dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Shack: HMS Fable
HMS Fable (CD) Shack
1999
Warner
7/10

Skeppet är i hamn

Lyssna

Sök efter skivan

Den brittiska kvartetten Shacks karriär har inte varit någon dans på rosor. Minst sagt.

Deras debutalbum ”Zilch” uppmärksammades knappt av någon och försvann tämligen omgående från skivhandlarnas hyllor. Knäckta av detta drog sig bandet undan och det tog flera år innan de vågade sig tillbaka in i en skivstudio igen. När de väl gjorde det resulterade det i albumet ”Waterpistol”. Tyvärr hann albumet inte mer än spelas in innan studion brann upp tillsammans det mesta av materialet. Det material som fanns kvar hade producenten lyckats glömma i en hyrbil i USA. När det faktiskt dök upp igen hade Shacks skivbolag gått i konkurs. Albumet gavs slutligen ut fyra år senare men då hade Shacks två grundare, bröderna Michael och John Head, trötta på alla problem upplöst bandet och istället bildat The Strands.

Men nu har de beslutat sig för att göra ett nytt försök med albumet ”HMS Fable”. Och de har lyckats riktigt bra. Skivan är full av starka låtar som alla kompletterar varandra. ”Pull Together” är en låt som Noel Gallagher i Oasis hade varit stolt över att ha skrivit. ”Cornish Town” låter som ett samarbete mellan REM och Simon & Garfunkel. Och i den coola ”Reinstated” gör Shack en utflykt till Burt Bacharach-land. Men som helhet är ändå skivan omisskännligen ett stycke klassisk brittisk popmusik.

Men under de lättlyssnade melodierna finns ett stort allvar. I stort sett alla texter är mörka betraktelser om drogmissbruk, misär och olycklig kärlek. Det märks att mycket av det som sångaren Michael Head beskriver i sina texter är självupplevt vilket bidrar till att skivan får en extra dimension som många gånger saknas i den här typen av musik.

Om det finns någon rättvisa i musikvärlden så borde Shack nu till slut få sin efterlängtade framgång. ”HMS Fable” är beviset på att de förtjänar den.

David Drazdil

Publicerad: 1999-07-23 00:00 / Uppdaterad: 1999-07-23 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #175

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig