dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

PJ Harvey: To Bring You My Love
To Bring You My Love (CD) PJ Harvey
1995
Universal
10/10

Riden av PJ

Lyssna

Sök efter skivan

Det verkar vara ett faktum att ju mer man håller på med musik, desto mer avtar förmågan att själv drabbas av den. Det som från början varit ens drivkraft, själva anledningen till att man håller på, bleknar och går i värsta fall förlorat.

Man lyssnar på basgångar, dissekerar låtar som nån slags jävla rättsläkare. Snygg brygga, snodd från Zeppelin va? Fan, där kunde dom lagt på en tamburin och maxat upp sextondelarna. Man lyssnar selektivt och kritiskt, mister förmågan att bara översköljas av musiken.

Men så hörde jag PJ:s ”To Bring You My Love”. Vi hade spelat på Smålands nation i Lund och jag vaknade hemma hos en träskpunkar-studentska med en hy som Mars baksida i morgonljuset. Då ringlade skuggan av en svart bas-orm fram mot mig genom studentskans ruttna högtalare, rostiga ståltrådsgitarrer kördes upp i min näsa och drog ut hjärnan. Och sen kom PJ till mig och den smutsiga student-kvarten upplöstes i ett moln av hett vägdamm och obarmhärtigt ljus. Som grus i ögonen, som om hon hade handen innanför min bröstkorg och klämde levrat blod ur mitt hjärta. Jag kände ta mig fan Guds närvaro! Försökte sno med mig plattan när jag gick men misslyckades, träskpunkarens förbannelser ekade i trappan. Jag var för bakfull för att förklara att jag ville ha just det exet, just den CDn, jag som alltid bara flabbat åt sånt hade förvandlats till en fetischist.

Några timmar senare hade jag köpt 3 exemplar av ”To Bring You My Love”, jag ville va' säker på att aldrig mer behöva va' utan den. Jag har lyssnat på den mer än på nån annan platta någonsin, jag lever med den, som en andra fru, gråter till den, dricker sprit till den och dansar knarkdanser till den på nätterna.

Jag vågar inte se PJ live, jag vågar inte köpa hennes andra skivor, jag är så jävla rädd om det här jag fått tillbaka; förmågan att drabbas av musik. PJ är en häxa som rider mig, det gör ont men det är så vidrigt skönt också. Tack min svarta prästinna för att du återuppväckt mig ifrån de döva.

Att sätta betyg på ”To Bring You My Love” är lika lätt som att svara min dotter när hon frågar hur många löv det finns på alla träd på hela jorden. För mig handlar det bara om att ge sig hän.

Henrik Wallgren

Publicerad: 2000-05-20 00:00 / Uppdaterad: 2000-05-20 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #471

8 kommentarer

Så sant som det är sagt!

Amen.

Professor Termin Oregistrerad 2000-12-25 22:20
 

Dansar knarkdanser till Pj Harvey? Din stackare.

luuv Oregistrerad 2001-11-09 18:00
 

det finns inget bättre, jag vill giftamig med henne

j Oregistrerad 2004-02-29 13:11
 

Jag älskar henne, jag är som henne… Och i sommar ska jag möta upp henne öga mot öga…

Medlem 2004-05-26 13:01
 

Fullständigt fantastisk skiva, en av få skivor som släppts som tål att lyssnas på hur många gånger som helst.

Cavesson Oregistrerad 2004-06-12 18:43
 

våga köpa rid of me. lova.

paraplu Oregistrerad 2004-12-08 15:24
 

Håller med paraplu – våga köpa "Rid of Me". PJ är enastående, liksom den här recensionen. Vet inte hur många gånger jag har läst den vid det här laget…

Medlem 2005-04-02 21:26
 

[...] avskalad och lätt bluesig, en tillbakagång till grunderna efter Harveys enorma framgångar med To Bring You My Love, en möjlighet att slippa undan trycket på uppföljaren. A Woman A Man… känns grynigare, [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig