dagensskiva.com

48 timmar

Lördag

Höstspecial

hosttema.jpg

Foto: Ellen Arpi

Oktober närmar sig men ungdomarna dröjer sig kvar i parkerna. Skenet bedrar, snart faller regnet.

Årets första höstmånad passerar så sakteliga. I Finland skjuts det hejvilt, Travis Barker är med i en flygplansolycka och Idol-juryn är i tårar. Redaktionen bunkrar upp inför det svenska mörkret med en samling väl valda höstlåtar.

  • Missy Elliott The Rain
    Missy levererade rappen, Timbaland beatet och Hype Williams videon. En av Missys absolut bästa låtar. En låt som påbörjades redan 1996 vilket hörs på det där bra sättet. Har du inte lyssnat på Ann Peebles I Can’t Stand the Rain från 1974 är det god tid. Det är en låt som också samplades av Hi-Tek på låten Memories Live. Hur som helst är det en bra höstlåt. Vem fan pallar allt kallt regnrusk på hösten? Men det är bara att bita ihop.
    (Pontus Gustavsson)
  • Dinah Washington September in the Rain
    Eftersom ett höstregn också kan vara ljust, lätt och glatt. Och för att stråkar placerar jazzen bredvid musikalen.
    (Patrik Hamberg)
  • mewithoutYou The Dryness and The Rain
    Ska man nödvändigtvis snacka regn- och höstlåtar behöver det inte vara avskalat och dystert. mewithoutYou bevisar det med besked och bjuder på bombastisk och hårtslående indierock, men utan att för den delen tappa melankolin som genomsyrat deras karriär hittills. Tagen från monumentala Brother, Sister från 2006.
    (Jonas Appelqvist)
  • Mayhem Funeral Fog
    När jag skulle knalla till jobbet tidigare i veckan duggade det lätt,
    luktade snuskigt pappersbruk och som grädde på moset låg det en fuktig
    och kall dimma över stan. Det enda som fick mig att inte vända i
    dörren och sjukskriva mig var att jag hade med iPoden och där fanns
    Funeral Fog med Mayhem.
    (Mats Guldbrand)
  • Brook Benton Rainy Night In Georgia
    Dagarna blir kortare och nätterna ensammare. Regn mot fönstret och fuktgrå vardagsmorgnar. Höstvemodet och melankolin blir ljuv musik i Rainy Night In Georgia. Låten skrevs ursprungligen av Tony Joe White, men blev en hit i Brook Bentons version från 1969. För övrigt nummer #498 på Rolling Stones lista över världens 500 bästa låtar någonsin.
    (Agnes Arpi)
  • Bon Iver For Emma
    Hösten är inte dyster. Det finns inget vackrare än grönska som går åt helvete, fåglar som säger hejdå på ett tag och äpplen som faller. Hösten är dessutom albumsläppens storhelg och borgar för kvalitet – tattiga sommarhits gör sig icke besvär. Och det är inte musiken gjord för tekoppar och filtar som egentligen är höst för mig. Men ok då. Här är Bon Iver.
    (Maria Gustafsson)
  • The Beta Band Dry The Rain
    Jag hatar mörkret. Det kan regna och blåsa hur mycket det vill, men mörkret kan dra något gammalt över sig. Dry The Rain avnjutes bäst inomhus med en kopp te och tanken på att det alltid är värre i Skottland.
    (Marie Lindström)
  • The 6ths In The City In The Rain
    Jag funderade på att välja någonting oerhört sorgligt och bittert, men jag känner mig ändå rätt glad så här i slutet av september. Inte för att valda låt är ett stycke solsken, men The 6ths ger mig alltid lite myskänslor. Tänk mörk oktobernatt, stad, ösregn och strålkastarljus från någon ensam bil. Och så någon stackare som dansar mitt i allt. I höstlöven.
    (Madelene Holm)
  • Love Unlimited Walkin’ In The Rain With The One I Love
    Det finns många sätt att visa sin kärlek. Heter man Barry White sätter man ihop en hel symfoniorkester enbart för att man ska kunna skapa musikalisk magi åt sin älskade. Love Unlimited Orchestra i all ära, men de spelade trots allt andrafiolen på mer än ett sätt. Love Unlimited, Barrys vision om sitt alldeles egna The Supremes, var lika snygga, välproducerade och älskvärda som sina Motown-föregångare. Och Walkin’ in the Rain with the One I Love) är Barry-musik när den är som mest Barry: vad spelar väl regn, rusk och mörker för roll när man han den där rätta vid sin sida?
    (Ola Andersson)
  • Nirvana Negative Creep
    Hösten är ju en förhatlig tid i Sverige, men när det är så vackert som det var idag är det svårt att hata livet med riktig frenesi. Då gäller det att hjälpa kroppen att förstå att det finns en morgondag när man kommer bli ett negativt kräk igen.
    (Kal Ström)
  • Slayer Raining Blood
    Inget regntema är ens snudd på fulländat utan Slayers magnifika skapelse från 1986. Särskilt inte live med blod som regnar över scenen.
    (Tomas Lundström)

Redaktionen, dagensskiva.com

Publicerad: 2008-09-27 00:00 / Uppdaterad: 2008-09-27 09:33

Kategori: Lördag, Special

13 kommentarer

Mats Guldbrand = min idol.

Erik Oregistrerad 2008-09-27 07:46
 

..inte min.

Medlem 2008-09-27 08:34
 

Men lutar nog åt att vara min också.

Medlem 2008-09-27 09:36
 

Grungerevival? Jag skriver på.

NiklasV Medlem 2008-09-27 11:50
 

Heter den inte ”Reign in blood”?

Hunden Leif Oregistrerad 2008-09-27 14:25
 

My bad.

Skivan heter alltså ”Reign in blood” men låten ”Raining blood”. Klurigt.

Hunden Leif Oregistrerad 2008-09-27 14:26
 

Raining blood, så jävla bra.

Medlem 2008-09-27 14:29
 

Fråga: Varför är det ung vänster-folk på bilden ovan?

Erik Oregistrerad 2008-09-27 16:27
 

Svar (?): Dom vädrar sina malätna Myrorna fynd.

Per Kele Oregistrerad 2008-09-27 16:55
 

Och vad fan skriver ni?! ”I Finland skjuts det hejvilt”. Smaklöst och dumt. Lika dåligt som att inte ha med ”Hellhound on my trail” som den ultimata höstlåten! SEKP

Per Kele Oregistrerad 2008-09-27 17:01
 

Låtar är tråkigt. Skivor tack.

Fredrik Oregistrerad 2008-09-27 22:41
 

Kan inte folk sluta referera allt som har med höst att göra till te och filtar, hur många sätter sig egentligen ner med en kopp te under en filt och lyssnar på en skiva bara för att det är höst?

Hypotetisk Oregistrerad 2008-09-28 23:27
 

det förstår bara vi som faktiskt gör det. Du borde prova nångång. /K

K Oregistrerad 2008-10-12 20:25
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig