dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kajsa Grytt: En kvinna under påverkan
En kvinna under påverkan (album, cd) Kajsa Grytt
2011
Playground
9/10

Halsbrytande

Det är en vänskap som verkar ha vuxit fram naturligt och övervunnit alla sorters barriärer, Kajsas Grytts och Jari Haapalainens. Det låter åtminstone så. Det är en sådan omedelbar och okonstlad approach på En kvinna under påverkan att det som från början endast var en vänskap dem emellan som baserades på att han var ett fan och hon, kort och gott, var Kajsa Grytt känns konstigt. Skivan låter som ett resultat av ett helt liv koncentrerat på 10 spår.

Förhandssnacket har gjort gällande att detta är ”refrängskivan”, återgången till hur Grytt lät i Tant Strul, och det stämmer. Plus mycket mer. Där Är vi på väg hem var en introvert och sökande skiva är denna giv ett ställningstagande, en skiva för barrikaderna.

De omedelbara melodierna de två ovannämnda snickrat ihop är direkta och svåra att motstå. De, i förhållande till Grytts personliga texter – ett hantverk hon fortfarande inte tappat, utan har bibehållit – gör denna skiva till en av 2011 års absolut bästa svenska skivor.

Öppnande Jag klarar mig ändå fångar upp lyssnaren omedelbart med ett sväng och en aggressiv ton svår att värja sig mot, singeln Du ska ramla och trilla landar någonstans i hjärtroten hos mig. Det är väl bara avslutande Därför, en semi-ballad, som inte riktigt kvalar in i samma division som övriga spår.

Det spelar ingen roll när ingenting är elektriskt

Jodå Kajsa, elektriciteten formligen skjuter ut i ett lyckorus när En kvinna under påverkan ligger på skivtallriken.

Publicerad: 2011-04-16 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-16 12:03

Kategori: Recension | Recension: #5952

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig