dagensskiva.com

48 timmar

Text

John Fogerty ger folk vad folk vill ha på Löfbergs Lila Arena

Nej, jag har egentligen ingen relation till vare sig John Fogerty eller Creedence Clearwater Revival. Men en konsert på promenadavstånd är en konsert på promenadavstånd. Särskilt om jag blir bjuden på biljetten.

En kvart efter utsatt tid släcks isladan ner och syrsorna börjar spela i högtalarna samtidigt som scenen badar i blått ljus. Bandet kliver på och när huvudpersonen gör entré stiger jublet samtidigt som de trampar igång Born on the Bayou.

Redan inför tredje låten berättar Fogerty att han släppte en ny skiva för ett tag sen och att de kommer att spela en del låtar från den. Först ut är Longshot och redan här reser sig några för att gå på toaletten. Ett otaktiskt val för den som är ute efter Creedence-klassikerna, för direkt efter kommer Who’ll Stop The Rain (som Fogerty berättar att han skrev när han kom hem från Woodstock).

Eftersom det inte händer så mycket av spänning på scenen vandrar min blick ganska ofta bort från den. Jag noterar hur några vakter plockar ut en rejält överförfriskad herre, hur några av fansen längre fram vill stå upp men låter bli eftersom det trots allt är sittande publik och hur en konsertvärd (i gul jacka så klart, det är ju en hockeyhall) flyttar bak en herre som smugit fram med sin A3-skylt med texten ”Happy Birthday” till platsen precis framför Fogerty.

Det mest upphetsande som händer på scenen är Fogertys ständiga gitarrbyten och att han i en låt sätter på sig en cowboyhatt och slår sig ner på en pall.

Efter ungefär tre kvart reser sig publiken till slut upp. Bandet manar till resning när det är dags för Down on the Corner. Publiken lyder och fortsätter sedan allsången genom en hitparad som innehåller bland annat Bad Moon Rising och Cotton Fields. Publiken får vad den vill ha.

Visst är det en märklig känsla att höra hockeykörer från läktaren en sån här kväll, men det är väl någon ryggmärgsreflex antar jag. Men ett rullande ”woy-oy-oy-oyoyoy-oy” känns faktiskt lite malplacerat.

Jag är väl inte så där överdrivet imponerad av kvällen. Fogerty gör sitt jobb, men kanske inget extra. Gitarrspelet är väl inget som faller mig i smaken (han ger sig till och med på ett ganska töntigt Yngwie-intro). Roligare blir det när han plockar fram munspelet. Då svänger det gott.

Setet avslutas med Fortunate Son och bandet hinner knappt lämna scenen innan de kommer tillbaka och avslutar med Rockin’ All Over the World och (du har redan gissat det) Proud Mary.

Sen är det slut och jag kan inte skaka av mig känslan att det var ännu en dag på jobbet. Det spelar ingen roll att han tjoat att han älskar Sweden eller att han släpper ur sig ett ”thank you Karlstad”.

Men som sagt, jag hör ju inte till de i förväg frälsta.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2008-05-25 12:17 / Uppdaterad: 2008-05-26 08:59

Kategori: Konsert

7 kommentarer

Haha, mor hade tydligen varit där. Jag tolkar det som att John Fogerty inte är det hetaste på de sju haven med omnejd.

Medlem 2008-05-25 21:30
 

steget mellan mögfunk och gubbmög är mindre än man kan tro.

Medlem 2008-05-25 21:49
 

Den här sidan är rolig. Artiklar om musikhistoriens största bögar, Kiss, och så en artikel om att Fogerty är något passé som bara gamla värmlänningar kan gilla

Per Oregistrerad 2008-05-25 23:13
 

Ljudet var en besvikelse även om det tog sig mot slutet, och ljusshowen var inte i närheten av den jag såg senast det begav sig. Förmodligen en konsekvens av att de två senaste plattorna inte gjort särskilt mycket väsen av sig. Han spelade ingen låt från den tråkiga DejaVu-plattan. Men jag tror inte att Patriks upplevelse/antydningar angående den senaste plattan stämmer. Publiken var förvånansvärt bra med på noterna under de fyra låtar han spelade från den.
Fogerty är en av rockmusikens största, hur man än ser på det. Han har skrivit och skrikit in sig i evigheten många gånger om. Att han är en levande legend är en sådan självklarhet att Patrik förmodligen tyckte att det inte behövde nämnas än en gång. Dock var det ju tur att Patrick berättade att han blivit bjuden på biljetten och dessutom bara bor ett stenkast från arenan. Tänk vad hemskt om han hade betalat inträde eller suttit i en bil i många mil som jag själv. För mossigt för Dagensskiva?

Jag håller med om att det var ganska mycket av ”ännu en dag på jobbet” över konserten, men det räckte långt. Det är över fyrtio årsedan första plattan kom, ändå är rösten fortfarande lika spänstig och unik, och gitarrspelet lika svängigt. Vi hade med oss tre mycket musikintresserade ynglingar till Karlstad. De var alla väldigt imponerade och ägnade merparten av söndagen åt att ladda Creedence/Fogertys digra katalog.

Medlem 2008-05-26 17:17
 

Så ja! En riktig åsikt om konserten och Fogerty! Bra!

Per Oregistrerad 2008-05-26 22:51
 

Per: menar du med ”riktig” en positiv? Verkar så åtminstone. Och att anta att det skulle vara för mossigt för oss bara för att Hamberg inte gillar det, det köper jag inte, Boss. Ett dåligt argument.

Själv gillar jag, likt Per och Boss, Fogerty och Creedence när han var med. Tycker han har en riktigt skön nerv i sin röst (eller hade i alla fall, vet inte hur han låter nu för tiden) och det går enligt mig inte att komma i från att han har skrivit några odödliga, och riktigt bra, låtar. Synd bara att varenda trubadur envisas med att spela sönder dem. Ingen kan göra Creedence lika bra som Creedence, trots att det inte är några superkomplicerade kompositioner. Men i det enkla ligger kanske det svåra.

Vad hade han med sig för medmusikanter är en fråga jag ställer mig? Var det slicka studiomusiker hela bunten eller hur låg det till? Var det på det viset hoppas jag att de tre musikintresserade ynglingarna såg bortom fingerfärdigheten och tittar ut i verkligheten. Välspelat betyder inte alltid bra är min erfarenhet, konstigt nog.

Tomas Lundström Redaktionen 2008-05-27 00:34
 

kanon Fogerty

byding Oregistrerad 2008-06-01 22:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig