dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

30 x 20 x DJ Premier: #21 Gang Starr

2009 fyller hiphopen 30 skivår, samtidigt som det har gått 20 år sedan DJ Premier släppte sitt första Gang Starr-album tillsammans med Guru. Bara därför listar jag 30 av DJ Premiers största musikaliska stunder.

Här hittar du alla delar i serien

#21 GANG STARR CODE OF THE STREETS (1994)

Under sin karriär har DJ Premier rätt oförtrutet jagat de där samplingarna som ingen annan redan dammat av. Men även hos DJ Premier har det dykt upp samplingar som hörts på andra ställen. Och sällan har det då handlat om en så välanvänd sampling som i fallet Code of the Streets.

Melvin Bliss Synthetic Substitution från 1973 ligger bra till på någon slags all time high-lista över samplade låtar. Mer specifikt är det trummorna det handlar om. Trummor som har dykt upp i all från De La Souls Milie Pulled a Pistol on Santa och Potholes in My Lawn, D.O.C:s Mind Blowin’, EPMD:s Mr. Bozack, Ice Cubes 2 N the Mornin, LL Cool J:s Crossroads, En Vogues Hold On, Pharcydes Ya Mama, Public Enemys Don’t Believe the Hype och Miuzi Weighs a Ton och Naughty By Natures O.P.P.. För att nämna några. Till och med Premier själv valde att använda samplingen mer än en gång: på DWYCK, från samma album som Code of the Streets.

Lägg till lånet från Monk Higgins 1972-version av Little Green Apples och Code of the Streets går i mål som ännu ett av Premiers stora ögonblick.

ORIGINALEN

Monk Higgins version av Little Green Apples verkar svårhittad på de ställen man vanligtvis kan länka till. Den går däremot att lyssna på via Spotify.

SPOTIFY

Parallellt med listandet här samlar Patrik låtarna i en Spotify-lista:

http://bit.ly/fwqRl

Ola Andersson

Publicerad: 2009-10-06 23:48 / Uppdaterad: 2009-10-08 23:17

Kategori: Artiklar

2 kommentarer

Mass Appeal på första plats??

Medlem 2009-10-06 23:56
 

Youtube änkarna har inget med varadnra att göra?? DAgs att kvalitets kolla inläggebn????

Cassius Clay Oregistrerad 2009-10-07 09:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig