dagensskiva.com

48 timmar

Text

30 x 20 x DJ Premier: #7 Royce Da 5’9″

2009 fyller hiphopen 30 skivår, samtidigt som det har gått 20 år sedan DJ Premier släppte sitt första Gang Starr-album tillsammans med Guru. Bara därför listar jag 30 av DJ Premiers största musikaliska stunder.

Här hittar du alla delar i serien

#7 ROYCE DA 5’9″ SHAKE THIS (2008)

Jag har egentligen redan skrivit allt jag väl har att säga om Shake This. Men inte nog med att just Shake This förmodligen är låten som mer eller mindre ensam är anvarig för att den här listan ser dagens ljus. Det var när jag tidigare i år, tack vare redaktions-Karin, började fundera på vad DJ Premier pysslat med senaste tiden. Och när jag snubblade över Shake This blev till och med jag, Premier-frälst som jag är, ordentligt omskakad av hur bra grejer Premier fortfarande kan göra. Det kan bero på att jag ännu inte hunnit lyssna sönder Shake This än, just nu är Shake This faktiskt till och med vassare än Boom. Hade inte kunnat drömma att Royce nånsin skulle toppa det mästerverket.

Men Shake This är inte bara ännu en (fantastisk) Premier-produktion. Shake This skiljer sig genom att både vara luftigare och samtidigt mer dramatisk jämfört med hur det brukar låta, med hjälp av David Axelrods The Smile från 1968. Och det är förmodligen den Premier-låt där rap och musik kommit varandra närmast, när Premier och Royce i refrängen piskar på varandra att ta i allt mer för att göra sig hörd över den andre. Beatboxing. På riktigt.

ORIGINALET

SPOTIFY

Parallellt med listandet här samlar Patrik låtarna i en Spotify-lista:

http://bit.ly/fwqRl

Ola Andersson

Publicerad: 2009-10-25 21:01 / Uppdaterad: 2009-10-25 18:15

Kategori: Allmänt

4 kommentarer

OK!

Lite stråkar i början är samma. Men låten 2 har tex ingen rap från Royce??

erimos Oregistrerad 2009-10-25 21:29
 

Jag har fan inte hört denna låt förrän nu, lite som Ola skriver i sin recension av låten så hade jag också tappat mitt hip hop-intresse nånstans på vägen, men har just nyligen fått intresset tillbaka(främst tack vare ny svensk hip hop faktiskt). Men denna låt var faktiskt riktigt grym. Jag ser spänt fram emot vad listans högsta platser har att erbjuda.

kraak Oregistrerad 2009-10-26 18:36
 

erimos:

Men by the hammer of Thor, vad är det du inte förstår? Det är bara ett par sekunder av originallåten som används, samplas, i Premiers produktion. Ingenting ska låta likadant, det är inte tanken. Som jag med flera skrivit tidigare fungerar samplingskulturen som en kreativ och dynamisk palett att vila produktionen i övrigt mot.

Anledningen till att ”låten 2 har tex ingen rap från Royce” är för att den är från 1968, dvs långt före hiphopens egentliga födelse. Liksom Royce’s aktiva karriär. Hur kan det vara så innerligt svårt att greppa?

Roffe på hörnet Oregistrerad 2009-11-10 12:41
 

[...] Royce Da 5′9″ Shake This Den första “100 fantastiska låtar”-listan jag gjorde täckte musikåret 2005. Det var ungefär då jag, efter drygt ett decenniums rätt aktivt lyssnande, släppte kontakten med hiphopen. Hade jag gjort liknande listor för de första åren på 00-talet hade genrefördelningen säkerligen sett annorlunda ut, till hiphopens fördel. Men jag lyssnar fortfarande på hiphop, om än inte i lika stor utsträckning, och framförallt håller jag öronen öppna när mina gamla hjältar gör något nytt. Tyvärr brukar det betyda inte särskilt roliga grejer, men den största av dem alla, DJ Premier, visar att han fortfarande kan. Trots, eller kanske tack vare, att han håller fast vid samma formel som han en gång svängde ihop mellan skivbackarna när åttiotal blev nittiotal. Och den låt Premier smög ut på mixtapes tillsammans med Royce Da 5′9″ 2008 var inte bara en av årets bästa låtar, det var också en av Premiers bästa produktioner överhuvudtaget, där Royce får beatboxas i högsta divisionen med en massivt stegrande ljudvägg. En låt så bra att jag hunnit skriva två texter om den: dels själva recensionen och dels en text där jag listade DJ Premiers 30 största musikaliska stunder. [...]

Fantastiska låtar 2008:100:3 | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-08-30 09:13
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig