ”100 Years Ago”, blir det dock smått magiskt. Billy Prestons clavinette-intro, och sen tillsammans med Jagger på första versen, är helt otroligt. Jävlar vad det svänger. Även Jaggers insats är över normalnivån. Låten är absolut en av Stones bästa någonsin. En riktig popstänkare, som i kombination med ett otroligt svängigt komp, kvalar in på min tio i topp lista. ”Angie”, ”Star Star”, ”Winter” och ”Can You Hear the Music” är alla grymma låtar. På några ställen är det farligt nära funk. Det är inte riktigt min femma, men det är först och främst en bra rockplatta.

Visst, ”Goats Head Soup”kommer inte upp till samma nivå som ”Let it Bleed”, ”Sticky Fingers” eller ”Exile on Main Street”. Men den förtjänar ett bra mycket bättre öde än den har fått. Om man är intresserad är det värt att kolla upp en fransk lågprisutgåva med både ”Exile on Main Street” och ”Goats Head Soup”i en trevlig liten pappkartong. Rätt snygg för övrigt.

Daniel Levin - SOSE

Publicerad: 2000-06-10 00:00 / Uppdaterad: 2008-02-20 11:16

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #495

5 kommentarer

Goats… är sorgligt underskattad. En skiva som visar upp ett åldrande stones med tilltagande Drogproblem för Keith och en Jagger med ålderskrisen nära. Både Mick och Keith har hunnit fylla 30 och det avspeglas i den lite mer eftertänksamma musiken gentemot Exile.

Coming Down Again, Can You Hear The Music, Winter, 100 Years Ago och Heartbreaker är alla klassiker i mina öron och fullt i klass med de andra Mick Taylor albumen som ju står i en klass för sig när det gäller Stones. De var världens bästa R&R band mellan 68 och 73 sen rasade allt samman. Se ”Ladies and Gentlemen, The Rolling Stones”, en konsertfilm från sommaren 72 då de såg coolare ut än något band gjort och spelade så otroligt förkrossande svängig fet rocknroll att man vill kräva en release på DVD!

Ofattbart att de här åren är så dåligt spe(g)lade i media.

Patrik Andersson Oregistrerad 2001-06-01 16:34
 

Håller med till 98%, jag tycker nog det är den bästa. Denna är rocken personifierad för mig. Jag visste inte att den fanns då jag hittade den i backen. Gubbjävlarna till recensenter tyckte tydligen inte likadant.

Kristofer Oregistrerad 2002-06-08 20:15
 

Lustigt. Jag trodde faktiskt inte att någon annan än jag hade 100 Years Ago som Favvo-låt ( nå, med Stones kanske man inte kan tala om speciella favoritlåtar, men ändå…)

Olle Öström Oregistrerad 2003-10-24 23:00
 

"..otroligt förkrossande svängig fet rocknroll att man vill kräva en release på DVD! "

finns att köpa i thailand. en polare plockade upp en åt mig när han var där senast. riktigt riktigt skön "investering" (kostade 30kr). versionen av 'gimme shelter' är faktiskt ett s k måste. cheers

tålamod..inte sanning. tålamod Oregistrerad 2004-11-07 02:58
 

100 years ago är en favvolåt för mig med! Bra skriven recensention. Dagens Stones-tips: Kolla in Stones-tribute-bandet Rocks off när de kommer till en scen nära dig. Grymt bra sväng och biljetten kostar en bråkdel av vad originalet tar för en klubbspelning!

Håkan Oregistrerad 2004-11-10 23:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig