dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Looptroop: Modern Day City Symphony
Modern Day City Symphony (CD) Looptroop
2000
David vs Goliath/Burning Heart
6/10

Upp ur underjorden

Lyssna

Sök efter skivan

Efter att i ett antal år, de bildades redan 1992, ha varit ett av Sveriges största namn inom underground-hiphop släpper nu Looptroop sin skiva ”Modern Day City Symphony”. Men trots att det är Västerås-kvartettens fullängdsdebut finns det sedan tidigare en ansenlig mängd mer eller mindre svåråtkomligt material med gruppen. Ända sedan starten har nämligen Looptroop släppt och distribuerat både 12″ och band på sitt eget bolag, David vs Goliath. Att materialet trots det kan vara svårt att få tag i beror helt enkelt på att det sålt slut. Det är få Svenska undergroundakter som har så gott rykte som Looptroop. Något som gäller både här men också till stor del i utlandet.

Envist har DJ Embee, Promoe, Cosm.i.c, Supreme fortsatt att uppträda på jam, klubbar och festivaler runt om i Europa samtidigt som de kontinuerligt släppt nytt material. De har också uppträtt tillsammans med stora amerikanska hiphopakter som Company Flow och Arsonists. Allt det här har lett till att de numer nämns med respekt i hiphopkretsar i England, Japan, USA och ända bort i Australien. Faktum är att Looptroops tidigare släpp ofta sålt betydligt bättre i utlandet än hemma i Sverige. Här har de framförallt uppmärksammats för sina starka liveuppträdanden.

När de nu släpper ”Modern Day City Symphony” gör de det i samarbete med skivbolaget Burning Heart som tidigare mest släppt musik i den hårdare skolan, nu senast The Hives, No Fun At All och The (International) Noise Conspiracy. Ett val som till en början kan verka lite underligt men som vid närmare eftertanke känns helt naturligt och logiskt. För att bara nämna två faktorer: Burning Heart har precis som Looptroop länge varit representanter för en undergroundkultur och därför har en liknande utgångspunkt i sitt arbete. Den andra är att Looptroop är så nära punk som hiphop kommer i Sverige idag. Precis som med punken är deras texter hämtade från vardagen. Och precis som med punken handlar de, i alla fall till vissa delar, om hur samhällets etablissemang behandlar oss och kampen mot dess maktmedel. Bitvis är Looptroop faktiskt mer revolutionära och politiska än skivbolagskollegorna i T(I)NC.

Looptroops låtar är däremot inte korta, punkiga rökare utan långa låtar med ett ständigt ordflöde. Över DJ Embees jazziga, stötiga samplingar och hårda beats lägger Promoe, Cosm.i.c och Supreme sina rhymes. De har alla ett naturligt flow och det märks knappt att de inte rappar på sitt modersmål. Inte minst när de håller jämna steg med gästen Freestyle från Arsonists när de battlar i ”Heed This Warning”. Han är med på ytterligare två spår och andra gäster på skivan är Timbuktu och Kekke Kulcha.

Looptroops hiphop är inte lika svängig som Dr Dres eller lika topplisteflirtande som Puff Daddys. Istället handlar det om hård hiphop direkt från gatan med rappen i centrum. Och att de vill nå ut till så många som möjligt med sina rhymes är en av förklaringarna till att de valt att rappa på engelska.

Från ”Fever”:
”Why do I even use this foreign language
I don't speak English with the one's I hang with
Men och flowa på svenska är jävligt svårt
För det är alldeles för enkelt och inte många förstår
And I wanna reach heads all over”

Något man kan förstå då de många gånger har tänkvärda saker att säga. Att de dessutom mitt i alla ordflöden och vändningar lyckas göra det med glimten i ögat gör inte saken sämre.

”Modern Day City Symphony” lär antagligen inte bli någon storsäljare, därtill är den fortfarande för smal. Vad den däremot bjuder på är en timme begåvad hiphop från en av Sveriges intressantaste hiphopakter. Något fler borde ha chansen att upptäcka nu.

Välkomna upp ur underjorden, Looptroop!

David Drazdil

Publicerad: 2000-04-17 00:00 / Uppdaterad: 2000-04-17 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #437

10 kommentarer

Looptroop Är lätt värd en stark tia…

Så jävla grymmma är de

Anders Wiktorsson Oregistrerad 2001-09-17 16:14
 

Sveriges bästa hiphop fullängdare… lätt … och du ger den e 6… usch !

JOHAN!. Oregistrerad 2001-10-22 14:52
 

Shit man!! du kan inte mena allvar!! ge Looptroop´s perfekta platta en SEXA ((6))!!!! *FRUSTRERAD* tänk dig för nästa gång grabben…

Jimpan... Oregistrerad 2001-10-29 20:24
 

David du e snål!

KDS Oregistrerad 2002-03-08 17:56
 

snål du e! en sexa..

zombies, a modern day city symphony, thief, fever, focus, long arm of the law (nåra exempel) är ju det bästa i hiphop väg som över huvvud taget gjorts i sverige… vil du vara snål kan du ge den en nia.. men inte en sexa.. tio, tack!

alexander Oregistrerad 2002-03-18 14:51
 

Loop troop är jävligt bra. den här plattan var en besvikelse när den kom. men om jag skulle sätta betyget skulle den få en sjua… : )

Hånglad Oregistrerad 2002-04-23 20:14
 

dagensskiva – betygsimpotenta

Vismut Oregistrerad 2002-07-02 08:53
 

app app app!

står: ”Svenska underground akter”

borde stå: ”svenska undergroundakter”

smarro Oregistrerad 2002-07-02 12:38
 

aaa de va fan snålt. o du skriver ju inte riktigt va d e du inte gillar me den. en 9 skulle den få av mig

bajs Oregistrerad 2002-08-21 02:14
 

Lilleman: 6/10

Looptroop: 6/10

Ungen Oregistrerad 2002-12-04 01:56
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig