dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Alex Gopher: You, My Baby & I
You, My Baby & I (CD) Alex Gopher
1999
Solid / V2
8/10

Shake your derrière

Lyssna

Sök efter skivan

Det är inte så vanligt att man är tacksam när ett band bestämmer sig att lägga ner men naturligtvis finns det undantag. Ett av undantagen är den franska indierockgruppen Orange. När de efter sex års ganska fruktlöst harvande gav upp bildade två av medlemmarna, Nicolas Godin och Jean-Benoit Dunckel istället gruppen Air. En annan medlem ur Orange, Alex Gopher startade tillsammans med gode vännen Etienne de Crecy från Motorbass det nu så inflytelserika skivbolaget Solid. Härifrån kom den klassiska samlingsskivan ”Super Discount” som fick upp allmänhetens ögon för fransk house. Sedan dess har Alex Gopher varit en viktig del av den franska housescenen.

Alex Gopher har gett ut ett antal egna EP-skivor, varit med på ett otal samlingar och gjort remixer åt artister som Sly and Robbie och Nightmares On Wax. Med tanke på den arbetsbördan är det kanske inte så förvånande att ”You, My Baby & I” är den flitige fransmannens första fullängdare.

Något som kännetecknar Alex Gophers egen musik är hans förkärlek till funken. Det har märkts inte minst på de housesamlingar han medverkat. Där är han den som har det ojämförligt fetaste groovet. ”You, My Baby & I” bekräftar bara detta ytterligare. Redan i början av öppningsspåret ”Time” säger en röst ”Welcome to station F.U.N.K.” och sedan är det bara att följa med på en oemotståndligt funktripp.

Gopher har på ”You, My Baby & I” tagit steget fullt ut och bjudit in Michael ”Clip” Payne och Gary ”Muddbone” Parker från Parliament och Funkadelic. Tillsammans med dem har han gjort några spår som tar P-funken rakt in i nästa sekel. Redan nämnda ”Time”, ”With You” och svettiga dansgolvsvältaren ”Party People” är alla glädjesprudlande låtar och samtidigt lysande exempel på hur ett möte mellan två till synes så olika musikstilar som fransk house och P-funk kan resultera i helt fantastisk musik.

Nu är skivan inte bara röjig partyfunk rakt igenom. I ”Ralph & Kathy” gör Gopher tillsammans med gamle vännen Jean-Benoit Dunckel sval och luftig pophouse som hämtad direkt från någon Air-skiva. Han låter sina jazzinfluenser komma fram i den sköna ”The Child” som har den bästa Billie Holiday-sampling jag någonsin hört. I ”Consolidated” snuddar han vid minimalistisk garage och titelspåret är suggestiv, pumpande deep-house.

Men oavsett vilken låt man väljer finns där hela tiden i botten ett makalöst gung som genomsyrar hela skivan och när den är slut sitter jag där och vill bara ha mer.

Det är bara att ge sig hän och följa Alex och Clips uppmaning:
”Just another funky beat, Everybody move your feet, Wave your hands up in the air, Come and shake your derrière.”!

David Drazdil

Publicerad: 1999-09-10 00:00 / Uppdaterad: 1999-09-10 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #212

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig