dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Syster Sol: Dömd Att Bli Bedömd
Dömd Att Bli Bedömd (album, cd) Syster Sol
2009
5/10

Soligt av Sol

Lyssna

Sök efter skivan

När jag sätter på Syster Sols första soloalbum, tidigare har hon varit med i storgruppen Livelihood, känner jag mej helt missanpassad. Det låter som ett intro till valfritt barnprogram, och jag är inte åtta år gammal längre.

En bit in i första spåret, När Vi Kommer, svalnar dock det barnsliga av. Jag förstår att det här är riktig musik, gediget genomarbetad sådan också.

Trots mina fem år som rastahuvud har jag aldrig charmats ordentligt av reggae. Visst är det oftast soft och njutbart, lättsamt men ändå med en intelligent insikt.

Jag känner mig ovan till att höra sång på svenska med jamaicanskt tonfall. Ibland blir det jättebra, som på Reflektioner och Fällan, där det gungar på mer eller mindre lugnt, men ibland blir tempot för högt och Systers röst låter tjatig.

Eko gillar jag också. Den har ett mer dramatiskt och mörkt sound än resten av låtarna, som till störst del är glada. Det är en spännande låt, och som mittenspår inbringar den ett nytt liv i albumet.

Det (för) höga tempot infaller sedan med jämna mellanrum, och trots fina blåsinstrument, djungeltrummor och basslingor så har jag svårt att njuta av det. Det är enerverande, en typ av reggae som jag nu vet varför jag har undvikit.

Skivan förtjänar dock inte så mycket mer klagan. Dömd Att Bli Bedömd är inte riktigt min kopp te, men mitt musiksinne är tillräckligt starkt för att jag ska kunna höra när något är bra gjort. Det här är genuint, smart ihopsatt, texterna är starka och det är bra musiker som sprudlande har jammat fram musik med känsla.

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-03-15 02:24 / Uppdaterad: 2009-03-15 02:25

Kategori: Recension | Recension: #5007

4 kommentarer

Musik ska inte vara bra gjord, den ska vara bra. Det är ju konst inte hantverk eller vetenskap.

hog Oregistrerad 2009-03-16 09:53
 

Att något inte faller en i smaken betyder inte nödvändigtvis att det är dåligt. Jag är inte så förtjust i Kent men jag tycker inte att det är dålig musik. En som jag inte gillar är Per Gessle. Skillnaden i det fallet är att musiken inte bara misslyckas med att tilltala mig, den är även genuint dålig (usel).

Marten Oregistrerad 2009-03-25 16:10
 

Tempot är i regel högt i dancehall. Finns det inte någon som brukar recensera skivor på dagens skiva som har inblick i, förståelse för, kunskap om och tycke för reggae och dancehall? Absolut ingen diss mot Karin Lillbroända. Men de skivrecensioner av reggae- och dancehallskivor jag läst på denna sida (de är inte många) har alla verkat vara skrivna av personer som inte är så värst förtjusta i baktakt. Fast hela sidan kanske är gjord av och för pop- och rockmänniskor. Men jag ska sluta gnälla nu eftersom jag inte själv skriver några recensioner, ni är bra ändå.

johan Oregistrerad 2009-07-19 23:31
 

tips…
Lyssna på Glesbygd´n från Arvidsjaur/ Euge9h

Eugenia Oregistrerad 2009-08-08 15:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig