dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Belle & Sebastian: Tigermilk
Tigermilk (CD) Belle & Sebastian
1999
Jeepster Recording Ltd/Virgin
7/10

Efterlängtad debut

Lyssna

Sök efter skivan

Det är få skivor de senaste åren som det varit så komplett omöjligt att få tag i som Belle and Sebastians debutskiva ”Tigermilk”. Till en början var det inte många som brydde sig eller ens visste att den fanns men i takt med att bandet fick framgångar med sina två efterföljande album ”If You're Feeling Sinister” och ”The Boy with the Arab Strap” ökade också suget efter ”Tigermilk”.

Problemet är bara att skivan fram till nu varit mycket svåråtkomlig. Den gavs nämligen bara ut på vinyl i tusen exemplar som bandet sedan delade ut framförallt till sina vänner och lokala medier. Endast ett ytterst litet antal hamnade i skivaffärerna. Den utgåvan av skivan betingar därför idag ett mycket högt pris hos skivsamlare. Jag vet inte om det är pressen från publiken eller något annat skäl som ligger bakom men nu finns i alla fall ”Tigermilk” återutgiven på CD.

Det tackar jag för. Mitt förhållande till Belle and Sebastian har nämligen fram till nu inte varit det bästa. ”The Boy with The Arab Strap” gjorde mig besviken. Man hade beskrivit skivan som ett mästerverk och den hade fått lovord från i stort sett alla håll men när jag lyssnade på den blev min enda reaktion – Jaha, var det allt? Det lät inte dåligt men jag kunde inte för mitt liv begripa vad det var som gjorde skivan så speciell. Men nu finns Tigermilk ute och jag har börjat förstå vad det är som gör Belle and Sebastian så unika.

”Tigermilk” är en av de mysigaste skivor jag hört. Snällt och oförargligt men varför inte? Det är skönt att ibland lyssna på musik som fungerar som bomull för öronen. Det låter som akustisk flowerpowerpop med inslag av brittisk Merseysidepop. Samtidigt märks också kopplingarna till singer songwriters som Simon & Garfunkel. Musiken är lågmäld men lyckas samtidigt bibehålla ett driv som hela tiden för låtarna framåt. När det är som vackrast, som i balladen ”We Rule the School” kommer det dessutom in en skir tvärflöjt och drillar över den redan makalösa melodin.

Fast man bedrar sig. För trots att melodierna stundtals är bland det vackraste jag hört finns det en allvarlig botten i Belle and Sebastians musik. Stuart Murdochs texter är ofta mörka och avhandlar ämnen som mobbing och olycklig kärlek på ett sätt som man inte kan undvika att bli berörd av.

Men visst märks det att ”Tigermilk” är en debutskiva. Produktionen är i fegaste laget och en viss gallring i låtvalet hade varit på sin plats. Den otäcka synthpopen i ”Electronic Renaissance” hade världen kunnat vara utan.

Samtidigt visar Belle and Sebastian hur man med bara ett par ackord förvandlar simpel pop till genial musik. Det verkar som jag får krypa till korset och ge ”The Boy with the Arab Strap” en chans till. Så bra är de.

David Drazdil

Publicerad: 1999-08-11 00:00 / Uppdaterad: 1999-08-11 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #188

12 kommentarer

Japp. Riktigt och rätt. The Boy With The Arab Strap är den klart tråkigaste av B&S skivor. Det tog sig till Fold Your Hands… men magin från Tigermilk och If You're… är delvis borta. Men Tigermilk är väl värd mer än en 7:a?

Anton Oregistrerad 2000-12-22 19:00
 

mm, jag håller med anton om allt, men vill tillägga att mellan If You're Feeling Sinister och The Boy With The Arab Strap kom ep:n Lazy Line Painter jane, som jag tycker är lysande, innehåller bla Photo Jenny som jag nästan tycker är deras bästa låt.

hunky dory Oregistrerad 2001-01-03 21:59
 

För att inte tala om Dog On Wheels eller hela 369-EP:n.

Anton igen Oregistrerad 2001-02-26 15:08
 

En sju borde kanske vara en åtta eller nia….tigermilk är troligtvis en av de bästa skivorna under 90 talet….The boy with the arab strap är även det en LYSANDE platta,,

Kolla in The gentle waves också,,,,med bitterljuva isobel från B&S

Robert Sköld Oregistrerad 2001-03-02 03:18
 

anton! ja! belle var verkligen inte förlorat efter iyfs, inte alls, och jag hoppas att de själva fortfarande har all romantik humor och sjävdistans bubblande nånstans inombords bara väntandes på att bli utsläppt till nästa platta, att de bara var trötta eller gav utlopp för andra sidor…belle är mycket mer än två förtrollande album. jag hoppas:-)

hunky dory Oregistrerad 2001-04-08 20:29
 

jag tycker the boy är den bästa skivan faktiskt…..

John Oregistrerad 2001-09-06 21:00
 

The boy with the arab strap har oförtjänt dåligt rykte!

Kafka Oregistrerad 2001-09-06 23:53
 

Att ge denna skian något annat än åtminstone en nia är skamligt! Märks att recensionen bygger på inte allt för många genomlyssningar… Sån skiner igenom… Fy skäms…

MrTambourineMan Oregistrerad 2001-09-07 08:26
 

tigermilk är helt enorm. förtjänar lätt en 10a.

sen vill jag oxå tycka lite om 'the boy' som i mina öron är minst lika magisk som 'sinister'.

andreas Oregistrerad 2002-03-10 16:30
 

angående b&s ep-skivor, en fråga: är de i hård plast eller kartong, bara undrar…

mayfly Oregistrerad 2003-03-10 20:06
 

hårdplast…

hs Oregistrerad 2003-04-01 19:10
 

electronic renaissance är ju inte alls dålig!den är nästan bäst på skivan tycker jag..Den låter nästan lite radio dept.

sanna katt Oregistrerad 2003-05-31 19:26
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig