dagensskiva.com

48 timmar

Recension

David Bowie: I'm Afraid of Americans
I'm Afraid of Americans (CDEP) David Bowie
1997
Virgin
8/10

Jag är också rädd för amerikaner

Lyssna

Sök efter skivan

När David Bowies ”Earhtling” släpptes 1997 tyckte jag att speciellt en låt stod ut från resten. Den var till och med otroligt bra. Låten var ”I'm Afraid of Americans”. Ungefär vid släppet av skivan läste jag i en intervju med David Bowie att när Trent Reznor (Nine Inch Nails) hörde skivan så bad han direkt om att få remixa just den till en singel. Resultatet blev en ep med sex versioner av ”I'm Afraid of Americans”. Singeln släpptes bara i USA. Varför det var så övergår mitt förstånd. Själv ser jag den som en av de mest intressanta i min skivsamling.

Singelns sex spår är namngivna v1 till v6. v1 är ganska trogen originalet förutom att Reznor sjunger texten tillsammans med Bowie. Skilladen mellan Brian Eno och Trent Reznor som producenter gör sig också påmind. Allting är skitigare, förutom Bowies sång. v2 är skitigare ändå. Trent har lagt på ännu fler ljud för att sedan klippa och klistra. En remix på v1 är vad det egentligen är och inte på originalet.

I v3, som ensam gör singeln värd att beställa från andra sidan jorden, gör Ice Cube sin bästa insats på skiva sen ”The Predator”. Den här versionen är ganska naturligt den som är längst ifrån originalet. Ice Cube har skrivit en ny text som tillsammans med Reznors rekonstruktion av den ursprungliga låten gör den helt outstanding. Om man funderar över varför Bowie är rädd
för amerikaner så är det inte längre någon tvekan efter att ha hört det här. Bara Cubes stötiga A-murder-merica ger mig fortfarande rysningar varje gång jag hör den. Det enda som är kvar från Bowie är refrängen.

Trent har väntat till v4 för att ge sig på Bowies sång. Här är den misshandlad på samma sätt som instrumenten varit tidigare. Den inleds med ett dovt mullrande i bakgrunden som byggs upp till en rusande vägg som träffar en i ryggraden för att sedan sprida ljudet utåt. Här låter det som om Bowie varit med på en NIN produktion och inte tvärtom.

v5 har inte Trent gjort, den är istället mixad av Photek. Det kanske kan tyckas lite trångsynt av mig att bara gilla Reznors arbete, men att det är en dansmix är väl det bästa jag har att säga om den.

I v6 är sången borta också. Egentligen inte helt borta, nu har den istället blivit ett instrument som efter att ha tagits ner i hastighet ordentligt
bara följer med och spelar med resten av musiken.

Trent och hans vapendragare Charlie Clouser och Danny Lohner från NIN och Dave ”Rave” Ogilvie från Skinny Puppy har tillsammans gjort något mer än en mix av det här. Precis som det skall vara alltså. Det är synd att inte fler fått höra det.

Kal Ström

Publicerad: 1999-07-08 00:00 / Uppdaterad: 1999-07-08 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #164

2 kommentarer

Hur beställer man singeln?

Ghwomb Oregistrerad 2002-11-13 13:48
 

Den är rätt svår att få tag i nu för tiden. Den finns till försäljning på half.ebay.com. Kolla där.

Kal Ström Oregistrerad 2002-11-13 14:50
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig