dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

30 x 20 x DJ Premier: #3 Gang Starr

2009 fyller hiphopen 30 skivår, samtidigt som det har gått 20 år sedan DJ Premier släppte sitt första Gang Starr-album tillsammans med Guru. Bara därför listar jag 30 av DJ Premiers största musikaliska stunder.

Här hittar du alla delar i serien

#3 GANG STARR LOVESICK (UPBEAT MIX) (1991)

Vägen in till A Tribe Called Quest kom via kärleksbubbelballaden Bonita Appelbum, en låt som inte var helt representativ för gruppen – inte ens för deras debutalbum. Det var lite på samma sätt som jag hittade till Gang Starr när jag, förmodligen i Mats Nileskärs rätt kortlivade radioprogram Hip House hörde en kärlekstrubblande Guru beklaga sig i Lovesick. Även här en struttande sak som inte är klassisk Gang Starr, men som fortfarande såhär snart 20 år senare får mig på gott humör.

Med hjälp av dubbelt upp Ohio Players (dels Pain, som Positive K redan hade använt och som senare lånades av bland andra A Tribe Called Quest, Pete Rock & C.L. Smooth och Sounds of Blackness, och dels Never Had a Dream, som också Ice Cube använt), och Delfonics Trying to Make a Fool of Me bjöd Premier in mig till Gang Starr-världen.

Men inte långt därefter hände något väldigt sällsynt när det handlar om DJ Premier: han fick stryk på hemmaplan. Det var när John Waddell fick leka med Premiers originalversion som det verkligen började hända saker. Utan att veta särskilt mycket om Waddell antar jag att han var britt (han hade bland annat gruppen Nasty Rox Inc. ihop med CJ Mackintosh). Han jobbade också bland mycket annat med Monie Love och Queen Latifah. Men framförallt letade han upp dels Young Holt Unlimiteds Ain’t There Something Money Can’t Buy och Tony Middletons och Bobby Matos Return to Spanish Harlem och fick Lovesick att svänga som aldrig förr. Ett sound som på sätt och vis kom att bli förebilden för det som Premier skulle göra på Christina Aguileras Back to Basics 2006.

Jag har däremot ingen aning om varför Waddell klippte om Gurus rap så att texten bitvis faktiskt blir lite konstig. Konstnärlig frihet och bättre flyt, kanske. Med det här fantastiska slutresultatet spelar det däremot ingen som helst roll.

ORIGINALVERSIONEN

JOHN WADDELLS ”UPBEAT MIX”

SAMPLINGARNA TILL ORIGINALVERSIONEN

SAMPLINGARNA TILL JOHN WADDELLS ”UPBEAT MIX”

Lyssna på en snutt av Return to Spanish Harlem

Return to Spanish Harlem finns även på Spotify (listad under ”Bobby Matos”)

SPOTIFY

Parallellt med listandet här samlar Patrik låtarna i en Spotify-lista:

http://bit.ly/fwqRl

Ola Andersson

Publicerad: 2009-11-09 21:29 / Uppdaterad: 2009-11-09 21:29

Kategori: Artiklar

2 kommentarer

Så sjukt klassisk låt att jag skiter i att Spotify inte har (Upbeat Mix) och slänger in originalet.

Patrik Hamberg Redaktionen 2009-11-10 10:50
 

Sorry Ola, men originalet är hästlängder bättre. Up beat-mixen låter som ett sitcomintro.

Roffe på hörnet Oregistrerad 2009-11-10 12:21
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig