dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

Musikupplevelsen Europavox

Jag vill inleda med att tacka dagenskiva.com för att jag fick chansen att åka på festivalen Europavox i fyra oförglömliga dagar i Clermont-Ferrand, Frankrike. Det är femte året i rad som festivalen arrangeras (förra året hölls en minifestival i Stockholm). Trots detta hade jag knappat hört tals om den förrän jag skickade min motivering till tävlingen vars pris var att få representera den ena halvan av Sverige som ambassadör. Vilken häftig upplevelse att ha hela Europa representerat av 54 ungdomar från 27 länder! Once in a lifetime, säger jag bara.

Innan avresa var jag lite skeptisk, skulle jag passa in bland alla musikkännare över Europa och skulle de acceptera min okunnighet i genrer som jag inte kände till mycket om innan t.ex. word music? Och framför allt, skulle jag gilla musiken som spelades av alla band jag aldrig hört talas om innan?

Dessa frågor visade sig vara helt irrelevanta, människorna var nämligen öppna och accepterande för alla typer av musiksmaker och musikkännedom i olika genrer. Jag var dessutom positivt överraskad över att jag faktiskt gillade den mesta musiken på de konserter jag var på. Trots att jag inte kunde sjunga med i låtarna.

Några speciella favoriter var Band of Skulls, JJ, Plasticines, Hindi Zahra och Hocus Pocus. Alla olika genrer men väldigt bra på olika sätt.

Om jag får gissa kommer Band of Skulls bli stora framöver, deras låtar har redan medverkat i reklam, och varit med på soundtracket till en av Twillightfilmerna. Dessutom var den ena manliga sångaren väldigt trevlig och hängde ut på en utflykt till vulkanbergen utanför Clermont-Ferrand med oss ambassadörer. Deras låt Dead By Diamonds And Pearls spelas fortfarande upp i mitt huvud då och då.

JJ är ett lite småskumt svenskt electroband. Deras uppträdande under festivalen var minst sagt speciellt då killen mestadels stod med en handduk täckt över huvudet. Under en av låtarna visades filmer på Zlatan på en storbildsskärm i bakgrunden , rätt kul eftersom jag gissar att få i publiken utöver oss svenska och danska ambassadörer förstod vem det handlade om. Hur som helst har den kvinnliga sångaren en härligt skön röst.

Plastiscines är ett häftigt tjejband från Frankrike med mycket karisma och energi. Stora samtalsämnet efter konserten var hur snygga tjejerna ser ut på scen.

Hindi Zahra har en fantastiskt stark röst som lyckades förmedla mycket känsla och intimitet trots att hon spelade på den största scenen på festivalen med fullsatt publik.

Hocus Pocus stod för det största draget bland publiken, golvet vibrerade bokstavligen vid deras uppträdande!

Slutligen vill jag säga att jag tror denna festival kommer växa sig starkare för varje år. Att vara ambassadör var ett unikt sätt att få ingå i ett litet ”minieuropa” och utbyta tankar om likheter och skillnader mellan länderna, och dessutom få ta del av band på sin väg upp i karriären. Jag hoppas att fler av er tar chansen att komma iväg på denna musikupplevelse.

Jasmin Lundgren

Publicerad: 2010-06-01 19:06 / Uppdaterad: 2010-06-01 19:06

Kategori: Artiklar

2 kommentarer

”Under en av låtarna visades filmer på Zlatan på en storbildsskärm i bakgrunden , rätt kul eftersom jag gissar att få i publiken utöver oss svenska och danska ambassadörer förstod vem det handlade om.”

Ja, Zlatan är ju en ganska okänd fotbollsspelare som ingen utanför Sverige hört talas om.

Jonas Wergeland Medlem 2010-06-03 00:12
 

zing

Medlem 2010-06-03 00:48
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig