dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The $1000 Playboys: The $1000 Playboys
The $1000 Playboys (CD) The $1000 Playboys
1999
Massproduktion
7/10

Sundsvalls bästa playboys

Lyssna

Sök efter skivan

Lars Bygdén och några kompisar bildade för snart tre år sedan The $1000 Playboys. Sedan dess har bandet fått mycket positiv press och hyllats som ett av den moderna svenska countryns bästa band. Den självbetitlade debuten släpptes i slutet av oktober och har tagits emot med öppna armar av Sveriges musikkritiker.

The $1000 Playboys spelar en svängig och gedigen rotrock med rötter i amerikansk sydstatsrock och country. Bandet har dock utvecklat genren och lagt en personlig prägel på albumets 12 låtar. I sina bästa stunder svänger de som Creedence eller Stones i sina glansdagar. Albumets öppning med toksvängiga höjdpunkterna ”You Don't Know me” och nya singeln ”Preacher” lovar mycket, nästan för mycket.

En stor del av materialet är åt det lugnare hållet. Svängigt och snyggt arrangerat. Ibland känner jag dock att det lite för slakt, men då hettar det oftast till igen. Men The $1000 Playboys är inget tok-rockigt country-band. Det gör dock inte så mycket eftersom bandet känns oerhört ärligt. En varm känsla sprider sig inom mig. I tider av A-teens, Caramell och annan fabricerad skit som skivbolagen försöker köra ner i halsen på oss, kommer The $1000 Playboys som en räddning, och visar ett det finns ett hopp för svensk musik även efter årsskiftet.

Textmässigt följer Lars Bydgén mönstret i musiken. Jordnära och allmängiltiga betraktelser och berättelser som passar lika bra framför datorn som i lastbilshytten. Huvuddelen av albumet är inspelat i Sundsvall och producerat av Linus Larsson. Tre låtar är inspelade i Tambourine Studios i Malmö, med The Cardigans Peter Svensson som producent. Slutresultatet är mycket bra.

The $1000 Playboys har något att erbjuda för såväl kostymkillen som brukspojken. Alla som gillar genuint sväng och engagemang kan hitta guldkorn i en av årets många lovande svenska debuter. Det här är ett band som låta höra tala om sig. Tack och välkomna.

Fredrik Welander

Publicerad: 1999-11-08 00:00 / Uppdaterad: 1999-11-08 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #271

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig