dagensskiva.com

48 timmar

Text

15 december: Maggie Björklund

171-09

Danska Maggie Björklund släppte debuten Coming Home och var ganska upptagen under 2011.

Vilket är årets album?
Ett av de mest spännande släppen jag stötte på under 2011 var Alegrias av Howe Gelb och ett zigenarband. Han har lyckats att smälta ned ett antikt spanskt ljud med den spanska kulturen och skapat ett dammigt Tucson-sound. En svår uppgift. Jag älskar hans mörka röst och djupa texter. Det är en skiva jag lyssnar på så ofta jag kan.

Vad kommer du minnas från musikåret 2011?
2011 har varit ett fantastisk musikår för mig. Jag har släppt mitt egna album internationellt, jag har turnerat med min egen musik och tillsammans med andra fantastiska och underbara artister. Jag har sett många spelningar i Europa och USA och att välja en specifik upplevelse är jättesvårt. En av höjdpunkterna med min egen musik, förutom albumsläppet, var att spela in två live-videos. Jag lyckades få med nästan alla som var med på albumet för att spela låtarna live. Inspelningen var till och med på min födelsedag och det var ett fantastiskt sätt att spendera dagen. I sällskapet av underbara artister och vänner som spelar musik. Min musik.

Jag har sett många grymma konserter med band som Amy Lavere, Timber Timbre, Lambchop, Giant Sand. Men en av de absoluta höjdpunkterna var Mark Lanegan with Desoto Caucus på det minimala stället Øst for paradis i Århus, Denmark nu i september. Mark Lanegan har en röst olik någon annan och han musik är så vacker. Det var en kväll som rörde vid min själ. Killarna i Desoto Caucus gjorde ett fenomenalt jobb i att spela hans låtar.

Vad ser du fram emot 2012?
Det är mycket som väntar under 2012. Jag kommer att påbörja mitt nästa album och jag kan knappt hejda mig. Jag kommer att turnera med mitt band i USA i februari och mars, både öst- och västkusten. Jag kommer att turnera i Spanien med John Doe, sångaren från X. Varenda amerikan vet vem han är. Och jag kommer att vara med i Howe Gelbs nästa projekt ”Giant giant sand” som är Giant Sand plus en massa andra människor, inklusive jag. Det kommer ett album nästa år och det blir förhoppningsvis en del spelningar med det projektet också.

Av andra artister som jag ser fram emot att höra så kommer Mark Lanegans nästa soloalbum att släppar tidigt nästa år. Och Lambchops nya album och vem vet hur många andra fantastiska album som ser dagens ljus nästa år.

Vi ses där ute.


Coming Home med Maggie Björklund och Mark Lanegan

Maria Gustafsson

Publicerad: 2011-12-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-11-27 13:48

Kategori: Julkalendern 2011

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig