dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Afro-Cuban All Stars: Distinto, Diferente
Distinto, Diferente (CD) Afro-Cuban All Stars
1999
World Circuit/MNW
6/10

Annorlunda stjärnor

Lyssna

Sök efter skivan

Varje gång jag lyssnar på ”Distinto, Diferente” börjar mina mungipor peka uppåt. Exakt vad det är i musiken som får mig att bli så lycklig är svårt att peka på. Kanske är det de sensuella, gungande rytmerna. Eller livsglädjen hos alla Soneros (sångare). Eller de oemotståndliga blåsarrangemangen. Eller något helt annat.
Nåja, oavsett vad det är, får det mig att må bra och det är det viktigaste.

Afro-Cuban All Stars är resultatet av en mans passion för sin musik. Tresspelaren och gitarristen Juan de Marcos González, som själv har sina musikaliska rötter djupt nergrävda i den Kubanska myllan, fick för ett par år sedan en vision om att han skulle blåsa liv den vid det laget tämligen anonyma Kubanska musikscenen. Tanken var att utforska Kubas musikaliska arv samtidigt som man skulle visa upp den musikaliska mångfalden på ön för resten av världen.

Han sökte upp mängder av musiker, varav många hade dragit sig tillbaka ur rampljuset och bad dem vara med i projektet. Flertalet var artister som på femtiotalet hade varit med om att skapa den då så populära Kubanska dansmusiken. Till González stora glädje tackade de flesta ja till förslaget och det hela utmynnade i superstorbandet Afro-Cuban All Stars. Debutskivan ”A Toda Cuba le Gusta” var en hyllning till de artister som hade varit med under den Kubanska musikens guldålder. Samma vecka som den var färdiginspelad började González tillsammans med Ry Cooder spela in ”Buena Vista Social Club” en skiva som verkligen väckte intresset för Kubansk musik runt om i världen.

På ”Distinto, Diferente” har González återigen samlat det gamla musikergardet. Skillnaden mot förra skivan är att han denna gång låter dem möta den nya generationen Kubanska musiker. Ett möte som verkar ha avlöpt, milt uttryck, succéartat. Hela skivan vibrerar av spelglädje och virtuositet. Samtidigt som de visar en ömsesidig respekt försöker alla musikerna överträffa varandra och slutresultatet blir imponerande. En varmare och mer livsbejakande skiva får man leta efter.

Om man blundar kan man nästan känna sig förflyttad till en varm, svettig danslokal i Havanna. På scenen står ett storband med de bästa musiker Kuba kan uppbringa och framför dem är golvet fyllt av festande, dansande människor. Utanför vajar palmbladen av den ljumma kvällsbrisen men inne i lokalen virvlas den tunga cigarröken runt av de dansandes rörelser. Musiken som bjuds är allt från smäktande, tårdrypande ballader till snabbare danzóns och ju senare på kvällen det blir desto intensivare blir den.

Skivans namn, ”Distinto, Diferente” betyder unik, annorlunda och det säger egentligen det mesta. I vilket fall som helst är den ensam om att få mig vilja införskaffa en vit linnekostym, stråhatt och sedan ta första bästa plan till Kuba.

David Drazdil

Publicerad: 1999-12-16 00:00 / Uppdaterad: 1999-12-16 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #311

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig