dagensskiva.com

48 timmar

Recension

DAD: Everything Glows
Everything Glows (CD) DAD
2000
EMI/Medley
6/10

Hvergang!

Lyssna

Sök efter skivan

Dansk musik säger jag. Aqua säger du. Tjena!

Danmarks charmigaste slitvargar är tillbaka. Bandet som fick byta namn efter påtryckningar från den allsmäktiga Disneykoncernen. De gillade inte riktigt bandnamnet Disneyland After Dark. Synd på ett av rockhistoriens bästa namn – men livet går vidare.

DAD har bytt skepnad några gånger sedan dess att de började som Cowboy-rockare med tok-roliga låtar som ”Counting the Cattle”. Mest kända är de för den akustiska brottar-hiten ”Laugh and a Half” och rock-eposet ”Sleeping My Day Away”. DAD anno 2000 har visserligen en ny trummis men Danmarks musikaliska flaggskepp känns igen med de dynamiska bröderna Jesper och Jacob Binzer i spetsen. Bara deras samspel borgar för en hög lägstanivå. Jespers röst passar perfekt till bandets ”glimten i ögat”-rock och Jacobs känsla för sparsamma gitarrslingor gör sig lika bra som vanligt.

”Everything Glows” är kanske inte något mästerverk men det går helt enkelt inte att värja sig mot bröderna Binzer. Trots att det inte finns någon låt som motsvarar trycket i ”Sleeping My Day Away”, ”Girl Nation”, ”Bad Craziness” eller ”Jihad” så räcker låtar som ”The Road Below me” och ”Evil Twin” långt. Skivan är inspelad i Tambourine Studios, vilket kanske inte riktigt hörs – men ”I'm Not the Same” skulle kunna ha slunkit med på The Cardigans senaste utan att man höjt på ögonbrynen. Valet av studio är inte det enda svenska inslaget. Wilmer X:s egne hovharpist Jalle Lorensson medverkar på den rot-rockiga ”Summer Me Soon” och gör det naturligtvis med den äran.

Det känns som om DAD har mognat lite. På ytan är det trygg rock med urstarka melodier. Lite mer moget än tidigare kanske? Låtar som ”Nineteenhundredandyesterday”, ”Everything Glows” och ”Something Good” är riktigt bra melodiös rock. DAD är dock fortfarande DAD – alltid med glimten i ögat. Även om de värsta musikaliska krumsprången är nedtonade känner man att det bubblar under skalet. Som i ”Evil Twin” och ”Kiss Between My Legs”. Musik är alldeles för roligt för att tas på för stort allvar. Det som antyds på skiva lär brisera live. Så passa på att se dem när de spelar på Hultsfred i sommar.

”Jihad”!

Patrik Ekelöf

Publicerad: 2000-05-10 00:00 / Uppdaterad: 2000-05-10 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #461

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig