dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

Bok & Bibliotek: Hellström, Cult of Luna och musikkritiker

affisch_webb_small

Numera brukar bokmässan ha över 100 000 besökare. Det är trångt, varmt och syrefattigt. Tidigare undveks lördagen med fördel men numera är det lika tjockt precis hela helgen. Förutom kanske fredagen då. Det kan vara värt några timmars flextid för att kunna andas mellan montrarna.

Det är inte bara trängseln som gör att mässan inte riktigt är vad den en gång var. En stor del av hallarna tas numera upp av Norstedts, Adlibris och Natur & Kultur. Det är gigantiska montrar. De säljer containermängder med böcker. Visst går man därifrån med stora kassar släpandes i golvet men det är ofta runt hörnet som fynden finns. Ta en sväng om landskapsmontrarna och de mindre förlagen. Det kan vara värt att köpa en kortroman för fyrtio kronor på chans. Adlibris-böckerna kan man ju faktiskt köpa på nätet. Och få hemskickade.

Jag har försökt hitta se- och hörvärda musikevent under helgen. Det var svårt. Dels har det inte släpps nämnvärt mycket bra musikböcker under året. Skörden har snarare bestått av ännu fler heorinskjutna biografier av bortglömda hårdrockare. Senast i raden var… trumvirvel… Guns ‘n’ Roses-trummisen Steven Adler(!) som försökte minnas var han varit och vad han gjort.

Är det någon musikbok som däremot varit på allas läppar under året så är det Patti Smiths självbiografiska berättelse om början av en karriär i sextiotalets New York. Vare sig det är Karin Alvtegen eller valfri tv-kändis som intervjuats i dagspressen har det ständiga svaret på ”Vad läser du just nu?” varit Just Kids av Patti Smith. Den svenska översättningen kom i år och trots att den, liksom Suze Rotolos A Freewheelin’ Time: A Memoir of Greenwich Village in the Sixties, mest handlar om en känd pojkvän (Robert Mapplethorpe respektive Bob Dylan) är det ändå en läsvärd skildring av valen och icke-valen i skapandet av en karriär. Apropå Dylan så gav Sean Wilentz för några veckor sedan ut sin bok Bob Dylan in America. Wilentz fokuserar på Dylan i sextiotalets tidsanda och i relation till andra kulturyttringar och politiska fenomen. Kanske mer om USA än om Dylan.

Patti Smith kommer inte till Bok & Bibliotek som startar idag men boken finns med all säkerhet att köpa i någon av de gigantiska montrarna. Den svenska översättningen heter, liksom originalet, Just Kids.

En svensk artist som släpper en bok lagom till bokmässan – idag faktiskt – är Håkan Hellström.
hh-cover_380x501 Boken är en orgie i bilder och anekdoter från Hellströms tioåriga karriär och från uppväxten. Det följer med en CD med bonusmaterial också. På söndagen pratar Håkan Hellström med Filip och Fredrik på Musiktorget.

Filip och Fredrik pratar med Håkan Hellström
V-hallen
Söndag 15.00

Till V-hallen kommer även Andres Lokko på söndagen för att prata om sina böcker och om tjugo år som musikskribent. Moderator är Natalia Kazmierska.

Andres Lokko och Natalia Kazmierska
V-hallen
Söndag 13.00

Han kommer även att prata med SvD:s Stefan Eklund på lördagen om ungefär samma sak.

Andres Lokko och Stefan Eklund
Monter B02:39
Lördag 15.30

Är man intresserad kan man även lyssna på Jan Gradvall prata kritikens framtid med Nils Schwartz i Expressens monter på fredagen.

Jan Gradvall och Nils Schwartz
Monter F01:39
Fredag 14.00

Slutligen så kan det vara värt att besöka mässan på fredagen för att lyssna till Cult of Luna som berättar om och spelar upp delar från sitt bok- och ljudboks-projekt Eviga Riket. Boken och cd:n kom i vintras och skildrar Holger Nilsson som förlorar sin familj och hamnar i en parallell djurvärld.

Cult of Luna
Monter: Litterär Turism i Norr, E03:20
Fredag 16.30

Glöm inte att följa bokmässan på vår systersajt dagensbok.com.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2010-09-23 00:00 / Uppdaterad: 2010-09-23 00:17

Kategori: Artiklar

2 kommentarer

Lokko, Gradvall och Hellström. watcher flyr Götet!!1111

Medlem 2010-09-23 09:22
 

Tänkte försöka gå på Gradvall/Schwartz. Hade gärna lyssnat på Cult of Luna också, men då har jag nog redan rusat mot tåget.

Patrik Hamberg Redaktionen 2010-09-23 12:02
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig