dagensskiva.com

48 timmar

Text

Springsteen A-Ö: Julianne Phillips

julianne.jpg

Tänk att för evigt vara förknippad som någon annans bihang. Att vara en Silvia eller en Jannike Björling. Tony Fernandez eller Batmans Robin. Att liksom ha en pseudokarriär. Trots att du gjort saker på egen hand som är värda att uppmärksamma.

Ett sådan öde har drabbat Julianne Phillips. Även känd som The First First Lady of Love. För dig som inte är så bekant med Springsteen-vokabulären innebär det att hon var Bruce Springsteens första hustru. Det är det hon är känd för.

Wikipedia lämnar följande rad:

Phillips ultimately became best known for being the girlfriend, and later the first wife, of musician Bruce Springsteen.

Hårt slag för en hårt arbetande människa. Därför måste jag göra ett försök att återupprätta bilden av Julianne Phillips.

I början av åttiotalet var hon något av en Top Model, med Elite-kontrakt, bosatt på Manhattan. Efter flytt till Los Angeles startade hon en karriär som skådespelerska. Efter att ha varit med i .38-specials video till låten If I’d Been The One började erbjudanden om roller komma in. Fram till slutet av nittiotalet dök hon upp på både vita duken och på TV. Eller kanske mest på TV, i ganska ostiga produktioner.

OK, hennes CV som skådespelerska är kanske inte så tung. Men hon är i alla fall varit med i en Fletch-film. Och blivit regisserad av Blake Edwards. Så jag tycker hon förtjänar ett bättre öde än att bara vara känd som Bruce Springsteens första hustru, kvinnan som fick Springsteen att lämna östkusten för soliga Los Angeles.

För många av Springsteens lärjungar är Julianne Phillips representanten för det dåliga. Den onda sidan som lyckades snärja Bossen några år på åttiotalet. Phillips står för en glamour som inte hör hemma i Springsteens värld enligt många.

Äktenskapet varade bara tre år. Anledningarna har det spekulerats i flitigt. Men sådant skvaller håller jag mig utanför. Trots att det kan vara lite kul att titta på den otroligt fåniga videon till Springsteens Glory Days, där Julianne Phillips gör den enda skådespelarinsatsen, men en körsångerska med långt rött hår får betydligt mer tid i bild, tillsammans med ett vansinnigt övertänt och överspelande E Street Band.

Springsteens Tunnel of love är något av en skilsmässoplatta, som inte blivit av utan Julianne Phillips. Om det sen är bra eller dåligt låter jag dig avgöra. Men Tougher Than The Rest är en synnerligen underskattat låt från den plattan.

Frågan är bara om inte den är skriven för den där körtjejen. Hon med det långa röda håret.

Fredrik Welander

Publicerad: 2008-06-18 00:02 / Uppdaterad: 2008-06-18 10:00

Kategori: Allmänt, Bruce Springsteen A-Ö

3 kommentarer

Jag som slog vad med mig själv om att J skulle bli Jungleland. Fast det var tur att det inte blev det, hade varit lite tjatigt att läsa en hyllning till…

Medlem 2008-06-18 19:27
 

paul sätter väl fingret på problemet med den här dyngan: den är helt meningslös eftersom redaktionen unisont kissar på sig över allt som bruce och kiss spelat in.

Medlem 2008-06-18 19:55
 

Jag skulle gärna se din A-Ö, skåningen. Skulle nog vara synnerligen läsvärd.

Paul, det var aldrig aktuellt att skriva om Jungleland. Känns som att allt är skrivet om den redan.

Fredrik Welander Medlem 2008-06-18 20:20
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig