dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Dälek: Gutter Tactics
Gutter Tactics (album, cd) Dälek
2009
Ipacac
6/10

Dälek förvånar inte

Lyssna

Postboxen

Det här är skivor som kommit till redaktionens postbox. Vill du skicka skivor till oss gör du det till:

Peter 2 Meter Media AB
c/o dagensskiva.com
Box 105
S-70142 Örebro

Sök efter skivan

När jag för andra gången skulle se Dälek live i Göteborg under slutet av 2008 var förväntningar stora efter att ha sett dem live på Galleri Oro något år tidigare. Då gjorde de en sanslöst smutsig och högljudd spelning, som folk pratar om än idag. Tyvärr blev andra gången en besvikelse på grund av taskigt ljud och en allt för grötig ljudbild. Ljudteknikern påstod att Dälek själva ville ha det så. Låga vokaler där instrumenteringarna tog över. I mina ögon ett tråkigt val eftersom jag älskar bra och kvalitiv rap där man faktiskt hör vad rapparen har att säga.

Dälek har i alla lägen gjort sin sak och fått en trogen fanskara. De har heller inte stått och stampat i alla år. Från att ha börjat med ganska traditionell hiphop har man blandat in både shoegaze och noise i musiken för att på sin föregående skiva Abondoned Language lämna rapfokuserad musik till förmån för friare musikaliska arrangemang. Även denna gången förs tankarna till fabriksljud och storstadsbuller i stil med ofta i Däleks musik associerade filmen Eraserhead.

Producenten okt0pus har sagt inför skivan att man ska gå tillbaka mot det tidigare hiphop-soundet utan att för den delen lämna attityden av Black Sabbath. Det klassiska hiphops-ljudandet hörs egentligen bara när det gäller trummorna och i början av spåren innan de förvandlas till något helt annat. Trots en genomsusande dystopi går man inte den svarta och mörka vägen genom hela plattan. We Lost Sight är en låt med ljusare sound, ekon och wawa-pedaler.

Gutter Tactics är en svårlyssnad skiva som är bättre än senaste skivan men fortfarande under många tillfällen svår att ta till sig. Är man ett dedikerat Dälek- eller noise-hiphop-fan är skivan nog lika efterlängtad som vanligt. Men förväntar man sig att musiken skall låta som deras förebilder i stil med J Dilla så kommer man bli oerhört besviken.

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2009-04-13 00:00 / Uppdaterad: 2009-04-14 13:11

Kategori: Krönika, Postboxen, Recension | Recension: #5053

3 kommentarer

Såg Dälek i Stockholm i typ höstas. Det var spännande. Kul att du recenserar honom. Har dock aldrig lyssnat på han, förutom några låtar på hans MySpace samt det jag hörde live..

Karin Lillbroända Oregistrerad 2009-04-13 16:32
 

Karin: Kul att du gillar. dälek är förresten två personer. Rapparen Dälek och producenten okt0pus.

Pontus Gustavsson Medlem 2009-04-14 11:07
 

Såg dem för en massa år sedan då de var förband till Tomahawk på KB i Malmö. Det jag minns mest var när de skapade frivillig rundgång de sista 5 minuterna av konserten.

Florence Oregistrerad 2009-04-14 12:50
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig