dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Facer: Go for the Show
Go for the Show (CD) The Facer
1999
Sonet/Stockholm records
8/10

Diagnos: rockfeber

Lyssna

Sök efter skivan

Så har då tiden kommit för Henrik Kjellberg, Peter Furby, Fredrik Fagerlund och, inte minst, Poul Perris att bekänna färg. Efter en smekmånadsliknande period med svensk media och konsertbesökare, som varat ända sedan debut-EP:n ”King of Expectation” släpptes i januari, kommer slutligen fullängdsdebuten som ska visa om de håller en hel platta.

Att omvandla den energi som The Facer har live, vid en studioinspelning är naturligtvis näst intill omöjligt. Men bandet har med hjälp av producenten Henryk Lipp, som tidigare producerat bl.a. Union Carbide Productions och Thåström, lyckats fånga låtarna utan att förlora det jag beskrev som en: ”befriande pang-på-pungen-attityd”, första gången jag skrev om bandet.

Attityden finns lyckligtvis kvar och dessutom har man tillfört en hel del nyanser som berikar låtarna. Som en råd tråd löper diverse percussionrytmer genom skivan. De tillåter stränginstrumenten att hålla igen ibland och låtarna vilar istället på en rytmisk bas. ”Motivation” är ett bra exempel på detta.

Med ”Go For the Show” bevisar The Facer att de inte bara är en av Sveriges bästa liveakter, utan att de även behärskar konsten att skriva riktigt bra låtar. Rakt genom har materialet oerhört starka refränger som sätter sig omgående. ”King of Expectation” och ”Good Vibrations” är långtifrån de enda låtarna med hit-potential. Nya singeln ”Ramalama (Me On Your Side) sitter även den som ett skott i krysset. Den lugnare och mer tung-gungiga ”The Stripper” är inte lika direkt men utgör ett bra komplement.

Den absoluta favoriten är ”Something For My Love”, som med en lunkande basgång och mässande körer bär fram Poul Perris febriga mantra. En live-klassiker som fungerar ypperligt även på skiva.

Min enda egentliga invändning mot plattan är väl att favoriten bland b-sidorna, ”Topless Boy” från ”King of Expectation”-EP:n., inte är med. I stället får man trösta sig med att ”Satisfied”, från samma skiva, klarat gallringen och givits plats. Den största skillnaden mellan den version som var med på EP:n och den nya studioversionen, är att den senare är lite mindre ruffig. Dessutom har man haft lite tid på sig att ändra lite i texten. Det har fått till följd att raden som löd ”do me on the hood” på originalet, har ändrats till den mindre profana formuleringen: ”I’m your Robin Hood”.

Detta är kännetecknande för The Facer. Man drar sig inte för att spela in en låt, mer eller mindre improviserat, rakt av i studion, för att senare släppa det som en b-sida. De tänker inte efter så mycket utan går på känsla istället. Kommer man sen på en textrad som är bättre så byter man helt enkelt.

Det har skrivits spaltmil om Poul Perris och hans framfart på Sveriges scener, så nu kan det vara dags att framföra det faktum att han även är utrustad med en Sveriges stora rockröster. Det ryms mycket känsla i den seniga kroppen. När man ser honom in action är det svårt att förstå att denne man var näst intill färdig med sin läkarutbildning, innan den lades på is för att bandet skulle kunna satsa för fullt. Det är lika svårt att tänka sig Poul i en vit läkarrock ställandes diagnos på en patient. Det känns mer rimligt att han har drillats på en hemlig rockskola i Ume-trakten och käkat vinylsinglar med de stora klassiska rockbanden till frukost.

”Go For the Show” är en riktigt bra partyplatta och upplevs bäst när volymreglaget vrids rejält åt höger. Den är en dryg trekvart lång, vilket kan vara i längsta laget om man inte är på humör för den här typen av musik. Å andra sidan är det sannolikt som så att man blir på humör för det efter ett par låtar. Så bra är den.

Det ”Go for the Show” eventuellt saknar låtmässigt är väl en ballad. Men The Facer kan ägna sig åt att spela ballader när de blir gamla. Nu gör de rätt i att koncentrera sig på det de gör bäst i Sverige: rocka!

Sveriges rockkungar lever upp till förväntningarna.

Patrik Ekelöf

Publicerad: 1999-09-23 00:00 / Uppdaterad: 1999-09-23 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #225

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig