dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Smashing Pumpkins: MACHINA/The Machines of God
MACHINA/The Machines of God (CD) The Smashing Pumpkins
2000
Virgin
7/10

I say KA-BOOM

Lyssna

Sök efter skivan

För att ni riktigt skall förstå så vill jag börja så här. Jag heter Kal Ström och jag har varit fanatisk Pumpkin anhängare. En fanatism som började några timmar efter att min goda vän Anna tryckte ett kassett-band med ”Siamese Dream” i handen på mig. En fanatism som tog mig genom en hel del dyra singelköp med bisarra b-spår, till en fantastisk konsert på Isstadion i Stockholm. Och ganska precis när Billy sjöng ”And into the eyes of the Jackyl I say KA-BOOM” under ”X.Y.U.” nådde den sin höjdpunkt. Precis där var det som bäst. Allting var perfekt. Uppfylld av explosionen. Det kändes som att jag slungats tre meter upp i luften. KA-BOOOOOOM. Och eftersom allting var perfekt i just det ögonblicket kunde det bara bli sämre efter det. Efter jag landade minns jag inget mer av konserten, annat än att jag kände mig ganska tom efteråt. Jag klarade inte av mer och det tog ett år innan jag orkade med Smashing Pumpkins igen.

Mitt återfall kom när jag skaffade soundtracket till ”Lost Highway” och Pumpkins bidrag ”Eye”. Den var Billy & Co:s mesta elektroniska experiment dittills (och hittills). Den lät som om de rörde sig. Rocken som de kramat om och tömt på det de kunde med ”Mellon Collie and the Infinite Sadness” hade fått ta ett stort steg tillbaka. Den var och är otroligt bra. Och på grund av den fick jag ett sug efter nästa skiva. När sen första singeln ”Ave Adore” kom tog det bara helt slut. Den var inte framåt. Den var någonstans mitt emellan. En halvmesyr. Jag blir fortfarande arg av refrängen på ”Ave Adore”. Fullängdaren ”Adore” lyckades jag aldrig uppbåda intresse för. Utslätat och intetsägande.

Nog om det. Med Jimmy Chamberlain tillbaka bakom trummorna efter tre års frånvaro, med Flood i producentstolen samt innan D'Arcy gick för hårt åt cracket och sparkades började man spela in sitt femte studioalbum. Konstellationen är nästan identisk som till inspelningen av ”Mellon Collie”. Och det hörs. Gitarrljudet på de hårda låtarna här är som tagna ur de ruffigare låtarna där. Trumljudet är ganska lustigt, för när Jimmy Chamberlain var borta märkte jag inte riktigt vad det var som saknades men nu när han är tillbaks hörs det väl. Slagen är distinkta och samtidigt tunga. Billys röst tar som alltid lite tid att vänja sig vid men efter några lyssningar blir kväkandet riktigt vackert.

Man har alltså återvänt till rockens land. Det är kanske inte nyskapande, utan snarare en utveckling av ”Mellon Collie”. ”MACHINA” spretar med mjukhet och ruffighet om vart annat, men det var precis det som gjorde ”Mellon Collie” stor. De har vågat ta ett steg tillbaka, börja om och gå förbi den punkt där ”Adore” blev till. En del av elementen från ”Adore” finns även på den här skivan, men de har inte tillåtits ta överhanden och förstöra helheten den här gången.

Det enda riktiga problemet som lyser starkt på den här skivan är att Billy-boy tar sig själv på lite för stort allvar. Detta för med sig att allt blir lite väl stort och svulstigt samt att texterna blir mer än lovligt ödesmättade. Det gör att till exempel ”Heavy Metal Machine”, som egentligen är en otroligt bra låt, bara blir medelmåttig. För mig blir det bara för mycket med rader som ”If I were dead / Would my records sell”. Och skivan har mycket sånt. Det här är Billys skapelseberättelse. Han är, i alla fall enligt sig själv, the heavy metal machine of god. Men samtidigt är det inte bara dåligt. På grund av hans självupptagenhet så klarar han av att genomföra sina vision. För även om James Iha är en duktig gitarrist (och låtskrivare för den delen), Jimmy en duktig trummis, D'Arcy en kompetent bassist och Flood en otrolig producent så är Smashing Pumpkins Billy Corgans vision. Så har det alltid varit och så kommer det förbli tills den sista bandmedlemmen hoppar av.

Kal Ström

Publicerad: 2000-03-01 00:00 / Uppdaterad: 2000-03-01 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #388

13 kommentarer

Rättvist omdöme.Den när plattan var SP svagaste.Men de gjorde mig aldrig besviken.De var absolut ett av 90-talets bästa band.

Corgan Oregistrerad 2000-12-17 00:26
 

En kanonskiva. Ett av de bästa köp jag gjort och dessutom den första SP-skiva jag köpte. Ett riktigt blindköp då jag inte hört en låt från albumet vid tillfället…

Gunnur Oregistrerad 2001-01-13 23:14
 

En skiva som växer, om man ger den tid. När Pumpkins spänner musklerna slår de det mesta. Enligt mig förra årets skiva.

Billys bror Oregistrerad 2001-01-25 08:37
 

Snälla Kal ge ”Adore” en chans till.

Corgan Oregistrerad 2001-01-28 23:58
 

Jag tycker att Adore är jävligt bra men det tog ett par lyssningar att komma in i den ofta djupa mörka musik som den bjuder på. Billys mammas död tog tydligen hårt på honom (vem skulle det inte ta hårt på?) Nu tycker jag även att MACHINA är jäkligt bra men att folk ständigt jämför den med den betydligt hårdare och ”mästerverkliga” Mellon Collie retar mig. Låtarna i sig är nog ganska lika uppbyggt men ljudet på Mellon är mycket råare och som sagt hårdare. Helt klart deras bästa skiva. Smashing Pumpkins är/var ett kanonband och gjorde nog rätt i att lägga ner för att inte förstöra minnet av dom.

Robban Oregistrerad 2001-07-12 11:43
 

d´arcy slutade självmant!

billy Oregistrerad 2001-11-23 08:16
 

Du är faan inte värd att kalla dig SP fanatiker… Textraderna ”If I were dead, would my record sell?” är ett skämt!.. Och att D'arcy blev kickad är dessutom som sagt fel, hon slutade självmant i hop om att komma nån vart i broadway… Sen så… Att sedan kalla adore utslätat och intentsägande är faan ett kriminellt. Adore rymmer några av SP:s absolut intimaste låtar… Näää du… Jag blir så ledssen…

MrTambourineMan Oregistrerad 2001-11-24 21:00
 

kunde inte sagt det bättre själv Tambourine…Kal Ström är en inkompetent pajas!

Zwanboy Oregistrerad 2002-11-16 17:33
 

Håller med ovanstående lite.. Sen så var ju Machina 2 så JÄVLA mycket bättre!!

Per Oregistrerad 2003-03-27 11:59
 

Machina är bara ett patetiskt nostalgiskt projekt som Billy och Jimmy totade ihop mellan jointarna. Den låter inte som Mellon Collie, den låter som en gubbrock-version av Gish. Skönt att det blev sista skivan, vem vet var det skulle kunna ha slutat annars.

Talleh Oregistrerad 2003-05-22 14:39
 

en skitbra skiva, billy borde bli inlåst i ett rum å bara skriva massa låtar, spelar ingen roll om alla låter en aning lika, får aldrig nog av machina eller mellon collie ljuden. skulle bara säga att Billy har själv sagt att d'arcy blev petad..(billycorgan.com)

Medlem 2004-04-12 17:38
 

Fan! Jävligt orättvis recension. du vet ju inte vad du pratar om! nästan allt är fel, skärpning herr Ström! Jag är nog den enda Smahsing-fanatikern som tycker Machina-serien är det bästa dom gjort. det är sån fantastiskt mystik och man tröttnar aldrig. För övrigt!Everlasting Gaze= bästa låten genom tiderna.

The Everlasting Gaze Oregistrerad 2004-05-28 21:44
 

Bäde machina 1 o 2 är riktigt bra – två åttor. Bra recension!

SmithyDudex Oregistrerad 2008-03-18 17:29
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig