dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Built to spill: Keep it like a secret
Keep it like a secret (CD) Built to spill
1999
Warner
9/10

Mångfacetterat mästerverk

Lyssna

Sök efter skivan

Ibland är Sverige ett jävla skitland när det gäller musik. Jag tänker då först och främst på de skivor vi missar här på grund av bristfällig distribution. Förra årets bästa skiva, i denna recensents blygsamma uppfattning, var Sunny Day Real Estates ”How it feels to be something on” – en skiva som släpptes av det erkända bolaget Sub Pop, men som inte alls kom till Sverige på något sätt. Möjligtvis via import med sedvanlig kriminell prissättning.

Vissa i min bekantskapskrets tyckte att detta var bra. ”Då kan ju inte alla lyssna på dem”, var det tunga argumentet. Det kan man ju i och för sig hålla med om. Allt man lyssnar på vill man inte att Växjö-TV ska uppmärksamma, men visst är det fel när ett så pass ”stort musikland” som Sverige helt och hållet missar en skiva…

I år är det samma visa igen, åter med ett utmärkt amerikanskt band. Sök efter ”Keep it like a secret” med Built To Spill på boxman.se och du får veta att skivan inte går att beställa. Nu sägs det dock att skivan är på gång i Sverige genom Border, men hittills har den inte dykt upp.

Vad är det då som gör Built To Spills fjärde skiva så speciell? I mitt tycke är det deras utmärkta förmåga att vara så mångsidiga. Det som först kan verka vara väldigt avig pop, visar sig efter hand vara mångbottnat och fyllt med överraskningar.

Trions ledare, Doug Martsch – sång och gitarr – verkar vara en kille med annorlunda idéer, samtidigt som han är en tystlåten herre. Ännu en J. Mascis eller Billy Corgan alltså. Martsch väver dock in en ordentlig dos flum i sin alternativ rock, utan att för den delen tappa hitkänslan. Soundet är nästan lo-fi, och ibland flimrar det eviga arvet från Beatles förbi, även om det inte är just Beatles man tänker på i första hand. Martsch små, halvt vansinniga gitarrslingor gör musiken påfallande melodisk, medan hans sång – som för övrigt låter som en otrolig mix av Jon Anderson (Yes) och Ace Frehley (Kiss) – är lagom slak och tillbakalutad.

Det bästa är dock att musiken fungerar i alla lägen. Som avslappning, som uppeppning på förfesten, i bilstereon. Till och med under extremt tråkiga förhållanden – exempelvis när jättedisken ska avhandlas – blir ”Keep it like a secret” en glädjeinjektion som får det att spritta i tamejfan varenda kroppsdel.

I sommar gör Built To Spill en av sina sällsynta spelningar på Fanclub, festivalen i Stockholm. Jag är säker på att de kommer att vara minst lika bra live som på skiva, och nog skulle det sitta som en smäck om ”Keep it like a secret” kunde bli lite mer lättåtkomlig efter det. Jag har den ju inte ens själv!

Anders Jakobson, Nasum & Krigshot

Publicerad: 1999-06-12 00:00 / Uppdaterad: 1999-06-12 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #144

7 kommentarer

dom e fett me bra…som weezer typ

[Anonym] Oregistrerad 2001-01-26 15:17
 

tack för tipset. den är ju kanon…!

jonteman Oregistrerad 2001-07-23 13:04
 

Anders Jakobson är grym! Luuv.

yours truuuly. Oregistrerad 2001-11-09 18:05
 

amen,att built to spill blivit så förbisedda är en skandal. lätt ett av dom bästa band som figurerar nu förtiden

Henke Oregistrerad 2002-08-12 23:58
 

kommer recensionen av nya skivan???????

när Oregistrerad 2003-03-18 09:15
 

så okända är in BtoS, skivan keep it like a secret blev vald till det årets bästa skiva i Nöjesguiden….och den läser ganska många människor i sthlm…..skivan är mycket bra, men är inte riktigt lika vass som 'perfect from now on'…..men det är ett band som kanske inte faller alla i smaken,men alla som har smak gillar Built to spill!!

jens Oregistrerad 2003-08-29 02:33
 

Varför är det här fortfarande den enda BTS-skivan som recenserats här? Mycket underligt, vi snackar ju världens bästa band här.

Medlem 2006-04-24 14:27
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig