dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Soundtrack: Notorious
Notorious (album, cd) Soundtrack
2009
Bad Boy
8/10

Biggie Small is the illest!

Christopher George Latore Wallace hjärta stannade den nionde mars 1997. En av hiphopens största ikoner hade blivit skjuten till döds endast 25 år gammal. Nu tolv år efter mordet i Los Angeles är Notorious B.I.G. fortfarande ansedd som en av de absolut bästa och betydelsefulla rapparna i hiphopens historia, kanske främst på grund av hans debutskiva Ready To Die från 1994.

Den 16:e januari i år hade filmen om Christopher Wallace liv premiär. En mycket efterlängtad film för många fans och hiphopskallar. Självfallet blir en film om Biggie inte mycket utan musik, vilket självklart skall visas genom ett soundtrack som skall sammanfatta en kort men intensiv karriär. Skivan innehåller såklart en hel del hits, med fem låtar från debuten och andra albumet Life After Death. En skiva som släpptes cirka två veckor efter Biggies död.

Med på skivan är såklart första tolvan Party and Bullshit och One More Chance (Remix) som aldrig tidigare släppts officiellt på CD. Skivan bjuder på två nya låtar från två av Biggies musikaliska vänner, nämligen Jay-Z och Jadakiss. Två helt olika låtar. Jigga plockar nämligen in den just nu heta Santogold på den Kanye West-producerade Brooklyn Go Hard, en låt som verkligen sätter sig fast på hjärnan. Den andra låten är lite av en motpol, ett brev till Biggie, signerad Jadakiss. En riktigt personlig och rörande låt där även änkan Faith Evans sjunger ut på refrängen. En ytterliggare trevlig överraskning är att man låtit Biggies son Christopher ”CJ” Wallace Jr. lägga en vers, som förstås mer är en fin sak än kvalitativ rap. Man har även filmens tema och tre demolåtar från 1993 som är intressanta för inbitna fans men kanske inte som musikalisk storhet.

Det finns mycket att gräva i när det gäller Biggie. Många klassiker, mängder av remixer och en massa efter-döden-låtar som inte når upp till nivån Biggie gjorde under sitt leverne. Notorious innehåller i stort sett bara relevanta låtar, även om man såklart saknar en hel del låtar. Nu återstår bara den tröga väntan på att vi i Sverige ska få möjligheten att få se filmen i någon annan kvalité än i telesync.

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2009-01-24 00:00 / Uppdaterad: 2009-01-23 18:16

Kategori: Recension | Recension: #4927

3 kommentarer

Så Notorious kommer komma på bio i Sverige? Tycker SF borde ta in Cadillac Records också, Beyoncé är ju alldeles strålande som Etta James. Sedan är filmen helt OK i övrigt också.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-01-24 16:18
 

ordet ”såklart” förkommer några för många gånger i den här texten.

bjornw Oregistrerad 2009-01-25 21:32
 

Det finns ingen information om att filmen skall visas på SF. Så räkna med att den kommer direkt på DVD. Tyvärr.

bjornw: Jag beklagar.

Pontus Gustavsson Medlem 2009-01-26 00:03
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig