dagensskiva.com

48 timmar

Lördag

Januaris bästa

dsc005501

Årets första månad brukar vara långsam på de flesta fronter, men dagensskiva.coms redaktion gräver vidare. Här är våra favoriter och förhoppningar för januari.

 • Nappy Roots Ride (singel)
  Första singeln från Nappy Roots kommande album är så grym. Det låter lika bra, eller bättre, som de bästa partierna på deras förra album (The Humdinger, från 2008). Fin fin fin countrymysig hiphop. Jag älskar det. Pursuit of Nappyness släpps 20 april.
  (Karin Lillbroända)
 • Sven Weisemann Xine (album)
  Januari betyder alltid upptäckt av de skivor jag missat från föregående år. Av de upptäckerna var Xine den överlägset bästa. Musik som bokstavligen talat fick världen att stanna upp och kylan att kännas lite mindre besvärande. Minimalism när den är som vackrast och mest känsloöversvallande.
  (Ola Andersson)
 • Shining Blackjazz (album)
  Norska Shining fortsätter på sin inslagna väg mot mörkare musik. På Blackjazz sträcker de sig så långt mot black metal att de låter Enslaveds sångare Grutle Kjelsson gasta på de två avslutande låtarna. Överlägset bäst i januari.

  Bonusjanuari:
  Beck’s Record Club Book of Moses (cover)
  Beck, Brian Lebarton och James Gadson gör Skip James gamla Book of Moses till det bästa Jamie Lidell släppt ifrån sig sen debuten.
  (Kal Ström)

 • IKONS IKONS (album)
  I min värld ska krautrock bedöva sinnena, ta monotoni till högre höjder och framförallt vara hotfull så till den milda grad att man blir mörkrädd. Inte många lyckas med det konststycket. Göteborgs IKONS lyckas – med bravur!
  (Jonas Appelqvist)
 • Burzum (band)
  Nog för att konkurrens inte har varit mördande vad det gäller festliga saker i januari, men nyheten om att Varg Vikernes skall släppa en ny skiva senare i vår eggar mig något. Det var 11 år sedan sist och får man tro ryktena är det inget trist ambientskräp som de två senaste plattorna, utan lite hederlig black metal.
  (Mats Guldbrand)
 • Januari brukar vara en trög start på musikåret och jag tycker väl inte direkt att detta årets första månad är något undantag. Det brukar istället vara i januari som man bygger upp sina stora förväntningar inför vad som komma skall. Både när det gäller skivskörd och livespelningar. Som nyinflyttad i huvudstaden blir man otroligt glad över vårens kommande konserter. Då Talib Kweli, Jedi Mind Tricks, R.A the Rugged Man, Method Man, Mos Def och R. Kelly står som de internationella besöken uppblandat av mängder av spelningar med nationella förmågor som Mohammed Ali, Movits!, Stor, Näääk, Mofeta & Jerre, Pato Pooh och många fler. Vi ses i vimlet!
  (Pontus Gustavsson)
 • Staygold & Robyn, Spank Rock & Damien Adore Backseat Love (låt)
  Strax efter att Fever Ray hade framfört det bästa talet på P3 Guld-galan och lämnat alla med hakan i golvet dyker en person klädd som en kvarglömma från BeatlesSgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band upp på scenen och så börjar januaris bästa låt. Salem al Fakir visar sig åter igen vara brilliant på ett oväntat sätt. En slinga som luktar 80-tal och allt som är bra med pop. När man inte tror att det kan bli bättre dyker Robyn upp.
  (Marie Lindström)
 • We Live in Trenches Debaser Slussen 16 januari (spelning)
  Visst hade jag kunnat välja Thåströms tämligen nysläppta samlingsalbum som verkligen har gått varmt, men det hade ju varit lite öppet mål. Så valet faller i stället på We Live in Trenches- giget på Debaser Slussen. Stenhårt, intensivt och en näve i luften. Efterföljande Invasion var heller inte långt efter.
  (Tomas Lundström)
 • Jay Electronica Victory (mixtape)
  Det är inte helt ovanligt att jag gnäller över att hiphopalbum är för långa. Jay Electronicas senaste mixtape är 27 låtar och ganska exakt 70 minuter långt. Låtarna är nästan undantagslöst helt befriade från refränger. Det borde inte fungera på mig. Men det är något med det där maniska malandet, den där skiter-väl-jag-i-om-du-inte-orkar-lyssna-attityden, som jag inte kan stå emot. Beats och rim i perfekt harmoni. En seger för hiphopen.
  (Patrik Hamberg)
 • The Sound of Arrows Into the Clouds (Fear of Tigers remix) (låt)
  Precis som när Miike Snow gjorde om Peter Bjorn & Johns It Don’t Move Me till bubblig sodapop, så har Fear of Tigers lyckats få mig att för första gången riktigt lyssna på The Sound of Arrows, för att inte tala om gilla.
  (Martina Nordman)
 • The Extraordinary Ordinary Life of José González (dokumentärfilm)
  Göteborg International Film Festival har i vanlig ordning ett musikfilmsblock som duger bra. I år visas flera av musikdokumentärerna på gigantiska Bergakungen. Reducerad mysfaktor, ökad musikupplevelse. Öppningsfilmen The Extaordinary Ordinary Life of José González av Mikel Cee Karlsson och Fredrik Egerstrand är långsammare än Crosses, men planterar tanken att det kan bli bra trots att det går långsamt och knappast händer alls. En tanke som tröstar i vintermörkret.
  (Maria Gustafsson)
 • Massive Attack Paradise Circus (Gui Boratto Remix) (låt)
  Massive Attack + Hope Sandoval är ju föga oväntat en helt briljant kombination. Paradise Circus är redan i sin i orginalversion en sån där nattsvart rullande elektronisk blues som nästan bara Massive, förvånande och glädjande nog, faktiskt fortfarande kan få till. Men när Boratto sätter tänderna i den och med 4/4-beat och de snyggaste av Curegitarrer väldigt subtilt förvandlar den till ödslig dysterdans växer den till ett smärre monster.
  (David Drazdil)

Redaktionen, dagensskiva.com

Publicerad: 2010-02-06 00:00 / Uppdaterad: 2010-02-06 15:29

Kategori: Lördag, Månadssammanfattning

3 kommentarer

För er som missat att Guldebrand är = troll kan läsa hans tips i denna tråd!

Journal of European Public Policy Oregistrerad 2010-02-06 15:34
 

Äh men vad faen! Var är Årets hittills bästa platta – Realism av Magnetic Fields?! Burzum?! Dränk dom i olja!

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2010-02-06 17:52
 

du kan läsa om magnetic fields nya här:

http://www.svd.se/kulturnoje/musik/the-magnetic-fields-realism_4200983.svd

för övrig en lika pisstråkig lista som alla era andra månader. det är som att ni nöjer er med precis vad som helst.

Medlem 2010-02-06 18:07
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig