dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

30 x 20 x DJ Premier: #11 Royce Da 5’9″

2009 fyller hiphopen 30 skivår, samtidigt som det har gått 20 år sedan DJ Premier släppte sitt första Gang Starr-album tillsammans med Guru. Bara därför listar jag 30 av DJ Premiers största musikaliska stunder.

Här hittar du alla delar i serien

#11 ROYCE DA 5’9″ BOOM (2001)

Även om DJ Premier alltid ser till att det händer grejer med trummorna – och på så sätt ser till att hans boom-bap inte bara blir tråkig boom-bap – så finns det tillfällen när hans beat är rakare än vanligt. Royce Boom är precis ett sånt tillfälle – utan att de knappa fyra minuterna för den skull tappar vare sig i explosivitet eller huvudnickarpotential. Första gången jag hörde Boom var titeln synnerligen passande, för det var mer eller mindre som en bomb som låten – och därmed Royce – rasade ner i min musiktillvaro. Fortfarande nästan ett årtionde senare är den lika mäktig.

Med samplade gästspel från Snoop-protegén Lady of Rage och Gang Starr tickar sekunderna ner tillsammans med de galet bra återanvända och ihopklippta stråkarna från Marc Hannibals popsoftis Forever Is a Long Time.

ORIGINALEN

SPOTIFY

Parallellt med listandet här samlar Patrik låtarna i en Spotify-lista:

http://bit.ly/fwqRl

Ola Andersson

Publicerad: 2009-10-19 22:26 / Uppdaterad: 2009-10-20 22:10

Kategori: Artiklar

9 kommentarer

Återigen samplingar som inte stämmer?? Bara för att det låter likt inte = med samma??

Bättre reserach tack!!

Det är vi värda!!

erímos Medlem 2009-10-19 23:30
 

erimos: Vad snackar du om? Premier har samplat Marc Hannibal i Boom. Ljudet mellan sekunderna 6 och 9. Vet inte om det var dig jag kommenterade tidigare. Men är du säker på att du vet vad sampla innebär?

Känns ju löjligt att behöva förklara varför klippen är med. Lady of Rage och Gurus röster finns med i cut-refrägen, som Ola har skrivit texten ovan.

Pontus Gustavsson Medlem 2009-10-20 11:52
 

Pontus: Snacka med din egen redaktion istället, det är givetvis inte jag som skrivit inlägget.

Att ni har en värdelös kommentatorsfunktion är rimligen något ni borde vara medvetna om som redaktionsmedlemmar.

Som sagt, bättre research tack!

Medlem 2009-10-20 12:00
 

Jag lyssnar Pontus!! Men hör inte likheterna?? Gamla klippet = mycket långsammar med stråkar och sen en gammal gubbe som låter som Cornelis och inte hiphop??

erímos Medlem 2009-10-20 20:26
 

Youtube videon är censuerad och har därför ett annat sample i cut refrängen, gurus ”It gets tragic like the havoc of a nuclear bomb” är ej med i denna version.

Aidanbaker Oregistrerad 2009-10-20 21:22
 

Aidanbaker: Det har du rätt i. Så går det när man inte lyssnar igenom youtube-klippen. Har bytt ut till en annan version nu. Tack för påpekandet!

Ola Andersson Redaktionen 2009-10-20 22:12
 

erimos:

Tror inte att du har koll på vad en sampling är. Hela konceptet bygger på att skapa en helt ny ljudbild och produktion med hjälp av ofta obskyra gamla låtar som musikalisk palett. Ofta används bara ett par sekunder av låten som klipps in, flippas eller ändras i takt och ton för att passa den nya produktionen. Det är förmodligen därför du upplever den sampade musiken som ”långsammare med stråkar och en gammal gubbe som låter som Cornelis.”

Läs mer här:

http://bit.ly/VpBmr

Roffe på hörnet Oregistrerad 2009-10-22 18:21
 

Roffe: Tror det är du som inte förstår? En sampling som inte är identisk är ingen Sampling utan mer än cover?? Vet att en del håller med??

erimos Oregistrerad 2009-10-22 22:22
 

erimos: Nej, ingen håller med dig. Av en anledning. Primo har klippt om stråksekvensen för att bättre passa till beatet, därav diskrepansen mot originalet. Använda samplingar ”låter sällan hiphop” utan kommer ofta från äldre låtar, däribland soul. Det finns till och med en norsk hiphopproducent som samplar dansbandslåtar. Now that’s gangsta.

Roffe på hörnet Oregistrerad 2009-11-10 12:35
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig