dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

Springsteen A-Ö: Nils Lofgren

lofgren.jpg

It would be great if you could mention my web site.

Nils Lofgren och jag sitter på Berns i Stockholm. Han dricker te, jag mineralvatten. Vi har under en timme pratat om hans långa karriär och när vi rundar av upprepar han ännu en gång att han gärna vill jag nämner hans webbplats i den artikel jag kommer skriva.

www.nilslofgren.com

Så. Nu glömmer jag det inte.

Det är lunchtid en sen majdag 2006. Nils Lofgren är för första gången på många år i Sverige för att stå på scen som sig själv. Inte som E Street Band-medlem. Senare på kvällen ska han uppträda på Berns. Därför sitter vi där in en stimmig restauranglokal fylld av brunchgäster. Ingen stör, ingen höjer på ögonbrynen, trots att jag sitter med en av världens absolut bästa gitarrister. En snubbe som har nästan fyrtioårig karriär bakom sig och spelat med tre av de senaste tre decenniernas riktigt stora rockprofiler, Bruce Springsteen, Neil Young och Ringo Starr.

Ingen känner igen Nils Lofgren. Ingen.

Trots att han släppt betydligt fler album än Springsteen. Jag undrar om han inte kan känna sig bitter ibland. Han svarar med en fråga.

Varför skulle jag vara bitter? Jag har spelat med många av världens absolut skönaste musiker. Min hälsa är god och jag har varit i hela världen. Många jag spelade med tidigt i min karriär skulle kunnat offra ganska mycket för att komma hit. Varför skulle jag vara bitter? Jag är tacksam varje dag.

Nils Lofgren börjar närma sig sextio och när han inte turnerar med E Street Band sitter han ofta hemma i sin studio och arbetar med nya låtar. Han kommunicerar med sin lilla men entusiastiska publik och reser runt USA och uppträder, ofta ensam med en gitarr. Han har börjat publicera gitarrlektioner på sin hemsida och verkar leva på att dela med sig av musiken. Det är själva nerven i hans artisteri.

Vi filosoferar en stund över Jimi Hendrix, gitarristen som fick Nils Lofgren att bestämma sig för att börja med musik. Som han också hann spela med innan Hendrix dog. Jag nämner att jag tycker det finns en röd tråd mellan Hendrix sätt att spela gitarr och Lofgrens. Han ursäktar sig ooch rodnar en aning. Blir uppriktigt smickrad. När jag sen nämner John Frusciante som är den tredje gitarristen med samma känsla blir han nyfiken och vill veta mer. Lofgren vill upptäcka ny musik.

Vad det handlar om är gitarrister som inte spelar gitarr, utan talar gitarr. Som fullt ut gjort gitarren till en del av sitt uttryck. Som kan få gitarren att uttrycka vilka känslor som helst. Utan att bli ändlösa tekniknördar.

Nils Lofgren har gjort det sedan skarven mellan sextio- och sjuttiotal. I skuggan av de han spelat med. Idag är han ekonomiskt oberoende, men jobbar fortfarande på som han alltid gjort. Försöker hitta en större publik, spelar in i garaget, reser runt och spelar själv.

När konserten på Berns är slut väntar entusiasterna på att Lofgren ska komma ut och sälja och signera skivor. De är inte många, men älskar Nils Lofgren. Varför skulle de inte göra det? Han är ju mer lovande och mer indie än många av sina yngre, hippare och mer kända kollegor.

It would be great if you could mention my web site.

Det finns en hel värld att berätta om när det gäller Nils Lofgren. Hans karriär och hans musikalitet är unik. Inte minst för att nästan ingen känner till honom. Och att han gjort en av världens bästa låtar.

Fredrik Welander

Publicerad: 2008-06-22 00:05 / Uppdaterad: 2008-06-21 20:00

Kategori: Artiklar, Bruce Springsteen A-Ö

3 kommentarer

john frusciante, förvånad att han inte tog hem bokstaven j, som synes går det ju alltid att göra koppplingen till killen om vi så ska på rymdäventyr till mars. john frusciante, killen vars gitarr är en förlängning av hans kuk. en kille fidde skulle ta en kula för. det är sånt som bara vi killar förstår.

Medlem 2008-06-22 18:53
 

Vem är John Fruitcake?

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2008-06-23 19:31
 

Nils har lyft Springsteens liveakt ett snäpp till med sina solon och dekorationer på steel guitar m m. Han är ett unikum!

Här spelar han svensk folkmusik i Värmland med sina avlägsna släktingar:

http://www.youtube.com/watch?v=PpbfAcg0sRM

FredrikB Oregistrerad 2008-06-26 12:50
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig