dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Screwball: Y2K - The Album
Y2K - The Album (CD) Screwball
2000
Tommy Boy Music/Playground
7/10

En skruv i krysset

Lyssna

Sök efter skivan

Trots att de hållit ihop sedan 1993 är ”Y2K The Album” Screwballs debutalbum. De har de senaste åren dykt upp och gästat på ett antal andra hiphop-akters skivor men det är alltså först nu som de släpper sin debutskiva. Fast trots att ”Y2K” är en debutskiva är inte Poet, KL, Solo och Hostyle några duvungar. Tvärtom. De har alla i olika konstellationer varit delar av New Yorks undergroundscen i över tio år. Och det märks.

Det var nämligen länge sedan jag hörde en så helgjuten debut som ”Y2K”. Kvartetten har använt sin rutin på bästa sätt och gjort en skiva fylld av hårdslående, svängig hiphop. Samplingarna och beatsen är inte lika ultramoderna som på Swizz Beatz produktioner utan ligger närmare klassisk old-schoolhiphop. Men groovet saknas inte för det. Något som till stor del får tillskrivas skivans producenter bland vilka man hittar namn som DJ Premier, Pete Rock och Mike Heron. Tillsammans med dessa har Screwball fått ihop en samling låtar som kör över det mesta.

Något som ytterligare bidrar till helhetsintrycket är variationen i Poet, KL, Solo och Hostyles rap. De är alla grymma rappare som alla har sitt eget uttryck något som gör att man inte tröttnar utan fortsätter att lyssna hela tiden. Dessutom gästar en hel uppsjö av andra rappare på ”Y2K”. Capone, Triple Seis från Terror Squad och MC Shan är några av de som bidrar med sina insatser på skivan.

Ett återkommande tema på skivan är kvartettens hyllning till sitt ursprung, bostadsområdet Queensbridge. Med värme och inlevelse berättar de historier om det hårda och ibland våldsamma livet i New York-förorten. Men att de också hyser en stor respekt till Queensbridge går inte att ta fel på. Något de gör klart i den känslomättade ”You Love To Hear The Stories”.

Screwball kommer antagligen inte hamna på några topplistor med ”Y2K”, därtill är den inte tillräckligt kommersiell. Men förhoppningsvis kommer välsorterade skivhandlare ändå att ha ett par ex av den i lager. Se då till att få tag i ett av dem. Belöningen är 67 min av högintressant, frän hiphop med årets hittills tuffaste debutanter, Screwball.

David Drazdil

Publicerad: 2000-02-29 00:00 / Uppdaterad: 2000-02-29 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #387

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig