dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Songs: Ohia: The Lioness
The Lioness (album, cd) Songs: Ohia
2000
Secretly Canadian
10/10

Tio år senare

I watched you hold the son in your arms while he bled to death

he grew so pale next to you

the world is so pale next to you

Coxcomb Red

Jag har inte en aning om var Jason Molina befann sig emotionellt när han spelade in The Lioness i Glasgow tillsammans med den gamle folkmannen Alasdair Roberts och medlemmar ur Arab Strap för tio år sedan. Men hela skivan andas ångor som från en ångestfylld feberyra, i såväl ton som texter och anslag. Ofta väldigt finstämt, men ändå.

Det är grunden till varför skivan är så fantastisk.

De sotsvarta, inte sällan vaga texterna, levereras på ett så naket sätt att det inte går att värja sig. Jason Molinas röst och hans gitarr står i centrum på The Lioness, även om jag inte skulle vilja kalla musiken för singer/songwriter för den delen. Snarare är det en svartsynt, melankolisk och förbannat avskalad rockskiva.

Det är egentligen fascinerande med vilka små medel han lyckas göra ett sådant avtryck. Men genom att jobba effektivt med dynamiken i styrka med såväl rösten som gitarren skapar han en oerhört levande skiva. Lägger sån oerhörd tyngd bakom texterna.

I’m getting weaker I’m getting thin

I hate how obvious I have been

I’m getting weaker
and I look down and see the whole world

and it’s fading

The Black Crow

Många skulle kanske invända emot skivans skevhet. Och visst finns här skönhetsfläckar, allt är inte rent och jämnt. Men de hårda kanterna är något som lyfter skivan och rimmar väldigt väl med sinnesstämningen; allt är inte perfekt och vackert.

Jag hade nog aldrig hört något liknande när en kompis illvilligt fildelade The Black Crow till mig för tio år sedan. Eftersom jag, då som nu, har fötterna till största delen planterade i metal var det befriande att höra samma sorts sinnestämningar i en annan genre.

Och det var en låt som satte sina spår och som fortfarande gör det i allra högsta grad. Sedan dess har den varit en ständigt följeslagare. Mitt liv hade inte sett likadant ut de senaste tio åren utan The Lioness.

What’s left after that’s all gone I hope to never learn

but if you stick with me you can help me

I’m sure we’ll find new things to burn

cause we are proof that the heart is a risky fuel to burn

yeah, we are proof that the heart is a risky fuel to burn

Being in love

Tomas Lundström

Publicerad: 2010-11-20 00:00 / Uppdaterad: 2010-11-19 21:47

Kategori: Recension | Recension: #5794

2 kommentarer

Fantastisk skiva, instämmer helt och fullt i betyget.

Medlem 2010-11-24 11:39
 

Jepp, får tacka att jag valde Örebro för att jag upptäckte denna fantastiska skiva. Såg när Magnolia Electric Co spelade i London förra året och det var grymt men hade hoppats på att han skulle slänga in en eller två Songs Ohia låtar…

Basse Oregistrerad 2010-11-29 10:53
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig