dagensskiva.com

48 timmar

Recension

YES: 90125
90125 (LP) YES
1983
Atlantic
5/10

16 år gammal hit

Lyssna

Sök efter skivan

De flesta människor känner igen det inledande riffet på Yes största hit ”Owner of a lonely heart”, från 1983. Många minns också den Kafka-inspirerade videon. Faktum är att den här låten är den som förknippas med Yes, i alla fall för oss som inte är Yes-fans av rang. ”Owner of a lonely heart” är en bra låt. En åttiotalsklassiker.

Men ”90125″ har faktiskt mer att erbjuda. Maffiga körer, baktakter och obskyra gitarrslingor blandat med Jon Andersons gälla stämma. Men det är inte så svårlyssnat. En del låtar är riktigt kommersiella, faktiskt. De låtar som fastnat i mig är ”Leave it”, med maffigt körarrangememang och lätt hårdrockiga ”Changes”. Jag betvivlar dock att riktiga Yes-fans talar sig varma över ”90125″. De föredrar nog tidigare plattor.

Det tråkiga med ”90125″ är att den 16 år efter att den släpptes känns oerhört överproducerad. Yes rör sig i en genre som inte riktigt känns uppdaterad på nittiotalet. Band som Genesis, Kansas, Pink Floyd och Yes känns inte så spännande längre. Yes fortsätter dock och håller för närvarande på att spela in nytt material. Frågan är bara hur många som är intresserade.

Yes debutplatta kom 1969. Den största hiten kom 1983. Bäst före datum har gått ut. Men ”90125″ visar att det fanns annat än synth, heavy metal och Stock-Aitken-Waterman på åttiotalet. Där finns åtminstone ett värde av ”90125″.

Fredrik Welander

Publicerad: 1999-02-12 00:00 / Uppdaterad: 1999-02-12 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #74

4 kommentarer

Antar att denna skivan ar vard ett mycket hogre betyg.

Meifleif Oregistrerad 2001-09-28 16:42
 

En skiva är väl inte spännande i längden beroendes på produktion eller? Yes, Kansas, Genesis och Pink Floyd som nämns hör ju till de ”mest spännande” grupperna som någonsin funnits….. om man dömmer musiken. Kanske inte allmän åsikt, men ändå en viss logik i? … Jaja. Inte YES bästa platta i alla fall som du misstänker att fansen tycker.

Magnus Florin Oregistrerad 2001-11-14 14:24
 

Jag som älskar Yes, Kansas, Genesis och Pink Floyd måste ändå säga att jag gillar denna platta. Även Talk som är i samma stil som 90125 är en bra skiva. Men som Yes-fan lyssnar man självklart hellre på Close to the edge än 90125, helt enkelt för att den är bättre. Men 90125 är en teknisk perfektion som kanske saknas i de gamla Yes-plattorna, hur svår notation de gamla än har. Close to the edge är välspelad, men den har mer "hjärta", mer flower power, mer psykedelisk, mer Pink Floyd om du tillåter. Om man gillar de tidiga Yes-plattorna kan det vara värt att titta på The Ladder.

Medlem 2005-08-08 11:14
 

Känns lite synd att av alla skivor som Yes har gjort så väljer Ni att recensera denna. En skiva som man tröttnar lite för snabbt på för att den ska vara värd att plocka upp.

Detta förstärker också bilden av Yes som ett 80-tals glammigt och töntigt band vilket är de reaktioner som man brukar motta av icke insatta när man berättar att man lyssnar på Yes.

"Höhö, vad fula de är i den där videon" Det gör lite ont i min själ varje gång bilden av Yes vinklas till att endast vara denna platta.

Nu går jag och sätter på Tales from the topografic oceans, jag ser hellre att de blir stämplade för att göra överambitiös musik än lättsmälld, överproducerad glättpop.

Karmosin Medlem 2007-02-22 13:56
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig