dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Beta Band: The Beta Band
The Beta Band (CD) The Beta Band
1999
Regal/EMI
9/10

Omtumlande poppärla

Lyssna

Sök efter skivan

Jag ska erkänna att min första, mycket snabba, genomlyssning av The Beta Bands fullängdsdebut gjorde mig förvirrad. Jag uppfattade musiken som ett rörigt ljudcollage av rytmer, harmonier, ständiga taktbyten och samplingar. När jag nästa gång spelade skivan satte jag mig ner och verkligen lyssnade på den. Då insåg jag att min första känsla kanske ändå inte hade varit helt fel. Det lät fortfarande som ett ljudcollage men nu var skillnaden att alla ljudfragment föll på plats och bildade låtar. Svävande, intrikata poplåtar.

Från inledande ”The Beta Band Rap”, där bandet berättar om hur man träffade sin manager, fick skivkontrakt och spelade in sina första singlar, till den avslutande ”The Cow's Wrong” där musiken slår som vågor mot en sommarstrand tas man med på en musikalisk resa där de flesta ingredienser finns med. De bjuder allt från utflippade Elvis-covers, släpig hiphop, partysamba, gitarrpop à la Beach Boys och mäktiga symfoniorkesterstycken. Oftast med flera av dessa element i en och samma låt. I ”The Hard One” gör man också en mycket egen och annorlunda tolkning av den gamla Bonnie Tyler-hiten ”Total Eclipse of the Heart”. Sångaren och gitarristen Steve Mason pratsjunger sig genom hela albumet och refererar då ofta till andra artister och bandets övriga tre medlemmar. Alla detta tillsammans gör att man för varje lyssning hittar nya detaljer i bandets musik.

Om man nu till nöds ska försöka likna gruppen vid andra är Beck och Mercury Rev två av de namn som dyker upp först. Men till skillnad från dessa båda så tror jag inte att vi kommer att få se Beta Band på några singeltopplistor. För trots att man har ett mycket starkt material så saknas den definitiva hiten på albumet.

Något som Beta Band däremot har är ett rykte om att vara ett mycket bra liveband och det är också så publiken upptäckt dem. Gruppen själva säger också att det är live de verkligen kommer till sin rätt. Om detta stämmer går det att skaffa sig en egen uppfattning eftersom bandet spelar i Sverige i sommar.

”The Beta Band” är en omtumlande upplevelse men en mycket angenäm sådan. Skivan kräver en hel del och en smula tålamod är nog att rekommendera. Men belöningen är värd det. Det görs nämligen inte mycket bättre och mer spännande popmusik än så här idag.

David Drazdil

Publicerad: 1999-06-18 00:00 / Uppdaterad: 1999-06-18 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #149

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig