dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Robert Johnson and Punchdrunks: Rocket True Temper 20 OZ
Rocket True Temper 20 OZ (CDEP) Robert Johnson and Punchdrunks
1999
Silence
7/10

Surf wah diddy

Lyssna

Sök efter skivan

Robert Johnson med band är tillbaka med en ny singel med nytt friskt sound, på nytt bolag och med en ny producent. Singeln är tänkt att fungera som smakprov på det nya materialet som skall släppas på en fullängdare under hösten 1999.

Tidigare har bandet ägnat sig åt att blanda gamla instrumentalfavoriter med egna alster, och så har de även gjort här. Man har dock skalat ned ljudbilden något. Det är inte lika mycket trasiga gitarrer, skrammel och gniderier som tidigare. Det är heller inte fullt så ösigt. Jag vill inte på något vis påstå att de har övergett sitt gamla sound, det låter väldigt mycket RJAP, men de har utvecklats. Det är fortfarande instrumental gitarrbaserad surfrock.

Men, att bli producerad av Tomas Öberg och inspelad i Edvin Medvind lämnar sina spår. Även Jonas Johansson medverkar på singeln, i form av gästmusiker på synth, och Tomas spelar lite bongos och maraccas.

”Rocket True Temper 20 OZ” är en westernfilmsinspirerad låt med monotona indiantrummor, gitarrkaskader, sköna melodislingor och synthefekter som man önskar ville hålla på mycket längre än sina knappa tre minuter.

”The Killer”, singelns andra spår är en cover. Mannen som gjort den, Lalo Schifrin, har även bla gjort musiken till filmerna ”Dirty Harry”, ”The Man from U.N.C.L.E”, och ”Örnen har landat”. Låten är en skön tillbakalutad låt som doftar lite deckare.

Den tredje låten, och singelns sista, heter ”Wray's Schack” och är en lugn låt med trummor, bongos, maraccas och en skön ljudeffekt som låter ungefär som en stormplåt som man gör ljudeffekter med i film. Ovanpå detta spelar Robert ett skönt gitarrsolo.

Det hela är över på korta 7:37, och jag känner att jag vill ha mer. Med andra ord har bandet och bolaget lyckats med det de satt ut att göra, nämligen skapa ett intresse för höstens fullängdare. Det trista är att det bara är april.

Mikael Nordlander

Publicerad: 1999-03-16 00:00 / Uppdaterad: 2007-11-26 11:52

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #106

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig