dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Reks: Grey Hairs
Grey Hairs (album, cd) Reks
2008
Showoff Records
9/10

Årets hiphopalbum?

Jag hade faktiskt inte alls någon bra koll på rapparen Reks innan hans tredje skiva Grey Hairs dök upp i somras. Men Reks är ingen nykomling. Han släppte sin debutskiva redan 2001 och följde upp med sin skiva Reckless som inte ens hade någon distribution utan såldes hand till hand. Utöver sina album har han faktiskt arbetat ihop med svensken Soul Supreme på låten Still Searchin‘.

Grey Hairs är i vilket fall årets otippade bomb enligt min mening. Det är tveksamt om Reks gjort sig ett namn i Sverige innan hans tredje skiva, om han ens gjort det nu. Men i sin hemstad Boston har Reks varit respekterad i undergroundkretsar sedan debuten och varit nominerad till lokala musikpriser.

På debutskivan Along Came the Chosen samarbetade han med den då 18åriga Statik Selektah som idag knutit Reks till sitt egna bolag Showoff Records och producerat de flesta spåren på nya skivan tillsammans med bland andra Dj Premier och Large Professor.

Skivan känns som ett uppdaterat paket med nittiotals-hiphop. En hel del blås, uppitchade kvinnoröster samt blandade röstlägen. Reks går på aggressivt och hårt samtidigt som han också dämpar sig i styrka på de mera nedstämda styckena men vågar också vara hård på softare bakgrund. Grey Hairs har ett blandat spektrum och teman och en riktigt tajt rappare som levererar. Helt otippat gör han det bättre än sin kollega Termanology som också gästar med två suveräna verser på skivan.

Som hiphopare har du inte råd att missa den här skivan. Ta också chansen att leta upp hans äldre material. Det finns egentligen inte så mycket negativt att säga om kvaliteten på musiken. Däremot måste en artist av Reks kaliber styra upp sina musikvideor rejält om han ska lyckas att sprida sin musik genom det formatet. För med ordentlig promotion ska det absolut inte vara några problem för Reks att skaffa sig den respekt han förtjänar.

Reks – The One

Reks med Termanology & Krumbsnatcha – Big Dreamers (Remix)

Reks – Pray For Me (Suicide Note)

Reks – Say Goodnight

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2008-10-16 00:00 / Uppdaterad: 2010-02-04 18:47

Kategori: Recension | Recension: #4803

4 kommentarer

ska kolla upp, har varit sugen på lite schysst rygga ända sen termanologyalbumet släpptes (som jag blev lite besviken på).

Medlem 2008-10-16 14:17
 

Hmm lite förvånad, själv tyckte jag albumet var lite tråkigare än väntat. ”Say Goodnight” gjorde väl att jag hypade upp albumet lite väl mycket.
Visst textmässigt är det riktigt bra, men albumet som helhet lite väl tråkigt helt enkelt.
Någon 90′s känsla vet jag inte heller om jag fick av albumet.
Fetaste låten dock är absolut ”Money on the ave”

wilken Oregistrerad 2008-10-16 18:26
 

Tycker dock att Ric Won förtjänar mer props för ”It’s the weekend” än ”Big Dreamers Remix”.

Vardagsinspektionen Oregistrerad 2008-12-11 16:03
 

[...] Reks Grey Hairs [...]

2008 års 55 bästa | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 00:02
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig